Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12843
De la 07 Ianuarie 2003
122872910

Ce bine-mi pare c-ai luat ţeapă … de 1 aprilie

  • 31 March 2010, 23:00
În 1582, regele Carol al IX-lea al Franţei a ordonat schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian, denumit astfel după numele papei Grigore al IX-lea. S-a renunţat astfel la sărbătorirea Anului Nou la 1 aprilie, eveniment pentru care s-a stabilit data de 1 ianuarie, persoanele care uitau fiind păcălite cu invitaţii false pentru sărbătoarea de la 1 aprilie. Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în întreaga lume. În Franţa, cel care cade victima unei păcăleli este numit "poisson d’Avril" (peşte de aprilie), în Anglia este numit "noddy" (găgăuţă), iar in Scotia acestuia i se spune "April qowk" sau "April cuckoo"(cuc de aprilie). În America Latina, Ziua Păcălelilor se sărbătoreşte pe data de 28 Decembrie şi numeşte de "Dia de los inocentes" (ziua celor naivi).
De ziua de 1 aprilie se leagă mai multe superstiţii. Astfel, se spune că de 1 aprilie păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului, pentru că farsele făcute după ora 12.00 aduc ghinion celui care păcăleşte. De asemenea, căsătoria nu este recomandată de 1 aprilie, spunându-se că bărbatul care se însoară de 1 aprilie va fi sub papuc toata viaţa. Iată şi cele mai tari farse de 1 aprilie:
Compania naţională britanică BBC a anunţat în cadrul emisiunii Panorama, difuzată în 1957, că în Elveţia cresc spaghetti în copac. Ştirea a fost însoţită cu imagini ale cultivatorilor de spaghetti, iar numeroşi oameni i-au dat crezare, sunând la BBC şi cerând informaţii despre cum ar putea sa aibă şi ei în curte un copac-spaghetti.
În 1962, în Suedia, un tehnician de la singura reţea de televiziune din ţară a apărut pe ecrane şi a anunţat telespectatorii că, graţie unei noi tehnologii, vor putea vedea imaginile de pe micul ecran în culori dacă atârnă în faţa ecranului un ciorap de nailon. La vremea aceea se emitea doar alb-negru.
În 1977, ziarul britanic The Guardian a publicat un reportaj, într-un supliment de şapte pagini dedicat lui San Serriffe, un mic stat republican situat în Oceanul Indian. Autorii au descris în amănunt geografia, istoria şi cultura statului, despre care s-a scris că are capitala la Bodoni şi că are două insule, denumite Upper Caisse şi Lower Caisse. De asemenea, s-a scris că San Serriffe este condus de General Pica. Telefoanele au sunat în draci la Guardian după publicarea suplimentului, care descria într-un mod idilic ceea ce britanicii au crezut că este un potrivit loc de vacanţă. Jurnaliştii britanici de la celebra publicaţie au precizat că totul a fost o gluma de 1 aprilie şi că toate denumirile au fost inspirate din terminologia din presă, San Seriffe, Bodoni etc. fiind, de fapt, fonturi de tipar.
Revista "New Mexicans for Science and Reason" a publicat în 1998 un articol în care a anunţat că autorităţile statului american Alabama intenţionează să schimbe valoarea numărului Pi din 3,14159..., pe care o consideră "necreştina", în 3,0, care este "conformă cu Biblia".
În anul 1998, reţeaua de restaurante fast-food Burger King a publicat o reclamă pe o pagină întreagă din cotidianul american ”Today“ în care făcea publicitate la produsul ”Whopper pentru stângaci“, special conceput pentru cele 32 de milioane de americani stângaci. În urma publicităţii făcute, mii de clienţi ai magazinelor Burger King au cerut în restaurante noul produs, numai că acesta fusese inventat doar pentru Ziua Păcălelilor.
Jurnaliştii de la Le Parisien au scris, în 1986, că Turnul Eiffel va fi dezmembrat, ştirea şocându-i de-a dreptul pe francezi, care nu doreau să-şi vadă simbolul naţional distrus.
Un astronom britanic a anunţat la radio, în 1976, că, la ora 09:47, pe 1 aprilie, se va produce un eveniment în urma căruia noua aliniere a planetelor urma să schimbe gravitaţia pe Terra. Omul de ştiinţă le-a spus ascultătorilor că, daca la ora respectivă vor face salturi, vor avea impresia că plutesc. Mai multe persoane au sunat la postul de radio ca să spună că au avut această senzaţie.
În 1994, postul american National Public Radio a anunţat că toţi cei care îşi vor face un tatuaj cu Coca-Cola vor primi un discount de 10 la sută pe viaţă pentru orice produs cu acest logo. Mii de telefoane au sunat apoi la redacţie pentru premiu... (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Românul şi încărcatul bateriilor
Comunicat de presă – exerciţiu reuşit
Se întâlneşte cu o tânără româncă ce a cucerit lumea cu vocea sa
C o m u n i c a t d e p r e s ă - ISU
De Paşte, românii se vor distra cu Divertis
Activităţi împotriva violenţei, la şcolile din Flămânzi
Bancul zilei: Divergenţă între soţi
În Săptămâna Patimilor consilierul Văzdoagă are o problemă cu copii cerşetori
el vrea ca cerşetorii de la semafoare să disparădar n-a venit şi cu soluţia ca ei să se poată hrăni
CAS cere mulţi bani de la asiguraţi, dar în spital se cumpără de la vată la medicamente
Profesori şi elevi vor pleca în vacanţa de Paşte
Nu toţi elevii vor primi cele 200 euro pentru cumpărare de calculator
premierul Boc i-a împărţit pe elevi în deştepţi şi cu calculator şi proşti fără calculator
Expresia "trecerea in nefiinta" folosită de jurnalişti
o sechelă a limbajului comunist
Plafonăm, din solidaritate, salariile directorilor de la companiile de stat
Colegiul 19, avancronica unui spectacol fad şi fără miză
Boc vrea ca „Fabrica de legi PDL” să duduie
Zeci de mii de persoane infectate cu HIV
ar putea fi tratate cu un simplu antibiotic
I-a finanţat cu 50 de milioane de dolari pentru a susţine că este frig afară
Elevii vor primi mere de la stat numai în ultima pauză de ore
Încă un deputat PDL declarat informator al fostei Securităţi cu acte în regulă
Cum a ajuns Teo Trandafir să candideze pentru un mandat de deputat
“Unirea cu România se va face. Şi trebuie să se facă!”
Boc trece Prutul să dea primele permise pentru micul trafic de frontieră
Băsescu şi Ghimpu au avut o discuţie telefonică
Pieţarii s-au plâns consilierilor locali.., fără câştig de cauză
Ţigări de 14.000 lei şi maşini confiscate la PTF Rădăuţi-Prut
Problema bulevardului în atenţia DNA
Surprinşi sustrăgând pavele de pe domeniul public
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog