Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9591
De la 07 Ianuarie 2003
123143331
pnl

Camera Deputaților a adoptat, din nou, Legea referendumului.

  • Cererea de reexaminare a lui Iohannis a fost respinsă
  • 4 April 2018, 23:00
Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul PSD de modificare a Legii referendumului, în aceeași formă în care a fost trimisă la promulgare, respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. Legea a fost deja contestată la Curtea Constituțională și modificată că urmare a unei decizii de neconstituționalitate. Prin acest proiect de lege, PSD îl scoate practic din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituției pe președintele României, întrucât până acum parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care președintele îl promulga sau îl putea retrimite parlamentului la reexaminare.
Au fost 195 voturi "pentru", 71 "contra" și 6 abțineri.
Liderul USR, deputatul Dan Barna, a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională modificările, deși legea a mai fost atacată, iar în această fază de reexaminare legea nu mai fost modificată.
"Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului", prevede textul legii.
După ce Curtea Constituțională a decis anul trecut că dată organizării referendumului de revizuire nu poate fi stabilită prin hotărâre de Guvern, parlamentarii au modificat textul legii așa încât referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă loc în ultima duminică din perioada de 30 de zile de după adoptarea inițiativei constituționale. Acest proiect este necesar pentru a putea fi organizat referendumul național pentru redefinirea familiei, ca uniune dintre un bărbat și femeie, în Constituție, ca urmare a inițiativei cetățenești promovate de Coaliția pentru Familie.
"După ce președintele o promulgă, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide imediat să se continue procedura în Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constituției și stabilirea datei referendumului", a declarat săptămâna trecută Liviu Dragnea, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD.
Vicepremierul Paul Stănescu spunea atunci că este posibilă organizarea unui referendum în luna mai.
"Cred că da, conform graficului cred că da, va fi referendum pentru familie", a precizat Stănescu. Întrebat dacă scrutinul ar putea avea loc în primăvară acestui an, respectiv în luna mai, Stănescu a spus că, "din toate calculele, așa ar trebui să fie".
Inițiativa cetățenească de modificare a Consititutiei pentru redefinirea familiei se află în circuit parlamentar. Această a fost adoptată de Camera Deputaților și așteaptă să primească vot în Senat.
Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuală formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", însă semnatarii inițiativei vor că definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".
Amintim că, potrivit prevederilor în vigoare:
"Referendumul este valabil dacă la acesta participa cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente".
"Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bahrain a anunțat că a găsit un câmp petrolifer cu aproximativ 80 de miliarde de barili de țiței
Uzina Renault din Tanger ar putea depăși în acest an uzina de la Mioveni,
ținta de producție fiind de 330.000 de unități
O parte dintre medici vor primi salariile înainte de Paște,
iar restul pe 15 aprilie
Bancul zilei: „Referinţele” buclucaşe
Horoscopul zilei de 5.04.2018
Investitorii români și străini: Forța de muncă din România e insuficientă.
Birocrația, mai mare decât în orice alt stat din Europa
Banca Transilvania a devenit proprietarul a 99,15% din acțiunile deținute de Eurobank Group la Bancpost
Fosta bancă cu capital elen a fost cumpărată cu 178,67 milioane euro
Ministerul de Interne primește 30 de milioane de lei din fondul de rezervă
bugetară pentru achiziționarea a 550 de autovehicule
Prima clasă cu învățământ profesional dual din județul Botoșani se deschide în septembrie
Care este calendarul de admitere în învățământul dual
Conflictul de interese și incompatibilitățile se vor prescrie după 3 ani de la data săvârșirii lor
- amendament PSD avizat de deputații juriști
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog