Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5077
De la 07 Ianuarie 2003
122890726

Chatham House: Cercul de apropiati ai lui Vladimir Putin,

  • sau cine conduce Rusia
  • 28 December 2015, 23:00
Andrew Monaghan, de la Chatham House, realizeaza pentru BBC o radiografie a cercului de apropiati ai presedintelui Rusiei, Vladimir Putin si cum a evoluat acesta fata de acum 15 ani, cand omul forte al Federatiei a ajuns la putere.
Cand Vladimir Putin a ajuns la putere pentru prima oara, a fost intrebat intr-un interviu in care dintre colegii sai are cea mai multa incredere.
El a numit cinci oameni:
Nikolai Patrushev
Serghei Ivanov
Dmitry Medvedev
Alexei Kudrin
Igor Sechin
15 ani mai tarziu, acesti oameni formeaza in continuare nucleul dur si domina deciziile strategice in Rusia, in ceea ce priveste guvernare si afacerile:
Patrushev a fost directorul securitatii interne (FSB, ex KGB) din 1999 cand a fost numit secretarul Consiliului de aparare a tarii, in 2008
Ivanov a fost ministru al Apararii si vicepremier. Din 2011, a fost numit seful administratiei prezidentiale
Medvedev a fost presedinte in perioada 2008-2012 si este acum prim ministru
Kudrin, ministru de Finante pana in 2011, nu mai detine o pozitie formala in cadrul puterii dar pare sa ofere in continuare consiliere presedintelui in chestiuni financiare si economice
Sechin, care a detinut pozitii cheie in administratia prezidentiala si in guvern, este acum directorul executiv al Rosneft, compania petroliera de stat
Acest nucleu dur arata doua importante concluzii legate de cine conduce Rusia.
In primul rand, a existat continuitate in ceea ce priveste oamenii apropiati presedintelui. Remanierile reale sunt rare si au existat foarte putine expulzari din cercul de apropiati ai lui Putin.
In al doilea rand, centrul puterii este constituit din aliati care au lucrat cu Putin in KGB, in anii 1990, in Sankt Petersburg, sau ambele.
Acest nucleu include si alte persoane carora presedintele le incredinteaza proiecte majore de infrastructura, precum Arkady Rotenberg, unul dintre responsabilii pentru Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci, precum si cativa lideri regionali sau functionari de rang inalt.
Multe dintre aceste figuri au detinut pozitii cheie si inainte de ajungerea lui Putin la putere.
Ministrul Apararii, Serghei Shoigu, fost ministru pentru Situatii de urgenta, a fost o figura politica proeminenta in a doua jumatate a anilor '90 si liderul partidului Rusia Unita in perioada 2001-2005.
Astfel de lideri se reunesc in Consiliul de Securitate, una dintre cele mai importante structuri de coordonare a deciziilor si de alocare a resurselor la nivel de varf.
In acelasi timp, sistemul de administratie al Rusiei - asa numita verticala a puterii - nu functioneaza bine: instructiunile politice sunt adeseori implementate cu intarziere iar unele deloc, astfel incat alte persoane detin un rol important in rezolvarea si implementarea proiectelor.
O astfel de persoana este Iuri Trutnev, ales guvernator regional in 2000 si numit ulterior ministru pentru Resurse naturale si Ecologie in 2004.
In 2013 este promovat vicepremier si reprezentant plenipotentiar al Rusiei pentru districtul federal al extremului orient, un post esential pentru Putin.
Observatorii noteaza de asemenea rolul jucat de Viaceslav Volodin incepand cu 2011.
Volodin s-a evidentiat in structurile politice la nivel regional si, apoi, national, inainte de a fi numit in diverse pozitii guvernamentale.
A infiintat Frontul Popular al tuturor rusilor, in 2011, care are o contributie in crestere in ce priveste formularea, implementarea si monitorizarea politicilor nationale.
Volodin a fost numit apoi adjunct al sefului Administratiei Prezidentiale, responsabil cu supravegherea "resetarii" politicilor interne din 2012.
Pe langa aceasta continuitate, se remarca si o nevoie tot mai mare pentru adevarati manageri care sa implementeze politicile.
Intr-adevar, in loc sa se restranga, echipa de conducere pare sa creasca, dupa cum remarca unii comentatori.
In opinia analistului britanic, exista cateva stele in ascensiune care joaca roluri tot mai importante in politica si in administratie.
Unul este Alexander Galushka, 39 de ani, care este membru al Frontului Popular. A fost numite ministrul pentru Extremul Orient in 2013.
Concluzia in ceea ce priveste intrebarea cine conduce Rusia, scrie analistul britanic, este ca Vladimir Putin, figura centrala in acest puzzle, este el insusi o parte a unei echipe care este o parte a sistemului.
Toti acesti oameni au reputatia pentru capacitatea mare de munca, pentru loialitate si pentru eficienta dovedita in implementarea unor sarcini dificile in afaceri, administratia statului si in politica.
Dupa cum a subliniat o sursa ruseasca apropiata de Putin, ei nu au fost alesi pe ochi frumosi, ci pentru ca au stiut sa faca astfel incat lucrurile sa fie facute, inchieie analistul Chatham House.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 29.12.2015
Bancul zilei: O mică precizare
Reţeta zilei: Coaste de porc la cuptor
Germania: Un barbat a murit dupa ce a aruncat in aer un tonomat de prezervative
Piata Rosie din Moscova va fi inchisa pentru prima oara publicului, de
Revelion, pe fondul temerilor legate de atentate
Moldova: Parlamentarii ex-comunisti aliati cu Plahotniuc contesta la Curtea Constitutionala nominalizarea lui Ion Sturza ca premier
Atentionare meteo: Vremea se raceste brusc incepand de marti
Cea mai izolata scoala din judetul Harghita:
dascalii si elevii fac zilnic zece kilometri pe jos cand ploua si ninge
Reduceri de pana la 56% in oferta "Trenurile Zapezii" 2016
Operatiunea "Zburatorii":
Cum furau hotii marfa din TIR-uri in mers la mare viteza. Cascadorii de Hollywood pe Centura Bucuresti
Botoşani: Zeci de intervenţii ale pompierilor botoşăneni de Crăciun
Felicitare Primăria Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog