Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Editorial
Lumea lu' Rotundu

1 EURO = 4.6975 lei
1 USD = 4.1192 lei


Număr accesări
Astăzi:
23338
De la 07 Ianuarie 2003
66247620

Ce cuprindea o foaie matricolă a anului şcolar 1939-]940

  • 12 February 2017, 23:00
Un document excepţional a ajuns pe Internet, mai exact pe Facebook. Nu, nu este despre agenţi sub acoperire, alegeri, spionaj, război, politică. Nici despre vreo vedetă din showbiz sau din fotbal. Nici despre bursă, afaceri, fonduri europene sau tunuri.
Documentul în cauză este foaia matricolă a unei eleve de clasa a VII-a, din satul Şona (unde a copilărit pictorul Ştefan Câlţia), în anul şcolar 1939-1940. Şona (din „Schönau”, “Lunca frumoasă"), judeţul Braşov, nu este atestat documentar din secolul al XIV-lea, dar este, totuşi, un sat. Or, în acest sat, foaia matricolă avea menţiuni despre: - starea socială a copilului, daca i-a murit vreun frate, cu câţi doarme în cameră sau în pat, cum îi sunt somnul şi alimentaţia, ce preocupări extraşcolare are, ce profesie i s-ar potrivi; - profilul psihologic: intelect (inteligenţă, atenţie, memorie, imaginaţie), temperament (viteză de reacţie, sensibilitate, putere de muncă, sârguinţă, voioşie), personalitate şi caracter (neinfluenţabilitate, sociabilitate, camaraderie, onestitate, bunătate, simţul dreptăţii, spirit de conducător, stare sufletească); - situaţie şcolară, pe categorii: educaţia sănătăţii, educaţia minţii, educaţia artistică, educaţia moral-religioasă.
Din acest document se poate înţelege aproape totul: În primul rând, cum se făcea educaţie înainte de război şi de ce merge cum merge azi. Pentru că pe foarte puţini – şi nu este vorba doar de profesori, directori de şcoli sau autorităţi locale, ci şi despre părinţi – îi interesează cum doarme şi ce mănâncă un copil, dacă e sau nu influenţabil şi ce meserie i s-ar potrivi În al doilea rând, cum merge Sănătatea.
Cum să se numească "medic de familie" cineva care nu ştie nimic despre familia ta, despre felul în care locuieşti şi munceşti, care nu-ţi intră niciodată în casă? Poate ai igrasie, poate dormi într-o poziţie proastă, poate mănânci aiurea. Ştie medicul dv. de familie ce, când, cât şi cum mâncaţi? V-a recomandat vreodată un ceai?
Trăgând linie, documentul probează rolul esenţial pe care îl juca şcoala în viaţa comunităţii şi, pe cale de consecinţă, poziţia de excepţie a Dascălului, lucru pe care de altfel îl ştim destul de bine din mărturii şi din literatură. Peste toate, această simplă (!) fişă matricolă din 1940 demonstrează ce a făcut comunismul acestei ţări (şi nu numai), ce a distrus, ce a dizolvat, ce a aruncat în aer.
Doar câţiva ani mai târziu, comuniştii fluturau peste România “grija faţă de om”. AICI, în această foaie îngălbenită de vreme, vedem ce înseamă cu adevărat o atare grijă. Printr-o frumoasă coincidenţă, doar câteva zile mai devreme am avut privilegiul de a sta de vorbă cu medicul şi profesorul Nicolae Constantinescu, acesta povestind, printre altele, că pe vremea când era elev, inspecţiile se făceau la sfârşitul orei, pe neanunţate. Inspectorul nu vorbea cu profesorul, ci doar cu elevii, pe care îi întreba ce-au înţeles şi ce-au reţinut din lecţia care abia le fusese predată şi, în funcţie de răspunsul lor, îl nota pe profesor.
De asemenea, elevul primea săptămânal un cartonaş cu note la Purtare şi... Silinţă, plus Observaţii (de tipul „se bate în clasă”), pe care trebuia să semneze tatăl, cu eventualele consecinţe de rigoare. Culmea e că nici măcar nu trebuie să reinventăm roata.
PS: Mulţumiri Alinei Ionescu, care a descoperit documentul.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Horoscopul zilei de 13.02.2017
Bancul zilei: Răspuns pragmatic
Politia: In anul scolar 2015-2016, numarul infractiunilor din zona scolilor a scazut cu 11,5%
Concluzia unui patron din Cluj, dupa ce a angajat doi refugiati la shaormerie:
"Sunt foarte integrati, harnici"
Vicepresedintele CE avertizeaza:
Grecia si creditorii internationali risca instabilitatea zonei euro daca discutiile pentru evaluarea reformelor treneaza
Cod galben de ger, pana marti,
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Mihai Chirica, la Digi24: Nu sunt multumit de felul in care Liviu Dragnea conduce partidul.
A pus in pericol PSD/ Ar fi necesar un congres PSD, dar nu acum, poate in vara
Nigel Farage, dupa tentativa de dezincriminare a abuzului in serviciu:
Romania nu ar fi trebuit sa fie primita in UE. Nu pot sa cred ca suntem intr-o alianta politica cu o tara aflata in aceasta situatie
Exista un dosar privind finantarea USR in campanie, a fost inceputa urmarirea penala in rem.
Nicusor Dan: Sunt foarte surprins. Delapidarea si spalarea de bani nu au nicio legatura cu noi
Noi proteste impotriva Guvernului in orasele tarii:
10.000 de manifestanti la Cluj, 7.000 la Sibiu, 5.000 la Timisoara, 3.000 la Iasi. Nu stati la caldura, si pe voi va fura!
Răul răului
Ioan Rotundu
Dragnea, mai periculos decât evreul Nicolschi
Ioan Rotundu
Protest fabulos cu peste 50.000 de oameni care au format tricolorul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!