Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3152
De la 07 Ianuarie 2003
122888801
Camera Deputaţilor:

Amenzi de până la 200.000 lei pentru cenzură şi ingerinţe editoriale la radio si TV

  • restricţii în cazul filmărilor cu camera ascunsă
  • 30 March 2011, 23:00
CNA va putea sa sanctioneze cu amenzi intre 10.000 de lei si 200.0000 de lei posturile de televiziune si radio, pentru cenzura si ingerinte editoriale, potrivit unui proiect legislativ care modifica actuala Lege a audiovizualului, avizat miercuri de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, relateaza Mediafax.
Initiativa legislativa de modificare a Legii audiovizualului 504/2002, semnata de vicepresedintii PDL Raluca Turcan si Cezar Preda si de deputatii PDL Doinita Chircu si Brindusa Novac, a fost adoptata cu 9 voturi "pentru" si 2 "abtineri".
Potrivit Ralucai Turcan, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, prin introducerea unui regim sanctionatoriu in cazuri de cenzura si ingerinte editoriale s-a urmarit respectarea Constitutiei. "Ingerinta si cenzura sunt interzise si atunci mi se pare normal ca daca sunt interzise prin Constitutia Romaniei sa existe si o sanctiune macar cu o amenda in Legea audiovizualului", a declarat Raluca Turcan. Pe de alta parte, Rasvan Popescu, presedintele CNA, prezent la sedinta Comisiei de Cultura a Camerei, a explicat ca "ingerintele" nu se refera la conducerile editoriale ale posturilor de radio si televiziune.
In schimb, George Chirita, directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), ce reuneste principalele televiziuni private din Romania, a explicat ca prevederea privind sanctionarea actelor de cenzura si de ingerinta editoriala este greu de tratat de catre CNA, care are o relatie strict cu radiodifuzorii.
O alta noutate adusa de proiectul legislativ care modifica actuala Lege a audiovizualului, adoptat miercuri de Comisia de Cultura a Camerei, este aceea a "gradualizarii" amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor de televiziune si radio.
Totusi, posibilitatea ca membrii CNA sa aplice o somatie o singura data pentru o incalcare a legislatiei audiovizualului, dupa care va fi aplicata o amenda, pentru urmatoarea abatere, va conduce la cresterea cuantumului sanctiunilor pe care televiziunile si radiourile le vor primi.
In prezent, exista insa si situatii de incalcare a legislatiei audiovizualului in care pragul minim al amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor TV si radio in cazul incalcarilor legislatiei audiovizualului este de 10.000 de lei, sanctiunile putand ajunge pana la 200.000 de lei. Camera decizionala in cazul acestui proiect legislativ este Senatul.
Restrictii impuse de deputati in cazul filmarilor cu camera ascunsa
Televiziunile vor putea sa foloseasca filmarile cu camera ascunsa in conditii mai restrictive decat in prezent, respectand prevederile Codului penal, potrivit unui proiect legislativ care modifica actuala Lege a audiovizualului, avizat miercuri de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor.
Una dintre discutiile aprinse a fost starnita de modul in care radiodifuzorii pot difuza materialele filmate cu camera ascunsa, in special cele care contin imagini ale persoanelor aflate la tratament in spitale.
Discutia a pornit de la prevederea ca "furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine".
La propunerea lui Marton Arpad, deputat UDMR, a fost votata eliminarea din initiativa legislativa a unui articol care prevedea ca "este interzisa difuzarea de imagini si sunete inregistrate cu microfoane si camere de luat vederi ascunse, cu exceptia situatiei in care materialele audiovizuale astfel obtinute nu puteau fi realizate in conditii normale, iar continutul lor prezinta un interes justificat pentru public".
Marton Arpad a spus ca atat Codul penal, cat si acordurile internationale la care Romania este parte nu permit radiodifuzorilor sa intre in casa unui om, sa-i asculte telefonul sau sa-i deschida corespondenta.
"In casa cetateanului, in telefonul cetateanului si scrisoarea cetateanului au dreptul sa intre numai autoritatile de urmarire penala, cu acordul procurorului (...) Celelalte cazuri sunt cazuri penale", a spus Marton Arpad, precizand ca radiodifuzorilor le este permis sa filmeze in "spatiul public", atunci cand exista un interes public justificat. In urma votului Comisiei, Rasvan Popescu, presedintele CNA, a spus: "Camera ascunsa va putea fi folosita in conditii mai restrictive decat in prezent, insa va putea fi totusi folosita atunci cand serveste unui interes public justificat".
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Românul şi extraterestri
Caricatura zilei
Ion Pillat, 120 de ani de la naştere!
Juniorii din Frumuşica, locul secund la Olimpiada Judeţeană de Fotbal
Fostul primar Câşlaru suflă în ceafa actualului edil Stratulat
Ce ar fi spus Băsescu despre dosarul lui Ion Iliescu
Tăriceanu va renunţa la comercializarea de maşini Citroen noi
Preşedintele se duce la televiziunea publică şi bârfeşte ca la cârciumă
Dosarele SIPA "conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori
Autorităţile iau in calcul o scumpire a gazelor pentru luna mai
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei vine vineri la Botoşani
Cantonul discordiei
Sinistraţii din Dorohoi stau încă şase luni în căminul orfanilor
Nota o fi mare, dar lacunele profesionale sunt impardonabile
De azi, medicii de familie nu mai eliberează reţete
Angajaţii AJOFM caută locuri de muncă la agenţii beconomici
Profesorii vor bani pe două săptămâni de chiul de la ore
mai mult, ei vor ca elevii să vină la şcoală în tiompul lor liber
Să fim noi orcile!
Ioan Rotundu
Cine râvneşte după uniforma şcolară?
Trecutul ne domină prezentul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog