Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sport
Alune americane
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11519
De la 07 Ianuarie 2003
122871586

Cât costă şi ce conţine o pâine atestată ca produs tradiţional în România

  • 12 March 2014, 23:00
Ministerul Agriculturii a inmanat, miercuri, primul atestat pentru un produs traditional romanesc, dupa noua legislatie interna in domeniu, o paine primind acest titlu. Firma producatoare, SC Adriana Prod SRL, este din Brasov si vinde painea de 2 kg certificata traditional la pretul de 10 lei.
"Painea noastra este realizata manual in proportie de 80% si o desfacem in magazinele noastre din Brasov, Bucuresti si Sibiu. Firma are in jur de 70 de angajati", spune Dan Andronic, consilier juridic al firmei.
"Painea traditionala Adriana" se obtine din faina de grau alba, care provine din zona Tara Barsei, drojdie de panificatie, sare iodata, cartofi din zona Brasov si Covasna si apa, arata Ministerul Agriculturii.
Potrivit institutiei, procedeul de obtinere este traditional, respectiv operatiile de pregatire a materiilor prime si auxiliare, dozarea acestora, divizarea aluatului, modelarea, baterea cojii, ambalarea care se executa manual.
Odata cu atestatul de la Ministerul Agriculturii, producatorul primeste si dreptul a de a afisa pe ambalajul produsului un logo cu inscriptia "Produs traditional atestat. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Romania". De asemenea, producactorul respectiv este inregistrat in Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT). Folosirea fara drept a logoului se pedepseste.
Conform reprezentantului firmei brasovene, atestarea obtinuta pentru painea sa va ajuta producatorul sa-si vanda mai usor marfa ca produs traditional in afara targurilor de profil.
El reclama ca la targurile de produse traditionale de multe ori adevaratii producatori nu reusesc sa patrunda. In schimb, marfurile traditionale sunt cumparate de la ei si apoi revandute de diferiti comercianti, la preturi mult mai mari, in targurile de profil. "Atestatul si logoul vor ajuta in primul rand consumatorii sa faca diferenta intre produsele traditionale si alte marfuri.
La targurile de produse traditionale, painea noastra este vanduta de alti comercianti cu 16-20 de lei", a sustinut Andronic.
Noul atestat si logoul sunt prevazute de ordinul nr. 724/2013 - Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care a intrat in vigoare in decembrie 2013. Acesta inlocuieste un vechi sistem de atestare, prevazut de Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, care se abroga. Atestatele eliberate in vechiul sistem raman valabile 9 luni de la data intrarii in vigoare a noului ordin, adica pana in septembrie 2014, potrivit MADR.
Eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei, cu respectarea normelor impuse prin noul ordin.
Ministerul Agriculturii sustine ca a abrogat vechiul sistem de atestare a produselor traditionale romanesti pentru ca nu prevedea controlul si verificarea modului de producere a produselor care au fost inregistrate in Registrul produselor traditionale dupa verificarea initiala.
Produsul atestat ca traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, dupa o reteta traditionala specifica locului de prelucrare.
De asemenea, produsul trebuie sa aiba in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru traditional.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Reţetă mâncare spanac simplu
Bancul zilei: Întâmplarea din compartiment
Un răspuns obrăzniciei lui Mihai Gîdea : Andrei Pleşu şi dreptul la demnitate
Misu Negritoiu: Trei argumente "fierbinţi" pentru un plan de adoptare a Euro
Cine este Alexandr Dughin, considerat ideologul lui Putin şi promotorul neo-eurasianismului
cum vede viitorul României şi al Ucrainei
Dosarul Loteria II, amânat pentru 9 aprilie. George Copos nu a fost adus în instanţă
Asociaţia Industriei Fotovoltaice îl acuză pe Victor Ponta că face declaraţii mincinoase
Alune americane
S-au şters la fund cu interesul naţional
Ioan Rotundu
Dacă PNL nu va lua 20% la europarlamentare eu îmi dau demisia
Cum se inflamează "pericolul maghiar"
Traian Băsescu: OUG de reducere a certificatelor verzi e în vigoare şi produce efecte
premierul Ponbta este un mincinos, incompetent şi plagiator
BMW alimentat cu ţigarete moldoveneşti
Botoşani: Cum au încercat să mă cumpere certăreţii de la Asociaţia nr. 13
Ioan Rotundu
Indian Wells: Simona Halep s-a calificat in semifinale
Mugur Isărescu: Jumătate din industria din 1990 trebuia restructurată sau închisă
Scandalul cărnii expirate: Zece persoane au fost reţinute
continuă audierea celor două grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală
Oligarhul ucrainean Dmitri Firtas a fost arestat la Viena
Botoşani: Baronul PNL de Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat
Vicepreşedintele PNL, Florin Ţurcanu, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog