Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15307
De la 07 Ianuarie 2003
122875374

Cheltuieli pentru firme. Antreprenori: Guvernul să limiteze obligația analizei de risc

  • 26 June 2017, 23:00
Guvernul ar trebui să rescrie complet legislația care obligă firmele din România să cheluie bani pe analize de risc la securitatea fizică, astfel încât numai companiile cu risc mai ridicat să aibă această obligație, iar restul firmelor să-și decidă singure măsurile de protecție - cer antreprenorii și managerii membri ai asociației Romanian Business Leaders.
”RBL cere noului guvern să rescrie complet legea astfel încât să fie aplicată în zonele cu risc mai ridicat și demonstrate statistic, iar restul companiilor să poată decide singure măsurile de protecție la risc aplicabile angajaților lor” - se arată într-un comunicat RBL remis StartupCafe.ro.
Ei contestă Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
”Săptămâna aceasta, Guvernul urmează să proroge cu un an – până la 1 iulie 2018 - intrarea în vigoare a obligației ca toate organizațiile înmatriculate ca persoane juridice - companii, ONG-uri, instituții publice - să plătească servicii de analiză de risc de securitate fizică, indiferent de mărime și de specificul activității. Vorbim de aproape 1 milion de noi analize de risc obligatorii - o piață de peste 100 mil. euro care ar fi creată artificial, fără nuanțe și de care ar beneficia 1.500+ evaluatori” - spun antreprenorii și managerii RBL.
RBL este a doua importantă organizație anterprenorială care denunță obligația instituită de stat pentru firme de a-și face analize de risc la securitatea fizică, după ce, cu două săptămâni în urmă, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a cerut Guvernului să aborge definitiv HG 301/2012 și să elimine astfel obligativitatea privind analizele.
Ce firme sunt afectate și cine ar beneficia temporar de amânarea analizei de risc la securitatea fizică
Obligația analizei de risc la securitatea fizică este prevăzută să se aplice persoanelor juridice din România, inclusiv firmelor private de toate felurile, însă pentru societățile care erau înființate până în 16 iunie 2012 obligația s-a tot amânat succesiv de către guvern.
Această amânare urmează să expire pe 1 iulie 2017, însă Minsterul Afacerilor Interne a pregătit un proiect de hotărâre de guvern pentru prorogarea acestui termen de grație, pentru firmele menționate, cu încă un an.
Practic, statul nu vrea să renunțe la analiza de risc la securitate fizică impusa firmelor, contra cost, însă intenționează să mai amâne încă un an această obligație pentru societățile înființate până în iunie 2012, conform proiectului de hotarâre de guvern preentat pe larg de StartupCafe.ro, săptămâna trecută. Această cheltuială vizează circa 1,5 milioane de firme, instituții si alte astfel de entități juridice.
Analiza de risc la securitatea fizică se face de catre experti în domeniu, contra cost, fiind o cheltuială în plus reclamată mai ales de antreprenorii cu întreprinderi mici și mijlocii, care s-au plâns că ar putea ajunge si la mii de euro. Mai mult, patronii IMM s-au plâns și de amenzile de 10.000 de lei - 20.000 de lei pe care le riscă firmele care nu își vor îndeplini această obligație, Poliția fiind autoritatea de control aici.
"Termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 335 din 17 mai 2012, cu modificările și completările ulterioare, privind obligaţia elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înfiinţate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2018" - prevede proiectul de HG de la MAI.
În schimb, firmele înființate după 16 iunie 2012 sunt și vor fi în continuare sub incidența bligației de a-și face analiza de risc, indiferent de prorogarea pregătită la guvern, după cum a avertizat, acum două săptămâni, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).
Citește AICI mai multe despre obligativitatea analizei de risc la securitatea fizică
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Astazi, Tricolorul Romaniei este simbolul unui stat modern si democratic, membru al NATO si al Uniunii Europene
Bancul zilei: Înmulţirea prostiei
Horoscopul zilei de 26..66.2017
Oximoronul lui Dragnea
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose (PSD) ca viitor premier.
Aceasta criza politica dauneaza grav Romaniei
Văculeşti: Examen cu dedicaţie pentru postul de secretar de primărie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog