Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19576
De la 07 Ianuarie 2003
122905225

Când poliţiştii se ceartă, infractorii câştigă

  • 26 November 2008, 23:00
Campania electorală iscă unele controverse şi în rândul oamenilor legii la Botoşani. Mai exact, poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean susţin că doar ei au competenţa să aplice sancţiuni în campania electorală, nu şi alte organe de ordine. Referirea este cu ţintă precisă la Poliţia Comunitară Botoşani care şi-a făcut treaba mai mult decât avea competenţe.
Poliţiştii spun că Legea 35 /2008, modificată prin OUG 66/2008 şi OUG 97/2008, în articolul 51, alineatul 2, litera a stabileşte competenţa, cuantumul amenzilor şi sunt enumerate pentru fiecare din contravenţii organele competente. Printre acestea sunt evidenţiaţi poliţiştii, preşedintele Biroului Electoral Judeţean şi cel al Biroului Electoral Central, poliţiştii comunitari neregăsindu-se.
În condiţiile astea, amenzile date de poliţiştii comunitari la Legea 35 în această campanie sunt nule. Şeful Poliţiei Comunitare Botoşani, Vasile Răileanu spune că nu este de acord cu Viorel Şerbănoiu precum că poliţiştii comunitari nu au competenţe electorale. „Nu sunt de acord cu părerea domnului Şerbănoiu drept pentru care am solicitat un punct de vedere de la organele abilitate: de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani şi de la BEJ, în vederea analizei şi expunerii unui punct de vedere. Poliţia Comunitară Botoşani înţelege să îşi exercite atribuţiunile conferite de art. 39, alin. 8 din Legea 35/2008, dar art. 50, lit. f, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor este contestat de reprezentanţii MIRA, cu care cooperează”, a declarat Vasile Răileanu (foto).
Acesta mai spune că în Legea nr. 35/2008, în art. 39(8) se prevede: „Poliţia, inclusiv Poliţia Comunitară, este obligată să asigure integritatea panourilor şi afişelor electorale” şi prin art. 50, lit. „f” se incriminează ca contravenţie: „distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe sau anunţuri de propagandă electorală tipărite”, fapte care potrivit art. 51(2), lit. „a” sunt constatate şi sancţionate de poliţişti”.
Şeful Poliţiei Comunitare subliniază că oricum Instanţa de judecată se pronunţă vizavi de contravenţiile aplicate corect, dacă sunt sau nu contestate. Din punctul său de vedere are dreptate, opinia formulată către instituţiile abilitate fiind îmbrăţişată de foarte mulţi jurişti. Prefectul judeţului Botoşani, Gheorghe Sorescu are şi el ceva de spus referitor la scandalul creat: „La Legea 35, Poliţia Comunitară nu are competenţe. Şeful Poliţiei, Viorel Şerbănoiu m-a sesizat referitor la problema asta. Aceste amenzi pot fi contestate în Instanţă. Ideea era că trebuia ca poliţiştii comunitari să îi anunţe pe cei de la IPJ. Cred că este vorba de o slabă colaborare. Se merge pe ideea care e mai tare”, a subliniat prefectul.
La urma urmei, disputa creată pentru imagine, nu prea îşi avea rostul. Mai cu seamă că poliţiştii comunitari au administrat, spun ei, doar 2 amenzi la Legea 35, restul de 6 amenzi şi 27 avertismente fiind date conform HCL 76. În plus, pâna în momentul de faţă sunt singurii care au ieşit public cu activitatea contravenţională, fiind acordate sancţiuni de pe întreaga paleta a partidelor politice. Dar pesemne că avântul lor la treabă i-a deranjat pe colegii lor de la municipiu, care nu că nu ar fi dat şi ei amenzi, dar au rămas în urmă la capitolul „imagine”. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCLI)
(Ioan Rotundu)
Băsescu în fundul gol, atacat de şobolani în New York
şobolanii atacă Institutul Cultural Român din New York
Consternarea chelnerului
Horoscop
Udrea loveşte din nou... dar între picioare
Este tânără, doar 25 de ani, vrea să muncească şi nimic mai mult
Liberalii au o mare problemă
Ioan Rotundu
Ţurcanu stârneşte un nou scandal
CFR Călători explică condiţiile gratuite de călătorie pentru tineri
Facilitarea transportului pentru tinerii care vor să voteze
Ajutor financiar pentru veteranii de război, văduvele de război…
Cărţile electronice de identitate vor fi introduse începând cu 1 ianuarie 2011
Conţac incriminează mita electorală, chiar şi la candidaţii PSD
Călcată pe trecere, fiindcă nu s-a asigurat
Cea mai bună prestaţie au avut-o cei care nu şi-au făcut campanie electorală
Primarul de la Hlipiceni vrea să organizeze Miss Gâsca
În comă la Iaşi, din cauza băuturii
Pe lângă problemele psihice, au apărut şi cele ale căldurii
Cu banii care se cer pentru reabilitare se poate construi sediu nou
Elevul bătut, n-a fost bătut, au decis cei de la IŞJ
Dacă nu-i grevă, liderii de sindicat se cred inutili
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog