Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20612
De la 07 Ianuarie 2003
122880679

Caltaboşi după o reţetă specială

  • 16 December 2014, 23:00
Ingrediente: 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splină, inimă), 250 grame carne grasă de porc, 700 grame ceapă albă, 1 cană mare de orez, 4 foi de dafin, 1 căpăţână de usturoi curăţată, 1 lingură rasă nucsoara măcinată, 1 lingură rasă boabe de ienibahar măcinat, 100 grame untură de porc, maţe de porc bine spălate, sare, piper negru măcinat, 1 lingură piper boabe.
Preparare: Spălaţi bine organele de porc: despicaţi rinichii şi clătiţi-i de mai multe ori cu apă rece; procedaţi la fel cu inima din care eliminaţi zgârciurile; îndepărtaţi bila de pe ficat. Puneţi la fiert o oală mare cu apă în care adăugaţi foile de dafin, 2-3 linguri de sare (în funcţie de cât de mare e oala), căţeii de usturoi curățați şi 1 lingură boabe de piper.
Puneţi în apă organele şi carnea tăiate în bucăţi mari şi fierbeţi la foc mic. Boabele de piper, dafinul şi usturoiul se folosesc doar pentru aromarea lichidului şi a măruntaielor.Fierbeţi până când organele s-au pătruns. Inima şi carnea se vor pătrunde mai greu aşa că pot să mai fiarbă câteva zeci de minute în plus. Scoateţi măruntaiele şi lăsaţi-le la răcit. Păstraţi zeama la cald. În paralel, rumeniţi orezul (ales şi spălat în apă rece) în 2 linguri de untură până devine sticlos.
Stingeţi cu două căni şi jumătate din zeama în care a fiert carnea. Folosiţi aceeaşi cană cu care aţi măsurat orezul. Lăsaţi să dea orezul în clocot, reduceţi focul la minim, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să fiarbă exact 10 minute. Trageţi deoparte şi lăsaţi orezul să se răcorească acoperit.
Până se răceşte orezul, curăţaţi şi tocaţi ceapa mărunt şi sotaţi-o în restul de untură. Trageţi cratiţa deoparte. Treceţi carnea de porc şi măruntaiele prin maşină de tocat carne. Într-un castron adânc (lighean) amestecaţi ceapa sotată cu cărnurile tocate. Adăugaţi piperul măcinat, ienibaharul şi nucşoara.
Frământaţi bine cu mâna şi adăugaţi orezul. Amestecul trebuie să fie cremos şi totodată texturat (să nu fie pastă moale). Asezonaţi cu sare după gust. Umpleţi caltaboşii, la fel ca şi cârnaţii, folosind sfaturile de mai jos. Legaţi caltaboşii la capăt şi puneţi-i la fiert în apa în care au fiert organele, la foc foarte mic timp de 10 minute.
Scoateţi caltaboşii şi lăsaţi-i la scurs deasupra oalei pe un sucitor sau coadă de mătură. Maţele se leagă la capăt. În timp ce se umple caltaboşul, maţul se înţeapă din loc în loc pentru a permite eliberarea golurilor de aer şi se răsuceşte. Nu faceţi caltaboşii mai lungi de 50 de centimetri. După ce s-au zvântat, caltaboşii se păstrează la rece sau se afumă uşor.
Caltaboşii se consumă ca atare, proaspeţi sau prăjiţi, calzi sau reci, pe platorurile cu aperitive de iarnă sau tartinaţi pe felii de pâine. Însoţitorii perfecți ai caltaboşului sunt ceapa roşie şi castraveţii muraţi.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Anunţ URBAN SERV
Bancul zilei: Păţania lui Vasile
Botoşani: Dezastrul preconizat la Staţiunea Popăuţi s-a produs
staţiunea a fost dată pe mâna unui intrus
Dispozitiile referitoare la incompatibilitatea alesilor locali, in baza carora sunt judecati Klaus Iohannis si mai multi primari, constitutionale
Daca ar fi castigat alegerile prezidentiale, Victor Ponta ar mai fi facut anuntul ca renunta la titlul de doctor?
Barilul de petrol se ieftineste in continuare si deschide sub 55 de dolari la New York
Ovidiu Tender, condamnat la 11 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul RAFO-Carom
Marian Iancu - la 13 ani si 8 luni; decizia nu e definitiva
UDMR a cerut scaderea bugetelor SRI si ANI cu 71,5 milioane de lei in total
Cum va fi vremea miercuri si joi
Nu se poate renunta la titlul de doctor. Anuntul lui Ponta nu are niciun efect
Simona Halep, desemnata cea mai buna tanara jucatoare de tenis din
Rubla s-a devalorizat cu peste 20% fata de euro
Numarul doi al bancii centrale a Rusiei: Situatia e critica. Nu ne-am fi putut inchipui nici in cele mai negre cosmaruri
Mitul Arafat incepe sa se crape
De ce ar trebui sa plece din functie, alaturi de ministrul Gabriel Oprea
Klaus, preşedintele ce va fi mereu contestat
Ioan Rotundu
Peste 3200 de S.R.L.-D.-uri îşi pierd calitatea de microîntreprindere debutantă
Curtea Constitutionala: Legea de aprobare a Ordonantei "traseistilor" este neconstitutionala
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog