Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9196
De la 07 Ianuarie 2003
122869263

Cine sunt candidatii la alegerile pentru 8 mandate de parlamentari scoase la bataie in 25 mai

  • Miza bataliei electorale
  • 7 May 2014, 23:00
Alegerile parlamentare partiale din 25 mai, pentru 5 mandate de deputati si 3 senatori ramase vacante, au o miza in ecuatia puterii atat in relatia directa cu Opozitia, cat in interiorul actualului arc guvernamental. Numele candidatilor acopera o paleta larga: de la fosti sportivi de top (Ilie Nastase, Ruxandra Dragomir, Gabriela Szabo) la politicieni cu probleme penale (Ovidiu Silaghi, Dan Diaconescu), de la politicieni cu imagine buna (Daniel Funeriu, Adriana Saftoiu) la figuri extrem de conversate (Radu Cristescu, Andrei Creci).
CULELE PUTERII SI ALE OPOZITIEI
In prezent, actuala putere PSD-PC-UNPR-UDMR, cu tot cu sustinerea minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, dispune de o majoritate confortabila in Legislativ: 322 de parlamentari din totalul de 571 pe functii. Pentru sustinerea guvernului, actuala putere are nevoie doar de 286 de parlamentari, la limita de jos.
La o motiune de cenzura, Opozitia ar avea nevoie, asadar, de 286 de parlamentari in plenul reunit pentru a darama Guvernul Ponta III.
Mai mult, Puterea actuala, pe langa cele 322 de mandate mentionate, mai poate dispune si de parlamentarii independenti, unora dintre acestia oferindu-le functii importante, cum este cazul fostului liberal Calin Popescu Tariceanu, ajuns presedinte al Senatului.
Actuala putere domina si fiecare camera legislativa in parte. In Camera Deputatilor, PSD si UNPR au impreuna 176 de mandate, PC 17, UNPR 18, iar minoritatile nationale 17. In total, sunt 228 de deputati care sustin guvernarea si punctual proiectele ei (din totalul de 402 mandate ocupate).
In Senat, PSD si UNPR au 79 de locuri, PC 7, iar UDMR 8. In total: 94 de mandate dintr-un total de 169. In plus, fata de cele 94 de mandate ale sale, Puterea poate conta si pe unii dintre cei 6 senatori neafiliati.
Importata celor 8 mandate de parlamentari puse in joc in 25 mai poate fi luata in calcul in jocurile de putere din interiorul actualei majoritati parlamentare care sustine Guvernul Ponta III. Principalul partid de guvernamant, PSD, este dependent de UDMR, care, cu cele doar 26 de mandate de parlamentari pe care le are, a obtinut o posturi importante in Guvern, printre care si functia de vicepremier detinuta de Kelemen Hunor, liderul Uniunii maghiare. De asemenea, PSD depinde de colegii de la UNPR, care sunt membri ai grupurilor parlamentare ale social-democratilor. Din cei 176 de deputati ai grupului PSD, 24 sunt membri ai UNPR, iar din cei 79 de senatori ai grupului PSD, 14 sunt membri UNPR. In total, 38 de UNPR-isti de care depinde, intr-adevar, Cabinetul Ponta III.
edfc x O alta miza se distinge in perspectiva alegerilor prezidentiale din toamna - partialele legislative din 25 mai vor fi un test pentru partide, o "incalzire" a mobilizarii aparatului de campanie, dar si o consolidare a structurilor de campanie din teritoriu, avand in vedere un rol important al deputatilor si senatorilor in campania prezidentiala.
In plus, daca PSD nu obtine functia de presedinte al tarii, cele 8 mandate de parlamentari care se vor juca pe 25 mai s-ar putea dovedi importante in ceea ce priveste viitorul Guvernului Ponta.
E SUNT COMPETITORII
Bucuresti, Colegiul 7 pentru Senat (locul lasat liber de liberalul Victor Ciorbea).

Adriana Săftoiu (PDL); actual purtator de cuvant al PDL si unul dintre oamenii de incredere ai presedintelui Vasile Blaga. A fost purtator de cuvant al presedintelui Traian Basescu in primul mandat de presedinte al acestuia, dupa care a devenit membru PNL, partid din care a plecat in urma conflictelor cu Crin Antonescu.
Cristian Ilie (PMP); fost deputat din partea PDL in 2007 - 2008, avind dubla cetatenie (romana si belgiana). Dupa terminarea mandatului de parlamentar a lucrat in Ministerul Economiei. Traian Raul Popa (PNŢCD); a lucrat ca director executiv al Directiei Venituri si Buget Local al sectorului 2, unde a introdus gestiunea informatizata a bazelor de date in anii 2000 (sursa: Adevarul.ro). Are studii economice.
Mihai Alfred Antonio (PSD-UNPR-PC); este un necunoscut pe scena politica. A fost presedinte al Asociatiei Forumul Educational Profesional
Nicolae Calotă (PPDD); fost vicepresedinte al Partidului National Democrat Crestin, condus de ultra-nationalistul Ion Coja. In 2004 a candidat pentru postul de primar al Sectorului 2 din Bucuresti, obtinand 589 voturi.
Andrei Creci (PNL): Actual Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, a fost vicepresedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) si director executiv adjunct in Primaria Bucuresti. Sotia sa a fost consilier personal al fostului sef al Fiscului, Sorin Blejnar, si a ocupat apoi functia de sef al departamentului juridic din ANAF.
Bucuresti, Colegiul 8 Senat (locul vacantat de liderul PC Dan Voiculescu)
Ilie Năstase (PSD-UNPR-PC). Cel mai mare tenismen din istoria Romaniei, Ilie Nastase este candidatul PC pentru postul de senator din care a demisionat presedintele findator al conservatorilor, Dan Voiculescu. Nastase a mai candidat pentru PSD in 1996, pentru postul de primar al Bucurestiului, dar a pierdut in fata lui Victor Ciorbea. Este implicat in mai multe afaceri (francize McDonald’s in Republica Moldova). Rise Project arata ca in urma cu doi ani Ilie Nastase a fost director intr-o firma de comert cu petrol controlata de Bogdan Buzaianu, cel mai cunoscut dintre “baietii destepti” care au beneficiat de contracte preferentiale cu statul roman in afacerile cu energie.
Ruxandra Dragomir (PMP). Una dintre jucatoarele de tenis romance de succes din anii '90, Dragomir va juca in colegiul de senator din sectorul 4 impotriva lui Ilie Nastase. In prezent, este sefa organizatiei de femei a PMP.
Iulian Crăciun (PNŢCD). A fost contracandidatul lui Dan Voiculescu la parlamentarele din 2012 in acelasi colegiu, Craciun fiind sustinut atunci de Alianta Romania Dreapta (PDL-FC-PNTCD). El era membru al partidului Forta Civica, insa in decembrie 2013 a plecat la taranisti. Este antreprenor in IT si a devenit cunoscut si datorita faptului ca a intrat in politica in pofida dizabilitatii fizice.
Petru Luhan (PDL); este europarlamentar al PDL. S-a facut remarcat printr-o scrisoare adresata Marii Britanii de Valentine’s Day.
George Chiran (PPDD) - fara experienta relevanta
Cristina Pastrama (PNL) - membru PNL Sector 4, fara experienta relevanta
Aurel Cristian Radan (Forta Civica). Este vicepresedinte pentru relatii internationale si legatura cu UE in partid, are o firma de consultanta si proiecte de inginerie. Are studii ingineresti, dar a devenit si doctor in medicina alternativa.
Satu Mare, Colegiul 2 pentru deptati (postul vacantat de Ovidiu Silaghi).
Ovidiu Silaghi (PSD-PC-UNPR). Fostul ministru liberal al Transporturilor este cel care detinea si mandatul de deputat din acest colegiu. In anul 2013, pe atunci membru al PNL, el a demisionat din Parlament pentru a merge in Parlamentul European. Atunci, Silaghi era propus de PNL sa revina in functia de ministru al Transporturilor (in locul lui Relu Fenechiu, condamnat definitiv la inchisoare).
Silaghi a renuntat la nominalizare, in contextul in care procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva sa, pentru prezumtive fapte de coruptie pe care le-ar fi savarsit pe cand era ministru al Transporturilor in guvernul Ponta I, in anul 2012. Plecat in Parlamentul European, Silaghi a intrat intr-un con de umbra in PNL, nemaifiind inclus pe lista liberalilor pentru eirpparlamentarele din 25 mai 2014. Ovidiu Silaghi a fost, insa, recuperat de alianta electorala PSD-PC-UNPR, care l-a desemnat candidat in colegiul de deputat din Satu Mare pe care il parasise in anul 2013.
Zilele trecute, premierul Victor Ponta, presedintele PSD, l-a anuntat pe Silaghi drept candidat al partidului pentru functia de deputat, incercand sa capitalizeze intregul electorat al fostei USL, pe care au parasit-o liberalii. "Este candidatul întregului USL în acel colegiu de la Satu Mare. Si preşedintele PNL al Consiliului Judetean şi ceilalţi primari îl susţin, pentru că acolo doar USL poate să câştige şi doar în formula USL am câştigat şi primăria şi Consiliul Judetean, după 12 ani în care normal, prin sistemul de vot din primul tur, câştiga întotdeauna UDMR", a spus Ponta.
In schimb, purtatoarea de cuvant al PNL, Ancuta Pocora, a informat vreun sprijin al liberalilor pentru candidatura lui Silaghi. Cu toate acestea, PNL nu si-a desemnat un contracandidat impotriva lui Ovidiu Silaghi. Contactata miercuri de HotNews.ro, ea a explicat ca Silaghi, care era si presedintele PNL Satu Mare, a luat prin suprindere conducerea centrala a partidului, anuntandu-si plecarea la PSD in ultima zi in care se mai puteau depune candidaturile. "Domnul Silaghi a facut gestul acela chiar in ultima zi in care se mai puteau depune candidaturile. Sunt o serie de formalitati care trebuie urmate la depunerea candidaturilor si nu a mai fost timp pentru a avansa un candidat al PNL, mai ales ca domnul Silaghi era si presedintele PNL Satu Mare", a aratat Pocora.
Dan Diaconescu (PP-DD). Vedeta de televiziune candideaza pentru un post de deputat din partea partidului omonim, dupa ce in anul 2012 a ratat intrarea in Parlament cand a candidat impotriva premierului Victor Ponta, in judetul Gorj. In decembrie 2013, seful postului OTV a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, pentru santaj, de catre Judecatoria Sectorului 1, insa decizia nu este definitiva.
Ileana Blidar (PDL). Ea este presedinta Organizaţiei Judeţene de Femei PDL Satu Mare. Laura Diana Bota (PMP). De profesie stomatolog, ea este sefa organizatiei judetene a PMP. Recent, Laura Bota s-a facut remarcata pozand in pictoriale pentru publicatii locale, intr-una dinte fotografii aparand in portbagajul unei masini de lux. Sotul ei, fost politist, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, pentru fraude, potrivit presei locale.
Sergiu Lucian Băbăşan (Forţa Civică). El a candidat in anul 2012 pentru functia de primar al municipiului Satu Mare, din partea PDL, insa a pierdut alegerile. In 2013, a demisionat din PDL si a plecat la Forta Civica.
Szabolcs Nagy (UDMR). In varsta de 31 de ani, Nagy este presedintele executiv al organizatiei judetene a UDMR.
Hunedoara, Colegiul 3 pentru deputati (locul lasat liber de liberalul Dan Radu Rusanu, plecat din Parlament pentru a deveni seful ASF)
Petru Sorin Marica (PSD-UNPR-PC). Este primarul comunei Salasu de Sus pentru al patrulea mandat consecutiv. Este inginer de mine, dar si absolvent al Facultatii de Management si Administratie
Radu Mihai Cristescu (PMP). E director al companiei Izomat SA. A fost presedinte al Agenției Domeniilor Statului și Consilier al ministrului Economiei Lucian Bode. E cunoscut pentru scandalurile uriase din timpul mandatului sau de sef al Agentiei Domeniilor Statului (ADS). O ancheta de presa arata ca ministrul PDL al Agriculturii, Valeriu Tabara, l-a demis in 2012 pentru presupuse prejudicii aduse bugetului statului. Printre acestea se numara si scaderea nejustificata a redeventei platite de firma Grivco a lui Dan Voiculescu.
Ioan Ciolea (PDL). Este consilier local în comuna Pui. A candidat fara succes in 2012 pentru postul de primar al comunei.
Dumitru Sorin Stefoni (PNL). A fost ales primar al comunei Densuș in 2012, iar in 2013 a demisionat pentru a deveni secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii. A fost revocat din functie dupa ce PNL a iesit de la guvernare in 2014
Marian Muntean (PPDD); finanțatorul echipei de handbal feminin CSM Cetate Devatrans, consilier local in Deva. Este si candidat la europarlamentare
Ilfov, Colegiul 4, deputati (locul lasat liber de liberalul Eduard Hellvig, plecat in Parlamentul European).
Gabriela Szabo (PSD-UNPR-PC). Este ministru al Sportului in Guvernul Ponta. Fosta campioana olimpica si mondiala la semifond, este una dintre cele mai cunoscute si respectate atlete din Romania.
Dumitru Vasile (PDL): fara experienta politica relevanta
Andrei Daniel Gheorghe (PNL): fara experienta politica relevanta. Potrivit profilului public, are 28 de ani si este din Otopeni , iar intr-un articol din 2011 scria ca “România de astăzi este în pragul transformării într-un euro-paşalâc. Trebuie amintit faptul că mult trâmbiţata <> nu va avea ca rezultat decât extragerea ultimelor pârghii de decizie suverană şi aruncarea lor în braţele Bruxelles-ului.”
Simion Dumitru (PMP). Este vicepresedinte PMP Ilfov, actionar majoritar la compania Prodservice Act, societate care furnizeaza pentru comuna Snagov servicii de apa, canal, salubritate.
Ion Rogoveanu (PPDD). Este avocat, a candidat in 2012 la sefia Baroului Ilfov (a pierdut). Este consilier local in Buftea
Michael Heimann (PRM). A fost presedintele Asociatiei Romane a Importatorilor de Echipamente si Accesorii Auto, si presedinte al Uniunii Ziaristilor si Editorilor Auto. O perioada, el realiza o emisiune auto la postul OTV.
Andrei Octavian Ciozvarda Diaconescu (Forta Civica). 26 de ani, este Manager in compania de IT UltraSoft Systems, are un Master in Ingineria Sistemelor de Comunicatii la University of Portsmouth (Marea Britanie). Este presedinte al organizației de tineret și studenți Forța Civică, filiala Ilfov. Gorj, Colegiul 2 pentri Senat (locul fostului senator PSD Toni Greblă, devenit judecător la Curtea Constituţională).
Simona Man (PPDD). Este presedinta din acte a Partidului Poporului - Dan Diaconescu. In varsta de 42 de ani, Simona Man este inginer de industrie alimentara si face un masterat la SNSPA Bucuresti. In declaratia de avere, ea figureza ca manager la o firma, SC Albys Prodimpex SRL, de unde afirma ca incaseaza un venit brut anual de 14.400 de lei. Ea detine un apartament de 110 mp si un teren intravilan de 500 mp in Arad, precum si bijuterii de 100.000 de euro.
Ion Săvoiu (Forta Civica). Este liderul filialei gorjene a a partidului. Om de afaceri, Savoiu a fost reprezentant al românilor stabiliţi în zona Milano, fiind şi fost şef de cabinet nordul Italiei din partea fostului deputat PDL Marcel Romanescu.
Liviu Cotojman (PDL). Este primar al comunei gojene Roşia de Amaradia. Localitatea sa a fost afectata de mai multe ori de alunecari de teren, primarul reprosand presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu (PSD), ca nu acorda sprijinul necesar comunei.
Mihai Viorel Mazilu (PNL). El este primar al localitatii Târgu Cărbuneşti şi vicepreşedinte al PNL Gorj.
Ion Fugaru (PMP). Este viceprimar al localitatii Târgu Cărbuneşti. Anterior, Fugaru a fost preşedinte al PRM Gorj, dupa care a plecat la PDL. Dat afara de democrat-liberali, Fugaru a ajuns la Partidul Miscarea Populara.
Matei Catrinoiu (PNŢCD). Este presedintele organizatiei gorjene a taranistilor. In 2012, in perioada in care el candida la postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Catrinoiu s-a facut remarcat prin faptul ca a fost victima a santajului facut de judecătoarea Carmen Mladen de la Curtea de Apel Craiova. Judecătoarea a fost condamnată pentru ca il şantaja pe Catrinoiu cu fotografii indecente. In 2013, Catrinoiu a mai reclamat si că fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă a încercat să îl mituiască.
Galati, Colegiul 9 pentru Camera Deputaţilor (locul fostului deputat PSD Aurel Nechita declaat incompatibil).
Laura Marin (PSD-UNPR-PC). Este actualul inspector scolar general Galati. Laura Marin este si membra a Comisiei de arbitraj si integritate morala a PSD.
Doruleţ Nelu Resmeriţă (PDL). Este presedintele PDL Galaţi si a fost sef al Inspectoratului Scolar Judetean in guvernarea democrat-liberala.
Sorin Dănăilă (PNL). Economist de profesie, Danaila lucreaz aca director de programe al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galati.
Iulian Nicuşor Aramă (PMP). Este consilier judetean in Galati, detine o firma de constructii si este actionar la inca 3 societati. Arama este inf=giner specialist la Electirca SA Galati si ocupa functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii de stat Electrocentrale Galati SA.
Daniela Angela Hâncu (FC). Ea este vicepresedinta organizatiei judetene a partidului. Monica Dascălu (PPDD). In varsta de 38 de ani, profesoara de limba romana, ea ocupa functia de consilier mnicipal la Galati.
Aurelian Sebastian Constantin (PRM).
Eugen Gheorghe Stamate (PNŢCD). provenit din randul ecologistilor, Stamate este in prezent liderul organizatiei judetene Galati a taranistilor.
Timis, Colegiul 3, deputati (postul vacantat de conservatoarea Maria Grapini, care candideza pentru Parlamentul European).
Daniel Funeriu (PMP). A fost ministru al Educatiei din partea PDl, in guverul Boc. Funeriu a demisionat din PDL si a fost numit consilier prezidential. Ulterior, el a demisionat si de la Cotroceni, pentru a se inscrie in Partidul Miscarea Populara, sustinut de seful statului, Traian Basescu.
Viorel Coifan (PNL). El a fost presedinte al Consiliului Judetean Timis si lider al organizatiei timisene a liberalilor. De asemenea, a avut si un mandat de deputat. In prezent, Coifan este consilier judetean si simplu membru al PNL.
Florin Bîrsăşteanu (PSD). Este directorul Spitalului Judetean Timis si cosilier local la Timisoara. In 2008, el a candidat fara succes pentru o functie de senator.
Balint Petrescu (PDL). De profesie inginer constructor, Petrescu are o firma in docmeniul agriculturii. Un necunoscut in politica timiseana, Petrescu este membru al PDL inca din anul 1995.
Mircea Burghină (FC). El a fost pilot de avion.
Ciprian Mihok (PNŢCD). Este liderul taranistilor timisoreni si patron al unui lant de farmacii din judet.
Florian Zanfir (PPDD). In prezent este consiler judetean in Timis si lider al organizatiei judetene a PPDD.
nţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Conflict de familie
Horoscopul zilei
Catalin Ivan: O noua suspendare a lui Traian Basescu este putin probabila, nu ar avea sens
Victor Ponta, intrebat daca va demara suspendarea presedintelui in caz ca acesta a incalcat Constitutia: Nu
Aproape 85% dintre romani cred ca statul creeaza mai multe probleme decat rezolva
Preşedintele Băsescu l-a pârât pe Ponta la CCR
Cum motiveaza Victor Ponta refuzul decorarii lui Patapievici si Mihaies
Anunţ Muzeul Judeţean Botoşani
Bancherii: Vrem sa finantam agricutura, dar fermierii nu sunt credibili financiar
Obligarea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii, neconstitutionala - decizie CCR
Pe ce se mai duc banii TVR: Un judecator considera ca onorariile pentru avocati sunt "disproportionat" de mari
Stelian Tanase ceruse 24.500 de euro fara TVA pentru un contract cu Musat&Asociatii
Basescu a trimis la Guvern un decret de decorare a lui Marcel Opris, Ponta refuza contrasemnarea
Manifestare tematică la Muzeul Judeţean: „9 Mai şi valenţele sale istorice”
PNL Botoşani: „Dincolo de limitele dezbaterii politice oneste și argumentate, se află ipocrizia PSD” (P)
Sondaj în județul Botoșani: 77% dintre botoșăneni împotriva candidaturii lui Țurcanu în locul lui Diaconu (P)
Lucrările la drumul Călărași- Libertatea, în grafic
Dragi copii părinţi, bunici,
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog