Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Important
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9617
De la 07 Ianuarie 2003
123143357
pnl

Cine este Hosni Mubarak?

  • 3 February 2011, 23:00
Hosni Mubarak a preluat puterea in Egipt in anul 1981, dupa ce a fost vicepresedinte inca din 1975, sub presedintia lui Anwar Sadat. Hosni Mubarak s-a nascut in 1928, in Kafr-El-Meselha, si a terminat Academia Militara Egipteana in 1959, dupa care a urmat un curs de pilotaj la Academia Fortelor Aeriene.
Actualul presedinte a revenit la Academia Fortelor Aeriene, unde a devenit instructor, pozitie pe care a indeplinit-o pana in anul 1959. In 1961 el a plecat in Uniunea Sovietica, unde s-a antrenat in cadrul unor baze aeriene din apropierea Moscovei si in Asia Centrala, in apropiere de Bishkek (numit la acea vreme Frunze, dupa numele unui lider militar bolsevic, Mikhail Frunze).
In noiembrie 1967, dupa razboiul cu Israelul, Mubarak a devenit comandant al Academiei Fortelor Aeriene si apoi comandant al Fortelor Aeriene Egiptene, in 1972, cu sarcina de a moderniza aviatia.
In 1975, a fost promovat la postul de vicepresedinte al Egiptului, devenind mana dreapta a lui Anwar Sadat. Mubarak s-a dovedit a fi un aliat extrem de loial al presedintelui si a inceput sa aiba responsabilitati diplomatice din ce in ce mai importante. La asasinarea presedintelui Sadat in timpul unei parade militare de la Cairo, Hosni Mubarak a fost ranit de atentatorii fundamentalisti musulmani.
In timpul Razboiului din Golf (1991), Egiptul a devenit un membru al coalitiei americane care a respins fortele irakiene invadatoare din Kuweit. Aceasta miscare s-a dovedit extrem de profitabila pentru statul nord-african: dupa terminarea conflictului, Egiptului i-au fost sterse aproximativ 14 miliarde de dolari, reprezentand datorii catre SUA, Europa si mai multe tari din zona Golfului Persic.
Hosni Mubarak este cunoscut la nivel international pentru intoleranta fata de miscarile politice de opozitie, in special cele de natura islamica fundamentalista, cum este Fratia Musulmana.
Presedintele egiptean este cunoscut pentru metodele brutale folosite in reprimarea opozitiei politice.
In varsta de 82 de ani, Mubarak este unul dintre cei mai longevivi lideri din lumea araba. In anul 2005, in Egipt au fost organizate primele alegeri la care a participat si opozitia: presedintele a castigat cel de-al cincilea mandat consecutiv cu o majoritate zdrobitoare, dar alegerile au fost criticate de mai multe organizatii care promoveaza drepturile omului ca fiind marcate de “neregularitati”, conform Reuters.
La alegerile precedente, cetatenii egipteni au votat in stilul unui referendum, avand optiunile “Da” si “Nu” pe un buletin de vot cu un singur nume.
Mass-media este controlata aproape integral de catre guvern si in mod direct de catre presedintie, iar putinele canale de informare independente sunt adesea hartuite de autoritati. Conform ultimelor statistici, 16,7 milioane de egipteni erau conectati la internet in anul 2009.
Cenzura retelei nu este la fel de complexa ca in alte tari, cum ar fi cazul Chinei, dovada fiind faptul ca guvernul a ales sa opreasca integral accesul la internet, in lipsa unor sisteme eficiente de cenzura si filtrare a informatiei.
Pentru a-si spori controlul asupra societatii, Mubarak a mentinut starea de urgenta proclamata in 1981, cu ocazia asasinarii presedintelui Sadat.
O data la trei ani, presedintele prelungeste starea de urgenta, fapt care-i permite suspendarea unor drepturi civile si sa cenzureze mass-media. Toate adunarile publice si toate organizatiile neaprobate de guvern pot fi suspendate, iar organizatiile pentru drepturile omului spun ca pana la 30 000 de persoane ar putea fi inchisoare din cauza incalcarii conditiilor starii de urgenta.
La ultimele alegeri parlamentare, din anul 2008, Partidul National Democratic, controlat de Mubarak, a castigat 90% din locurile din Parlament, dandu-i astfel presedintelui control absolut asupra tuturor problemelor tarii.
In ceea ce priveste politicile economice, presedintele l-a mandatat pe premierul Ahmed Nazif sa instituie o serie de reforme economice care sa faca Egiptul un jucator mai important pe scena economica. Principalele surse de venit ale statului egiptean sunt turismul, exploatarea de hidrocarburi si administrarea Canalului Suez.
Principalele probleme ale tarii sunt la ora actuala rata ridicata a somajului si populatia in crestere.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


avem nevoie de un ideal pentru românii din Sudul Basarabiei
Horoscop
Bancul zilei: Mielul şmecher
Doctorul Mimor ne promite aparatr RMN
APM Botoşani a închis Programul „Casa verde”
Funeriu vrea ca elevii să se implice mai mult în viaţa şcolii
Ministerul Sănătăţii şantajează autorităţile locale
înm privinţa desfiinţării unor spitale
Ciudat amestec de birocraţie între preoţi şi funcţionarii Prefecturii
Groapa de pe Petru Rareş dă încă bătăi de cap autorităţilor
Instituţiile agricole nu trebuie să fie un bau-bau
cer fermierii botoşăneni
Gura păcătosului şi...
Se-ngroaşă gluma la Flămânzi
„Infractorul cu ciocanul” depus după gratii
Caricatura zilei: Cine face să dispară banii FMI
Pericole de incendiu îndepărtate de inspectorii de prevenire
Alianţa PSD - ACD ar putea să se numească Uniunea Social-Liberală
UE se pregăteşte să ia apăararea Lituaniei în disputa cu Gazprom
Mă rog pentru sfârşitul violenţelor şi pentru zile mai bune în Egipt
Preţul cuprului a atins pentru prima oară nivelul record de 10.000 de dolari pe tonă
Preţul alimentelor pe plan mondial a ajuns la un nivel record în ianuarie
Parlamentarii PDL nu vor mai participa la dezbateri televizate în timpul programului de lucru
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog