Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21651
De la 07 Ianuarie 2003
122907300

CEDO îi dă dreptate lui Mărieş. Parchetul rămâne în afara legii

  • 12 October 2009, 23:00
Pe motiv că e week-end şi sunt plecaţi la munte, procurorul general şi procurorii şefi de secţii (militară şi de urmărire penală şi criminalistică) au refuzat sâmbătă dimineaţa, (10 octombrie, n.r.) să transfere Asociaţiei „21 Decembrie 1989" fotocopia dosarului Revoluţiei (97/P/1990), deşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a precizat cu claritate că accesul părţii vătămate la dosarul de instrucţie internă presupune, „având în vedere volumul important de documente", şi eliberarea de copii după documentele relevante şi a transmis, vineri la ora 16.30, o scrisoare în acest sens.
Astfel, după 20 de ani de tergiversare a soluţionării dosarului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie înregistrează un nou record trist: de a tergiversa, timp de 240 de zile, şi transmiterea către Curte şi către părţile vătămate a acestuia.
Procurorul General al României, Laura Codruţa Kövesi, a pierdut astfel ocazia de a se delimita de Procuratura Republicii Socialiste România, şi de a da măcar o faţadă europeană pentru ceea ce este numit astăzi Minister Public.
La 20 de ani de la despărţirea de comunism, avem un Minister Public în care, îmbrăţişându-se puncte de vedere ale politicii penale a defunctei RSR, aproape totul este secret, netransparent faţă de părţile vătămate, faţă de victime; Minister Public în care cei chemaţi să apere drepturile omului şi interesul general manifestă un dispreţ nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană faţă de drepturile şi libertăţile omului, un dezinteres cras generator de neîncredere a publicului în instituţia judiciară.
Cu această ocazie s-a putut observa dispreţul agenţilor Statului Român faţă de drepturile procesuale, faţă de sănătatea şi viata unui om aflat în greva foamei, Teodor Mărieş. Agresiunile Parchetului prin agenţii săi contra acestui om par secvenţe din filmele perioadei staliniste - agresiuni mediatice multiple direct de la Procurorul General, agresiune fizică de la un miliţian care poarta azi o uniformă de jandarm, dar atins de „sindromul Vietnam", dispreţ şi lăsarea prelungită în greva foamei sub pretextul de sorginte securistă că trebuie să scrie Curtea negru pe alb, ca pentru analfabetul judiciar, că acces la dosar înseamnă şi eliberarea de fotocopii...
Şi le-a scris Curtea ceva ce toate părţile vătămate vor afla şi revendica: având liber acces la dosarul de cercetare penală, partea vătămată are dreptul inclusiv la fotocopierea dosarului. CEDO distruge astfel o cutumă instaurată în perioada sovietică - dosarul este secret, nu se copiază! - perpetuată de procurorii, despre care tot Curtea a spus că nu sunt magistraţi independenţi, ci doar agenţii puterii executive. Prin acest caz, s-ar putea pune capăt acestei „tradiţii" de 70 de ani.
În ciuda unor eforturi disperate de a servi interesele unor securisto-comunişti, inadaptaţi la o societate democratică şi la statul de drept, Conducerea Parchetului General, restantă la cursul de drepturile omului, împreună cu Agentul guvernamental al României la CEDO, au eşuat în tentativa lor de compromitere a imaginii Curţii Europene a Drepturilor Omului - prin această tergiversare şi pervertire a spiritului legii şi a principiilor dreptului european privind drepturile omului.
O altă redută a securităţii la Parchetul general este abuzul în clasificarea unor documente. Procurorul General a declarat că documentele privind Revoluţia din Decembrie 1989 nu sunt clasificate conform adreselor trimise Parchetului de către Ministerul Apărării Naţionale, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii etc.
Procurorul General este, însă, dator să spună şi cine, când, de ce şi cu ce temei legal a invocat că ar fi „secrete", de vreme ce Legea nr. 182 privind protecţia informaţiilor clasificate a fost adoptată în 2002 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 248 din 12 aprilie, iar art.15 alin.2 din Constituţie a consacrat principiul neretroactivităţii legii.
Prin adresa de vineri, 9 octombrie, Curtea îi cerea Guvernului român, explicit, să pună copiile documentelor din dosarul Revoluţiei la dispoziţia lui Doru Mărieş (care îşi va suspende protestul în momentul predării lor) şi a Asociaţiei „21 Decembrie 1989"; şi, în plus, să informeze Curtea despre măsurile pe care le-a luat în acest sens.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Au sau nu dreptul românii din străinătate săa fie respectaţi, domnule Corlăţean?
Încetaţi cu discriminarea românilor din diaspora
nu ne mai îngrădiţi dreptul de a vota
Chirtoacă propune o cale ferată european㠄Grigore Vieru”
care să lege Iaşul de Chişinău
Chiar duc minorităţile ţara în faliment?
O nouă întâlnire pentru Cenaclul Eminescu din Montreal
Dezamăgitor: doar 1 punct din 6 pentru echipele din zona Flămânzi
Frica de înălţime i-a dat serioase bătăi de cap actorului Andi Vasluianu
Despre „manelizarea” cromaticii faţadelor blocurilor de locuinţe (2).
Horoscop
Tenis în rai
Mica publicitate
Concedii medicale pentru tratarea bolii "roşii"
O carte îndrăzneaţă şi uluitor de sinceră
Prof. Georgică Manole
Isterie fals creată
Ioan Rotundu
Program TELE'M Botoşani, marţi
Ţâbu are o soluţie pentru banii de salarii
Autoritatea lui Ţurcanu se află la mare ananghie
consilierii judeţeni liberali au votat împotriva ordinului săuangajaţii DGASPC vor primi bani pentru salarii
Şi-a falsificat permisul pentru a obţine de muncă peste graniţă
Paşaport în 2 ore
Bani pentru primării
Forţată de părinţi să se mărite, împotriva voinţei copilei
Protecţia Copilului a intervenit cu fermitate
Asistaţii din Botoşani mănâncă la caserolă
Patronii reclamă salariaţii, iar salariaţii pe patroni
Noi reguli de plecare la muncă în străinătate pentru părinţii cu copii
Medicii au întotdeauna dreptate!
Plafonul pentru ajutoare la încălzire a fost micşorat
Ţurcanu, preţăluit cât un berbec tarat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog