Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9290
De la 07 Ianuarie 2003
122894939

Ce fel de porc tăiem?

  • 14 December 2008, 23:00
Chiar dacă am mai scris despre modul în care alegem porcul şi-l tăiem, cred că nu fac rău nimănui dacă revin asupra acestor obiceiuri. Dacă nu avem crescut propriul porc, trebuie să-l cumpărăm. Iar când cumpărăm ceva, ştim din practică, putem să şi greşim. În primul rând porcul de tăiat trebuie să aibă o greutate între 100 – 120 kg. Sub această greutate n-o să avem subproduse care să ne permită să preparăm toate specialităţile pe care le ştim de la bunici sau părinţi. Mai greu de 120 kg va avea multă slănină şi puţină carne. Când am menţionat aceste greutăţi m-a referit la porcii crescuţi în regim gospodăresc şi nu în ferme zootehnice, unde sunt furajaţi după reţete speciale.
Când vom cumpăra porcul, trebuie să avem în vedere nişte mici secretei. Să tragem o ocheadă în coteţul unde a fost crescut. Dacă coteţul n-a fost întreţinut curat, porcul a mâncat din propria mizerie, iar carnea va avea gust de bălegar, mai mult sau mai puţin pronunţat. De preferinţă este bine de cumpărat scrofiţă. Dacă n-avem încotro, şi cumpărăm porc, trebuie să verificăm dacă a fost castrat din tinereţe. Carnea porcului castrat cu câteva săptămâni înainte de sacrificare va avea gustul specific de vier, iar la preparare va emana un miros greu de suportat.
Să-i privim părul şi pielea. Porcul cu părul mare poate fi bătrân sau a crescut în salturi, adică a avut perioade de subalimentare. Pielea răpănoasă iar este un indiciu că porcul nu-i pe gustul nostru. Pielea porcului trebuie să fie curată, rozie, cu părul alb şi scurt ca lungime. Mai trebuie să ne interesăm de la proprietar cu ce-a crescut porcul. Dacă l-a crescut cu zoile din casă, tărâţe, porumb, cartofi fierţi sau bostan e bine. Va avea o carne dulceagă şi extrem de gustoasă. Dar dacă l-a alimentat cu borhot de la fabricile de alcool, carnea va mirosi întocmai. După ce-am verificat atent toate aceste detalii, ca să nu fim păcăliţi, negociem şi preţul.
Să zicem că ne-am înţeles la preţ, am cumpărat porcul şi urmează să-l sacrificăm. Abia de acum începe greul. (Lucullus – va urma)

N.R. - Articol în reluare din decembrie 2007


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Forţa de a învinge suspiciunile nevestei
Domnul cu joben ia tot
Invitaţie la... o ciupercărie
Gelozia Ralucăi
Flutur aproape că interzice dreptul la opinie
Revelionul în stradă încă n-are locaţie
Tinerii botoşăneni îşi îndreaptă de bunăvoie paşii către artă
Primăria Truşeşti jefuită de banii pentru ajutoarele la căldură
Muzeul de etnografie va fi mutat sigur la Şcoala Populară de Artă
Noi şoferi prinşi în ofsaid la volan
Românul şi caltaboşul
Nou născuţii mor, îngroşând cifrele statistice
Zeci de mii de taloane destinate analizelor medicale vor deveni deşeuri
CAS s-a lăudat că are bani, realitatea din spitale o contrazice
Botoşănenii au dat note cadrelor medicale
Capace teroriste
Ne-au fraierit!
Ioan Rotundu
Textul integral al Parteneriatului pentru România
semnat în 14 decembrie 2008 de către PSD şi PDL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog