Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20057
De la 07 Ianuarie 2003
122880124

Candidatul Oprişanu la Senat a mai dat o lovitură de imagine

  • 22 October 2008, 23:00
Până acum, botoşănenii care aveau nevoie de o rezonanţă magnetică nucleară trebuiau să facă un drum la Bacău. Cât de curând, aceştia vor beneficia de astfel de investigaţii chiar pe plan local. Ieri, la Spitalul Judeţean Botoşani a sosit un aparat RMN ambulant care va rămâne definitiv în folosul pacienţilor botoşăneni.
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu precizează că acest aparat, spre deosebire de computerul tomograf ce utilizează radiaţii ionizante, Gama sau X, este mai puţin periculos pentru pacienţi, utilizând o rezonanţă magnetică. „Este un imens magnet permanent şi sunt investigate părţile moi ale organismului, respectiv vasele de sânge, creierul, ligamentele, leziunile musculare. Este ultima tehnologie şi mă bucur că am putut să ofer botoşănenilor un asemenea aparat. Prin acest aparat putem spune că judeţul Botoşani intră în grupul select al celor care beneficiază de un asemenea tip de investigaţii extrem de performant”, a informat Gabriel Oprişanu.
Până va fi încheiat un contract cu Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Botoşani, vor beneficia de investigaţii gratuit, pacienţii din spitalele judeţului care vor cumpăra aceste servicii. Exact cum făceau şi la ora actuală, numai că serviciul cumpărat era din alt judeţ. În momentul în care se va face contractarea cu CJAS Botoşani, cei care sunt asiguraţi vor beneficia gratuit de investigaţiile extrem de costisitoare.
Dacă cineva ţine neapărat să facă acest tip de investigaţie fără o recomandare din partea medicului specialist va plăti serviciul, valoarea acestuia fiind cuprinsă între 400-1.000 lei. Aparatul poate fi exploatat de către orice medic radiolog cu competenţe pentru rezonanţă magnetică nucleară.
„Am înţeles că vor lucra prin telediagnostic, în sensul că investigaţia via Internet va fi trimisă la un medic specialist din România sau străinătate. Ar putea fi interpretată chiar în câteva minute. Este o altă noutate la nivelul sănătăţii botoşănene. Aparatul va fi funcţional cam în două săptămâni. Cei de la Oficiul pentru Dispozitive Medicale vor verifica documentele. Aparatul are avizul Ministerului Sănătăţii, dar trebuie eliberată o autorizaţie pe amplasament. Urmează apoi să se obţină autorizaţia sanitară de funcţionare de la ASP”, specifică Oprişanu.
Aparatul în valoare de 1 milion de euro este în regim privat, proprietară fiind o firmă care a închiriat terenul în curtea Spitalului Judeţean de la Consiliul Judeţean Botoşani. Urmează să se mai facă amenajările necesare: mărirea rampei, realizarea unui acces direct în acest aparat. Menţionăm că imagistica prin rezonanţă magnetica este un test care se foloseşte de un câmp magnetic şi de pulsuri de radiofrecvenţă pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe şi ţesuturi ale corpului omenesc.
Durerile puternice de cap, ameţelile repetate, vederea înceţoşată, mişcarea cu greutate a unei mâini sau a unui picior sunt semne care ar putea trimite un pacient să facă o rezonanţă magnetică nucleară. Un examen RMN durează între 10 şi 30 de minute, timp în care pacientul trebuie să stea nemişcat pentru ca medicii să poată obţine imagini cât mai clare.
Cert este că prin aducerea acestui aparat, Oprişanu a dat o puternică lovitură contracandidaţilor săi din Colegiul Botoşani, la Senat. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Clienţii fraudaţi de bănci, le pot da în judecată GRATIS !
UDMR, “Uber Alles!”
Primarul Racz Karoly, monument al şovinismului maghiar
Români, va ordon, învăţaţi ungureşte!
Vodafone va arunca în stradă o bolnavă pensionară, şi-i va confisca garsoniera
Comunicat de presă
Horoscop
Pretenţiile moşului
O afacere imobiliară barosană dar...zona e problematică
Comentariul comentariilor (CCXXII)
(Ioan Rotundu)
Este candidat cu patalama de la BEJ
Tot mai puţine incendii provocate de copii
Sanitarii vor grevă, deşi criza economică i-ar putea împuţina ca număr
Bătrână, victimă a unui atac sălbatic din partea unui câine comunitar
Lăsaţi fără colegii, ţărăniştii vor să devină chibiţii cuiva
Staţie PECO amendată cu 60.000 lei pentru că nu avea autorizaţie de mediu
Liderul ţărăniştilor, Marian Miluţ, l-a lăsat pe Furtună făr㠄coledziu”
Doina Dreţcanu a uzat de baie de imagine
Şi, totuşi, cui i se cuvine coroana de lauri?
Lansarea candidaţilor liberali la Polivalentă a fost blocată
Ghiorghiţă a vorbit ca proasta-n târg, iar Câmpanu este analfabet
Câmpanu şi-a propus să-i facă lui Ghiorghiţă cunoştinţă cu judecătorii
Ţiprigan vrea grevă cu orice preţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog