Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7059
De la 07 Ianuarie 2003
122867126

Cadoul Chinei pentru continentul negru

  • un nou sediu pentru Uniunea Africană, în valoare de 200 mil. dolari
  • 29 January 2012, 23:00
China a oferit sambata un nou sediu Uniunii Africane, o impresionanta cladire din otel si sticla ce domina Addis Abeba si sta marturie pentru amprenta economica si politica din ce in ce mai profunda lasata de gigantul asiatic pe continentul negru, relateaza AFP.
"Acest complex gigantesc spune multe despre prietenia noastra fata de popoarele africane si sta marturie pentru intreaga noastra determinare de a ajuta Africa in dezvoltarea sa", a declarat Jia Qinglin, membru al comitetului permanent al biroului politic al Partidului Comunist Chinez, inainte de a inmana, simbolic, cheile edificiului oficialilor UA.
China a construit in mai putin de doia ani si jumatate noul complex, suportand in totalitate costurile, inclusiv mobilierul, care s-au ridicat la 200 de milioane de dolari (154 milioane euro). UA dispune acum de mai multe sali de conferinta, dintre care una are o capacitate de 2.500 de persoane, un amfiteatru extern cu 1.000 de locuri, un heliport si birouri care pot gazdui 700 de functionari.

De la tribuna noului hemiciclu, cu acoperisul de sticla, liderii africani s-au succedat pentru a multumi Chinei si lui Jia Qinglin, numarul patru in regimul comunist, invitat de onoare la ceremonie si la cel de-al 18-lea summit al UA, convocat duminica si luni.
Presedintele statului Guineea Ecuatoriala, Teodoro Obiang Nguema, presedintele in exercitiu al UA, a propus ca la acest summit sa fie adoptata "o motiune de multumire si recunostinta fata de Republica Populara a Chinei pentru aceasta minunata cladire".
China, "primul partener comercial al Africii"
Jia Qinglin a afirmat ca Beijingul a devenit "primul partener comercial al Africii, cu 150 de miliarde de dolari, respectiv 10% din totalul comertului exterior al Chinei", si ca peste doua mii de societati chinezesti au investit pana in prezent 13 miliarde de dolari pe un continent a carui populatie depaseste un miliard de locuitori.
Amprenta Chinei se simte aproape peste tot in noul complex, intr-o piatra traditionala chinezeasca ce decoreaza o gradina, in semnatura gravata pe piatra de intrare ("cu ajutorul guvernului Republicii Populare a Chinei"), sau in canalele de traducere simultana, unde limba chineza ocupa primul loc, urmata de engleza.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ambiţia soacrei
Reţeta zilei: Mijloc să se ouă găinile cu rod
Caricatura zilei
Angela Merkel va face campanie pentru Nicolas Sarkozy
Bombele americane anti-buncăr nu pot distruge siturile militare iraniene
Iarna nemulţumirii din România are puţine şanse să se transforme într-o vară glorioasă
Modelul Ceauşescu de plată a datoriilor nu poate fi aplicat în occident
Video: Dinamica economiei - CONREC SA Botoşani
Culmea socialului botoşănean:
Bogaţii plâng de mila săracilor
Ioan Rotundu
Atenţie la „şobolanii verzi”!
Ioan Rotundu
Taxa de solidaritate – impusă şi nedorită de şoferi
Consilierul Portariuc are probleme cu mapa de documente
Botoşani: Omul de afaceri Tincu nu crede în minunile USL
DSP recomandă măsuri de protecţie împotriva gerului
Protestele din stradă au amânat coplata în sănătate
Profesorii aplaudă renunţarea la corn şi lapte
Botoşani: Primele victime ale gerului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog