Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6301
De la 07 Ianuarie 2003
122866368

Când lipseşte profesionalismul jurnalistic

  • Ioan Rotundu
  • 2 June 2016, 23:00
Ieri, spre seară, am citit pe site-ul botoşani.news.ro un articol intitulat „Publicaţie ilegală! Distribuţia unui ziar de campanie a fost interzis㔠şi am rămas cu un gust amar. Cel care conduce acest site s-a format ca reporter la Jurnalul şi ştie foarte bine că celor care au lucrat la Jurnalul nu le-am cerut niciodată să scrie articole la comandă, pe bani sau pentru a manipula public o informaţie.
Dimpotrivă, tot timpul le-am spus să evite capcanele de a se lăsa mituiţi să scrie sau să nu scrie despre nun anumit eveniment pentru că-şi vor pierde credibilitatea şi respectul celor cu care intră în contact, astfel de aranjamente de culise mai devreme sau mai târziu ieşind la iveală.
În primul rând că titlul dat articolului îl descalifică jurnalistic pe autor. Cum poate un ziar, o publicaţie să fie declarată ilegală în condiţiile în care Statul nu a emis reglementări în domeniul presei, mai mult, apariţia oricărei publicaţie fiind garantată constituţional. Câtă vreme nu există reglementări de cenzură, de interdicţie,, nu pot exista nici publicaţii ilegale. Ori, în România, cenzura este desfiinţată prin Constituţie.
Dacă un fost miliţian lipsit de educaţie şi cultură precum Dumitru Flămânzanu şi un primar cercetat penal de DNA pentru luare de mită şi fraudarea fondurilor europene precum Marcel Chelariu şi-au dat mâna pentru a proteja corupţia care domină administraţia publică a comunei Suharău, declarând ilegală foaia electorală de informare public㠄Vocea Suharăului”, nu înseamnă că jurnaliştii profesionişti trebuie să ia de bune aceste aberaţii.
Apoi, în acel articol se spune că publicaţia a fost difuzată de membrii Partidului România Unită dar nu se spune esenţialul, şi anume că editorul este jurnalulbtd.ro şi că acea publicaţie n-a făcut decât să înmănuncheze toate articolele critice la adresa primarului Chelariu apărute în Jurnalul în perioada 2012 – 2016. În schimb s-a scris că publicaţia ar cuprinde articole instigatoare şi denigratoare la adresa primarului Chelariu. Ce instigare şi la ce? Sunt articole de presă la care niciodată primarul Chelariu n-a considerat să-mi trimită un drept la replică pentru că ele e4xprimau realitatea.
Că nu s-a specificat pe publicaţie codul managerului PRU, nici nu era nevoie. Piurblicaţia s-a editat în baza unui contract civil semnat de acel manager. Normele AEP nu fac referire la publicaţii jurnalistice ci la materialele electorale publicitare. N-am văzut pe niciun site care a publicat comunicatele PSD să aibă înserat la subsol codul managerului. Nici nu ar fi fost nevoie pentru că acele comunicate s-au publicat tot în baza unui contract civil.
Dar autorul acestui articol premeditat n-a consemnat toate informaţiile legate de apariţia publicaţiei pentru a lăsa loc de speculaţie în favoarea celor corupţi. Nu prin astfel de procedee noi, cei din presa botoşăneană, vom contribui la maturizarea politică a electoratului ca să nu mai aleagă prin votul lor persoane corupte, condamnate, imorale şi fel de fel de impostori.
Dealtfel prin articolul intitulat „Suharău: Miliţianul Flămânzanu a suprimat dreptul cetăţenilor la informare” apărut în ediţia din 1 iunie, am oferit public toate relaţiile necesare tocmai pentru a preveni o otrăvire a opiniei publice prin informaţii manipulatorii. Din păcate, n-am reuşit în demersul meu, banii oferiţi de către cei corupţi având mai multă trecere decât informarea corectă a botoşănenilor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ajutor cerut poliţistului
Horoscopul zilei de 3.06.2016
Nu este exclusa varianta numirii unui nou premier tehnocrat dupa alegerile din toamna
Donald Tusk cere partizanilor unei integrari europene totale sa renunte la visele utopice
Juncker: Prea multa Europa va ucide Europa
Politico.eu: Sase fete ale putredei politici romanesti
Vizita lui Juncker la Moscova, criticata de sase europarlamentari, printre care si Cristian Preda
Deputatii germani au adoptat o rezolutie prin care recunosc genocidul armenilor
Cod Portocaliu de ploi in Moldova, de joi pana vineri
Ultima misiune a elicopterului SMURD ce s-a prabusit in R. Moldova
M-am saturat sa votez. Sa vedem ce iese din asta
Liderii corupţiei şi botoşănenii
Ioan Rotundu
Botoşani: La Văculeşti se pregăteşte o mare fraudă electorală
Ioan Rotundu
Portariuc îşi încheie mandatul cum l-a început: minţind
Ioan Rotundu
lumea lu' Rotundu: Fata Verde
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog