Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25898
De la 07 Ianuarie 2003
122911547

CCR critica Parlamentul in decizia privind pensiile alesilor locali:

  • A ignorat Curtea Constitutionala si a "deghizat" legea
  • 20 September 2016, 23:00
Curtea Constitutionala arata in a doua motivare de neconstitutionalitate cu privire la legea pensiilor speciale ale alesilor locali ca initiatorii au incalcat flagrant decizia anterioara a CCR si nu au respectat majoritatea solicitarilor judecatorilor, "deghizand" norme din lege pentru a trece de filtrul constitutional si a se "sustrage" Curtii, dar si ca au "preluat inexact" prevederi din alte legi, scrie News.ro.
In motivarea celei de-a doua decizii de neconstitutionalitate, publicata marti, CCR spune ca "Parlamentul nu ar fi avut competenta de a reexamina dispozitii punctuale din lege", ci trebuia inceputa o noua procedura legislativa, avand in vedere ca judecatorii au declarat legea neconstitutionala in intregralitate.
Judecatorii critica si faptul ca parlamentarii au introdus in noua forma a Legii pensiilor speciale aceleasi dispozitii ca in forma initiala, unele dintre ele "deghizate", incalcand astfel Constitutia nu doar prin prevedereri, ci si prin modul de modificare a legislatiei.
"Curtea a statuat ca adoptarea de catre legiuitor a unor norme contrare celor hotarate intr-o decizie a Curtii Constitutionale, prin care se tinde la pastrarea solutiilor legislative afectate de vicii de neconstitutionalitate, incalca Legea fundamentala", se arata in motivare.
Curtea explica de ce o astfel de procedura este neconstitutionala si acuza parlamentarii ca s-au comportat "intr-un mod contrar comportamentului constitutional": "Intrucat respectarea jurisprudentei Curtii Constitutionale constituie una dintre valorile care caracterizeaza statul de drept, obligatiile constitutionale care rezulta din jurisprudenta instantei constitutionale circumscriu cadrul activitatii legislative viitoare; or, prin adoptarea unei solutii legislative similare cu cea constatata, in precedent, ca fiind contrara dispozitiilor Constitutiei, legiuitorul actioneaza ultra vires, incalcandu-si obligatia constitutionala".
Punctual, judecatorii arata ca parlamentarii nu au rezolvat problema de calcul al indemnizatiei pentru cei care au indeplinit trei mandate de tipuri diferite de ales local, pentru a stabili care venit va fi cel calculat in indemnizatie. Aceasta a fost o solicitare expresa a CCR in prima decizie de neconstitutionalitate.
Parlamentarii nu au rezolvat nici problema definirii pensiei speciale, care a ramas confuza. Astfel, este denumita indemnizatie pentru limita de varsta, iar in alte cazuri este numita pensie, fara a spune insa carei definitii juridice se subscrie si astfel ce forma legala are.
Judecatorii arata ca parlamentarii au "preluat inexact" normele din alte legi, precum cea a pensiilor militare, insa nu le-am aplicat corect.
"Practic, legea criticata, preluand in mod invers reglementarea referitoare la pensiile militare de stat, a dus la discriminari in interiorul sistemului, in sensul ca numai primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care inca nu sunt pensionati pot beneficia de prevederile indemnizatiei pentru limita de varsta, iar cei deja pensionati nu au posibilitatea de a beneficia in mod corespunzator de aceasta indemnizatie", spun judecatorii.
Concluzia lor este ca "sunt elemente care califica indemnizatia pentru limita de varsta drept o pensie de serviciu deghizata".
Mai mult, judecatorii spun ca alesii locali "nu reprezinta o categorie socioprofesionala care sa urmareasca dezvoltarea unei cariere ca ales local", ci sunt alesi de catre cetateni pentru aceasta pozitie, astfel incat ei nu pot beneficia de indemnizatii socioprofesionale, asa cum vrea legea sa instituie.
"In aceste conditii, Curtea constata ca legiuitorul a evitat definirea si calificarea expresa a naturii juridice a acestei prestatii banesti din partea statului tocmai pentru a se sustrage considerentelor care au fundamentat decizia de admitere a Curtii", mai spun judecatorii.
Curtea arata si ca parlamentarii nu au rezolvat problema nediscriminarii intre tipuri diferite de alesi locali, neacordand in continuare acest drept decat unei parti a lor, ignorandu-i, de exemplu, pe consilieri.
Nici problema sursei de finantare nu a fost rezolvata, parlamentarii afirmand doar ca banii trebuie sa vina din bugetele locale, fara insa o analiza clara. Critica vine in contextul in care initial parlamentarii au afirmat ca sursa de finantare trebuie sa fie bugetul de stat, insa CCR s-a opus.
"Curtea nu poate decat sa constate ca indemnizatia pentru limita de varsta este o cheltuiala deghizata din bugetul de stat, iar sursa sa de finantare este din nou incerta", se arata in motivare.
In schimb, parlamentarii au rezolvat doua critici ale CCR: au stipulat clar periodicitatea de acordare a pensiei speciale, respectiv din luna in luna, dupa ce initial nu au facut nicio precizare in acest sens, si au inclus toate infractiunile de coruptie in sfera celor care duc la pierderea dreptului la pensie.
Curtea Constitutionala a admis, in 20 iulie, sesizarea Guvernului, declarand neconstitutional proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru alesii locali.
Decizia a fost luata in unanimitate.
In decembrie 2015, Parlamentul a adoptat propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, insa a fost imediat contestata la Curtea Constitutionala de catre Guvern.
Curtea Constitutionala a decis insa ca legea nu este constitutionala pentru ca este atat neclara, cat si discriminatorie si nu stabileste sursele de finantare, dupa o sesizare a Guvernului.
Modificata din nou in Parlament, legea a fost pentru a doua oara trimisa la Curtea Constitutionala de catre Executiv, in luna iunie.
Pensia ar fi urmat sa se acorde in limita a trei mandate de ales local, reprezentand 0,55 din indemnizatia bruta lunara, inmultita cu numarul de luni de mandat. Pentru a fi eligibili, alesii locali trebuiau sa aiba minimum un mandat indeplinit complet. Pensiile ar fi variat intre 2000 si 5500 de lei lunar, in functie de salariul alesului local, care variaza la randul lui in functie de marimea localitatii.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cine a fost Baba Novac, credinciosul general al lui Mihai Viteazul,
ucis de unguri în chinuri groaznice şi devorat de corbi
Bancul zilei: Limita răbdării sexuale
Comunicat de presă Comunitatea armeană Botoşani
Horoscopul zilei de 21.09.2016
Vladimir Putin intentioneaza sa reinvie temutul serviciu secret sovietic, KGB
Nicolas Sarkozy apasa pe pedala nationalismului: Stramosii nostri sunt galii
Ce limba vorbesc Dragnea si Ponta
DNA: Votul senatorilor in cazul Oprea inseamna ca actul de justitie nu mai poate fi infaptuit
Discursul lui Dacian Ciolos din Parlament, distribuit si comentat masiv pe Facebook
Partidele, guvernul si 10 personalitati vor face parte din comisia prezidentiala pentru elaborarea unui nou proiect de tara
Candidaţii la parlamentare cu care se poate mândri PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog