Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22807
De la 07 Ianuarie 2003
122882874

Ce vrea Băsescu

  • 13 April 2010, 23:00
In primul sau interviu din al doilea mandat, presedintele Traian Basescu a jucat cartea distantarii de PDL si a pregatit terenul unei inevitabile remanieri guvernamentale. Seful statului l-a laudat, in schimb pe Emil Boc, semn ca e posibil sa pastreze premierul. Toate mesajele transmise luni seara de seful statului, la B1 TV, indica schimbari inevitabile in executiv. Gesturile sale sunt fara precedent: cheama imperativ Guvernul Boc la ordin, il critica pe teme majore - politizarea excesiva a administratiei, absenta unor reforme reale in sectorul bugetar - si acuza partidul de guvernament de bolsevizare.
Toate la un loc anunta un nou tip de relatie presedinte - PDL si sacrificarea unor ministri pe fondul tensiunilor sociale in crestere.
Este posibil ca seful statului sa opereze remanierea guvernului Boc la scurt timp dupa ce-l va determina sa recurga la concedieri semnificative in sectorul bugetar. Pana acum, reducerea posturilor s-a produs doar pe hartie. Zeci de agentii guvernamentale au disparut din organigrama, dar functionarii si-au gasit refugiul tot la stat. Astfel, Romania are azi tot 1.350.000 - 1.400.000 de bugetari, plus minus cateva zeci de mii.
Doar sectorul privat produce someri. In schimb, un guvern pretins de dreapta continua traditia protectiei sociale a bugetarilor, pe bani de imprumut sau luati de la fabricile private de someri. Prin acordul cu FMI, cabinetul Boc s-a obligat sa reduca in mod semnificativ aparatul de stat. N-a facut-o, din varii motive: a avut de indestulat propria clientela cu functii, a cedat presiunilor sindicale sau pur si simplu sistemul are capacitati nebanuite de autoconservare. Cert este ca Romania risipeste mai departe banii de la FMI platind cu bani imprumutati acelasi numar de bugetari, desi s-a angajat sa taie in carne vie. Insa rabadarea oficialilor FMI pare sa fi ajuns si ea la capat.
In timpul vizitei la Bucuresti din data de 30 martie, directorul FMI, Dominique Strauss - Khan avertiza, cu subiect si predicat, ca in aprilie-mai "unii romani ar putea sa-si piarda slujbele", dar ca e treaba Guvernului sa ia o decizie. Altfel spus: treceti la concedieri acum, nu mai aveti timp. In cele doua saptamani, tot nu s-a intamplat nimic. La doua saptamani de la avertismentele directorului FMI, presedintele Traian Basescu se prezinta la TV si anunta ca va chema Guvernul la consultari pe tema concedierilor din sectorul bugetar, sugerand chiar ca s-a simtit pacalit de raportarile oficiale.
Sub presiunile FMI si ale sefului statului, Guvernul ar putea fi silit sa adopte masuri impopulare, pe un fundal social deja tensionat de grevele profesorilor si protestele bugetarilor vaduviti de sporuri si privilegii. Valul de concedieri, mereu amanat, dar aproape inevitabil azi, va spori tenstiunile sociale. Sunt de prevazut noi proteste sindicale, greve, mitinguri etc. Altfel spus, soarta unor ministri pare acum batuta in cuie. Vor fi schimbati, cel tarziu, in luna iunie. Cap de lista vor fi, probabil, ministrul muncii si ministrul finantelor, asupra carora se rasfrange direct adoptarea unor masuri impopulare.
Cat de extinsa va fi remanierea, vom vedea.
In tot cazul, seful statului pare sa-i acorde mai departe credit premierului Emil Boc, pe care il considera mai departe un reformist autentic. Nu e clar insa cum poate seful statului sa critice Guvernul Boc pe probleme de fond, sa-i impute esecuri majore, dar sa absolve premierul de orice vina. Premierul Basescu vorbeste despre premierul Boc ca si cum n-ar conduce un Guvern, ca si cum ar pluti pe deasupra lui si altii ar lua deciziile in locul sau. Or, prima responsabilitate in esecul celor cateva luni de cand guverneaza singur, fara PSD o are, evident, primul ministru, apoi subordonatii sai, ministrii, dar si cel care continua sa gireze guvernul, adica insusi seful statului, care s-a refugiat si el, mai nou, intr-o confortabila pozitie de analist.
Daca lucrurile au mers atat de prost, daca administratia s-a politizat excesiv sub guvernul Boc, daca s-a simtit pacalit pe tema concedierilor, ce l-a impiedicat sa-i retraga sustinerea lui Emil Boc si ministrilor sai la primele derapaje majore? Lucrurile bune facute de premierul Boc, vointa reformista, creditul necesar acordat Guvernului instalat cu puteri depline abia in decembrie 2009 - ar putea raspunde seful statului. Peste cateva saptamani, sub presiunea unui somaj crescand, aceste argumente vor fi insuficiente.
Acesta este, cred, mesajul central din discursul presedintelui Traian Basescu. In ce priveste atacarea partidului pe tema alegerii celor patru viitori prim-vicepresedinte pe baza unei liste - model calificat de seful statului nedemocratic, bolsevic, de gasca - multi vor fi tentati sa vada apasarea butonului rosu in razboiul mocnit cu tripleta Blaga-Videanu-Berceanu. Poate fi si asta, dar problema rafuielilor cu PDL este deja o chestiune secundara. Basescu e dator partidului, iar greii tin sa-i aminteasca asta mereu.
A facut-o de curand ministrul de interne, Vasile Blaga. Din declaratiile presedintelui transpira un conflict mocnit cu vechea garda, dar mai degraba pare sa asistam la o distantare strategica de PDL, cu bataie ceva mai lunga.
In cel de-al doilea mandat, Traian Basescu doreste sa para un presedinte mai echilibrat, mai corect in relatia cu partidele si ceva mai pragmatic. Daca va continua la fel, din gafa in gafa, din criza in criza, PDL ar putea pierde alegerile din 2012. In aceasta ipoteza, de ce n-am crede ca Traian Basescu, tratand partidele fara sentimentalismele si ranchiunile manifestate in primul mandat, pregateste de pe acum terenul numirii unui premier de stanga, daca PSD va castiga alegerile peste doi ani. Daca partidul lui Ponta bate PDL peste doi ani, lui Traian Basescu ii va fi imposibil sa explice de ce-i refuza guvernarea.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Italia a dispus extrădarea lui Costică Argint
condamnat în România la trei ani şi sase luni de închisoare
Băsescu e un iresponsabil, Radu Moraru e un provocator
Bancul zilei: Profesoara cu picioarele… ăn sus
Horoscop
Din nou despre sistemul 'pe liste', cu preşedintele Băsescu
Seful Aviaţiei Militare nu a ştiut să se urce într-un F-16
ANAF: Declaraţiile fiscale pentru anul 2009 pot fi depuse până pe 17 mai
Mica publicitate Jurnalul: Angajări urgente şi fără pretenţii prea mari
CAS caută pe orice cale să pună pacienţii la plata analizelor medicale
Românul şi mânia
PNL este dispus să intru la guvernare alături de PDL
dar fără Boc, Videanu sau Berceanu
Catastrofa de la Smolensk
piloţii ar fi putut evita impactul pana în ultima clipă - expert rus
Scotocind prin bocceaua Bucecei
Rezultate onorabile pentru Liceul Flămânzi la Olimpiada Sportului Şcolar
Bucurii, emoţii, deziluzii la derbiul fotbalistic Frumuşica - Flămânzi
Premierul Emil Boc a predat primarilor botoşăneni noua lege a Educaţiei
Primarul Flutur a făcut rost de bani pentru energie neconveţională
În două luni, Strada Primăverii din municipiul Botoşani va fi reabilitată
Ţigări confiscate la Dorohoi
Acţiuni ale poliţiştilor rutieri
Colegiul Medicilor consideră coplata neetică şi imorală
Admiterea la liceu mai complicată ca niciodată
Liderii de sindicat din învăţământ se plâng despre noua politică de cadre
Nu cred în soluţia prefectului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog