Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3814
De la 07 Ianuarie 2003
123147809
pnl

Cianura pe masa europarlamentarilor. Interzicere sau exploatare?

  • 4 May 2010, 23:00
Miercuri, 5 mai 2010, in Parlamentul European se voteaza Rezolutia Comuna a patru grupuri (PPE, S&D, ALDE, GUE/NGL) pe interzicerea folosirii tehnologiei cu cianura in Uniunea Europeana. Miza este uriasa. Desi rezolutia nu are putere obligatorie si nu are caracter legislativ, semnalul UE poate sa fie unul care inclina balanta in cazul multor exploatari miniere din multe tari membre UE, cum ar fi cea de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni. Desi initiatorii Rezolutiei fac parte din toate grupurile mari, mai multi parlamentari romani, precum Elena Basescu, Marian-Jean Marinescu sau Cristian Preda, incearca sa introduca amendamente care sa dilueze semnificativ mesajul documentului.
Rezolutia pentru interzicerea folosirii cianurilor in exploatarile miniere este semnata de deputati din toate grupurile politice din mai multe tari membre UE. Printre semnatari se numara si voci sonore din PE, cum ar fi Chris Davies, coordonatorul ALDE pe mediu, sau Zuzana Roithova, membru in Biroul Permanent al PE din partea PPE, dar si deputati din Romania, ca Renate Weber sau Daciana Sarbu.
Rezolutia sustine ca cianura e extrem de toxica si folosirea ei poate duce la catastrofe ireversibile asupra sanatatii cetatenilor, a mediului si a biodiversitatii si enumera 15 motive pentru interzicerea acestei tehnologii. Raportul mentioneaza, de asemenea, legislatia de interzicere a acestor tehnologii in tari precum Germania sau Ungaria si propune interzicerea ei totala pe teritoriul UE. Totodata, aceasta Rezolutie cere de la statele membre UE sa nu incurajeze folosirea tehnologiei pe teritoriul lor.
Alta parere au insa cativa deputati din Romania, care sustin amendamente si care doresc o rezolutie mult mai retinuta. Acestia – Marian-Jean MARINESCU, Elena BASESCU, Petru Constantin LUHAN, Cristian Dan PREDA, Traian UNGUREANU si Iosif MATULA – doresc stergerea paragrafului 4 din Rezolutie, care cere statelor membre sa nu sustina asemenea tehologii, iar intr-un alt amendament, in loc de interzicere, cer o analiza prin care sa se studieze daca trebuie sau nu interzisa aceasta tehnologie in UE.
Voci din PE ne-au precizat ca sunt cativa deputati romani si din alte grupuri politice care au cosemnat aceste amendamente. Cristian Preda ne-a declarat ca unul dintre cei 42 de semnatari este vicepresedinta ALDE, Adina Valean, iar din cate isi aduce el aminte, si Gigi Becali se numara printre semnatari.
Surse din PE ne-au dezvaluit un alt detaliu interesant. Se pare ca sustinerea si argumentarea in favoarea acestor amendamente, trimise via e-mail la mai multi deputati, au antetul Euromines (Industria Miniera din Europa) pe ele. Toate documentele le gastiti atasate. Renate Weber a precizat pentru TOTB ca “spera din tot sufletul” ca Rezolutia sa treaca in forma actuala. Dupa parerea ei, cu cateva zile inainte de vot, in PE exista o majoritate larga de sustinere a Rezolutiei, iar Weber si-a exprimat speranta ca ea va fi votata.
Totodata, reprezentanta liberalilor a mai precizat ca, din cate a auzit, in PPE exista un “lobby naucitor” in vederea schimbarii pozitiei grupului pe lista de vot, care in acest moment e in favoarea Rezolutiei. Renate Weber ne-a mai zis ca a luat legatura cu cabinetul lui Janos Ader, membru in BP al PE, si a cerut ca amendamentele sa vie votate cu apel nominal. “Este absolut firesc sa stim cine, cum voteaza in cazul unor rezolutii atat de vitale”, a mai spus deputata. Deputatul PPE Cristian Preda ne-a declarat ca el considera amendamentele lor “de bun simt”. “Noi cerem o expertiza, avand in vedere ca in acest moment exista deja o legislatie europeana care functioneaza. O rezolutie, cum este rezolutia comuna in forma ei actuala, pune sub semnul intrebarii viitorul industriei miniere din Europa”.
La intrebarea daca grupul PPE isi asuma sau nu in mod direct pozitia industriei europene de minerit, cum reiese din e-mailurile trimise de cativa deputati romani din PPE, Cristian Preda a spus ca “industria miniera din Europa este mult mai indreptatita sa aiba o parere decat Renate Weber sau Daciana Sarbu. Ei au expertiza si nu acesti ecologisti radicali. Ar fi bine ca acesti deputati sa-si asume pozitiile lor in mod public, adica pozitia de a fi precaut murind de foame”. Conform europarlamentarului PPE, Grupul Popularilor Europeni n-a discutat inca aceasta problema, asa ca nu se poate vorbi de o decizie a grupului pe marginea acestei rezolutii. Intrebat daca amendamentele au legatura cu cazul de la Rosia Montana, deputatul Cristian Preda ne-a precizat ca sustine exploatarea miniera cu cianura, indiferent de unde este ea.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Tatăl nostru - varianta informatică
Comunicat de presă – Casa sindicatelor
Gânduri la mormântul unui ostaş ne-recunoscut
L-a salvat pe Băsescu de la încătuşare în „Dosarul Flota”
Persoanele în stare de ebrietate, obligate să-şi plătească asistenţa medicală
Cupoanele de creşă propuse de Teo Trandafir
aprobate în Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor
E posibil să călătorim în timp
Diferenţa dintre net şi brut sau cu cât plătim statul
Este omul stăpânul universului?
Ziua de 24 ianuarie va fi zi nelucratoare
O mama a salvat trei vieţi, cu preţul uneia deja pierdute: a fiului ei
Funcţionarii publici au renunţat la greva generală
Reporter incognito prin bănci
"Am un credit şi un depozit la o bancă grecească. Să mi le mut, Doamnă?"
Judecătoarea care a decis arestarea preventivă a lui Cătălin Voicu solicită pensionarea
Hackerii români au hăcuit ziarele italiene La Stampa şi Corriere
Românul şi mica toleranţă
Comunicat de presă AJOFM
Serbare câmpenească la Dorohoi
La Mihai Viteazu există o fermă după model franţuzesc
Euro ar putea dispărea, dacă Europa nu-şi rezolvă problemele
Chermeză de pomină la Memorialul Ipoteşti
Tentativă furt din locuinţă –la Vârfu Cîmpului
Condamnaţi şi liberi
Mere pentru şcolarii botoşăneni aduse din afara judeţului
Trei aspiranţi la şefia Şcolii Populare de Artă Botoşani
Se pregătesc să părăsească corabia PDL
Ioan Rotundu
Profesorii vor plată pentru orele de corectură a lucrărilor elevilor
DSV-ul va da iama printre producătorii care vând lactate în piaţă
Alcoolismul scoate în prim plan medicii cu gândire inumană
Temeri ale părinţilor cu copii de grădiniţă şi preşcolari
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog