Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26374
De la 07 Ianuarie 2003
122912023

Chemata la Chisinau printr-o capcana intinsa Aliantei pentru Integrare

  • 16 March 2010, 23:00
Europeana de catre reprezentantul UE la in Basarabia, prorusul Kalman Mizsei, Comisia de la Venetia sub puternica influenta a acestuia, s-a raliat pozitiei Partidului Comunist al fostului dictator comunist Vladimir Voronin, cerand alegeri anticipate si practic aruncarea Basarabiei in haos, transmite Romanian Global News.
Parlamentul de la Chisinau trebuie dizolvat şi organizate alegeri parlamentare anticipate. Aceasta este concluzia Comisiei de la Veneţia, trimisă prin intermediul unei scrisori către autorităţile moldovene, scrie Unimedia.
"În Moldova, Parlamentul poate fi dizolvat nu doar în cazul incapacităţii de a învesti Guvernul, dar chiar şi dacă acesta etuează în a alege preşedintele ţării. Dizolvarea Parlamentului este în detrimentul stabilităţii, dar dacă acesta nu reuşeşte să aleagă un preşedinte, legislativul trebuie să fie dizolvat", se precizează în documentul instituţiei europene, dat publicităţii astăzi.
Potrivit concluziilor Comisiei de la Veneţia, data dizolvării Parlamentului trebuie să fie fixată într-un termen rezonabil.
"Este important să menţionăm că perioada de un an pentru a dizolva Parlamentul începe din data dizolvării ultimului Legislativ şi nu din data de la efecul de alegere a preşedintelui ţării", se mai precizează în raportul membrilor Comisiei de la Veneţia.
Deja disensiuni puternice in AIE
În cadrul unei emisiuni televizate, Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului şi preşedinte interimar, s-a arătat indignat că Moldova trebuie să execute recomandările comisiei. "De ce Comisia de la Veneţia să ne spună ceva, până a le prezenta noi proiectul. Am şi eu o întrebare pentru Comisie. Parlamentul poate organiza un Referendum, potrivit Constituţiei. Codul Electoral a fost expertizat de către Comisia de la Veneţia. De ce trebuie să ne conducem de Constituţie, de această lege sau de recomandarea Comisiei de la Veneţia? Deciziile politice le luăm noi, comisia doar ne recomandă. Şi anterior Comisia de la Veneţia a recomandat să nu fie interzise blocurile leectorale şi să fie scăzut prgul electoral", a mai precizat Ghimpu în seara zilei de astăzi.
Prim-ministrul , Vladimir Filat, care vrand sa profite de campania de imagine bine orchestrata din ultima perioada si stiind ca poate conta pe sprijinul puternic al Publika Tv, care va intra curand pe piata basarabeana, s-a arătat convins că Moldova nu trebuie să modifice Constituţia dacă acest proces il va face sa rămâne fără sprijinul european. "Obiectivul nostru este de a ne integra în UE. Putem să atingem acest obiectiv doar cu sprijinul partenerilor europeni. Nu văd niciun sens să modificăm Constituţia, dacă vom rămâne fără sprijinul european. Am comunicat cu foarte multă lume. Am primit un mesaj constant. Poziţia Comisiei de la Veneţia este determinantă pentru noi. Mă miră isteria, care au provocat-o "tovarăşii". Noi am vorbit că trebuie să consultăm cetăţenii. Atunci când punctul de vedere al partenerilor europeni va fi unul negativ, noi vom căuta alte soluţii", a mai precizat şeful cabinetului de miniştri.
Reamintim ca ieri 15 martie, Vicepresedintele Comisiei de Politica externa a Senatului Romaniei a, senatorul Viorel Badea, a exprimat pozitia Romaniei de sprijin a deciziei AIE de schimbare a Constitutiei prin referendum si evitarea alegerilor anticipate care ar destabiliza si politic si economic Basarabia, ambele amenintand evolutiile democratice de dupa 7 aprilie 2009.
Se pare insa ca mesajul nu a ajuns pana la Vlad Filat, care aude numai ce doreste. Romania este membru deplin al UE, iar pozitia ei legata de Basarabia va conta in UE, mai mult decat orice recomandare a Comisiei de la Venetia. Voronin si aliatii sai au contat pe Rusia impotriva intereselor romanesti si au pierdut, Filat, chiar daca isi va alege ca aliati parteneri UE, altii decat Romania, incarcand un joc la mai multe capete, risca sa ajunga pe termen mediu in aceeasi fundatura ca si Voronin. Iar prietenii stiu de ce! Dar poate ca ne inselam si luat de valul preluarii unor institutii cheie Primul Ministru doar a uitat momentan de adevaratii prieteni.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


IPS Ioan: Situaţia românilor din judeţele
Covasna şi Harghita devine una îngrijorătoare
Tudor Gheorghe va cânta la Chişinău pe 27 martie cu prilejul Zilei Unirii
Comunicat de presă - Gheorghe Ciubotaru
Comentariul comentariilor (XLIV)
Ioan Rotundu
Un nou motiv de mândrie pentru micul oraş Flămânzi
190 de ani de la naşterea eroicului tenor Enrico Tamberlick
Horoscop
Bancul zilei: Ei, pe dracu’!
Bucătăria Jurnalul: Friptură de miel la tavă
A P E L
FRAŢI ROMÂNI din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş!
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, vă cheamă să lăsaţi pentru o zi grijile voastre acasă şi să veniţi la Topliţa, sâmbătă, 20 martie 2010!
De ce l-a mazilit Vadim pe Codreanu
Alte veşti triste pentru asiguraţii la sănătate şi pacienţi
Medicilor de familie li s-a limitat lista cu numărul de asiguraţi
Noua grilă de salarizare i-a ars la buzunar pe angajaţii DGASPC
Guvernul Boc nu va ceda la aplicarea Legii salarizării unice
Greve menite să ne ascundă ceva
Ioan Rotundu
Tot mai puţine cupluri îşi leagă destinele în Flămânzi
Şoferul imprudent n-a putut pica „la pace” cu femeia accidentată
Piaţa Viilor din municipiu va fi închisă
„Firma mea, problema mea”
Portughezii au predat la Botoşani căile prin care se poate preveni violenţa,
comportamentele deviante şi infracţionalitatea
Moldoveni cu documente false opriţi din drumul spre Franţa
Moldoveancă expulzată din ţara mamă
Care sunt centrele nevralgice ale unei economii?
unde şi când se formează febra financiara?
Firmele-mama au investit anul trecut 3,5 miliarde euro în România
Victoria amară
Dacă va fi exprimată dorinţa de Unire,
doar atunci vom putea discuta serios pe marginea acesteia”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog