Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16303
De la 07 Ianuarie 2003
122901952

Cine sunt cei din spatele afacerii cu cuptoarele

  • 11 November 2013, 23:00
Complexul istoric, dacă poate fi numit aşa, din parcarea magazinului Botoşani are, în sfârşit, pornit sistemul de aclimatizare iar geamurile nu mai transpiră. Când mă pregăteam să scriu că din nou primarul Ovidiu Portariuc a reacţionat cu promptitudine la cele semnalate, tocmai am descoperit drama acestui sit.
Proiectarea şi executarea lucrării s-a făcut pe banii Primăriei Botoşani iar executantul a fost firma Condacia, patronată de cunoscutul şi controversatul Tonino. Părţile contractante de realizare a lucrării au fost primăria şi societatea Condacia iar ca restaurator, ca specialist în coordonarea lucrărilor a fost suceveanul Dan Fărtăiş din cadrul Muzeului judeţean Suceava. Şi iată o primă întrebare: de ce s-a folosit restaurator sucevean când noi aveam la Muzeul Judeţean pe Aurel Melniciuc, restaurator specializat pe ceramică?
Dan Fărtăiş este restaurator specializat în piatră iar cuptoarele din acest site sunt de ars ceramică. Vreo doi ani s-a învârtit Fărtăiş să pună mâna pe lucrare şi a reuşit, deşi lucrările arheologice au fost efectuate de către arheologii botoşăneni.
Deja unul dintre cuptoare este crăpat şi nu mai are valoarea istorică cuvenită. Fărtăiş mi-a declarat c㠄S-a crăpat în timpul lucrărilor provizorii de protejare”. Despre mucegaiul care a albăstrit cuptoarele şi a acoperit resturile de ceramică lăsate acolo pentru a simboliza rostul cuptoarelor, suceveanul susţine c㠄acesta va dispărea cu timpul”.
Acum funcţionează şi sistemul de aclimatizare şi iluminatul pe timp de noapte care pune în valoare obiectivul. Problemele din interior, însă, au rămas să le rezolve timpul. Tot adevărat este că restauratorul sucevean, care a lucrat în înţelegere cu cei de la Condacia, nu şi-a primit banii pentru munca prestată. Acum două zile umbla cu factura şi chitanţa în buzunar să-i dea Tonino banii. Nu i-a dat că nu i-a avut.
Dar greul abia de acum va veni. Primăria va trebui să predea lucrarea Consiliului Judeţean Botoşani care patronează Muzeul Judeţean. Sper că preşedintele Florin Ţurcanu nu va lăsa vreun funcţionar mărunt din instituţie să preia această lucrare şi va avea grijă să formeze o comisie de recepţie cu specialiştii din cadrul muzeului care să scrie negru pe alb ce este bine făcut şi ce este rău reparabil sau ireparabil.
Iar dacă prin Primăria Botoşani există vreun trepăduş care s-a înfruptat din banii cheltuiţi pe acest site arheologic să răspundă pentru ce s-a făcut prost sau s-a stricat din nepriceperea celor angajaţi să se ocupe de lucrare.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Superioritatea ginecologului
Gastronomie: Salsa de legume pentru iarnă
Procuror din Caracal, reţinut pentru luare de mită, prins în flagrant primind 6000 de euro
Salariile bugetarilor rămân la nivelul din 2013
majorări de până la 10% doar la profesori debutanţi
Datele meteo indică mase de aer arctic, cu geruri anormale pentru perioada următoare
Meteorologii au realizat o estimare a vremii până pe 24 noiembrie
Consiliul Investitorilor Străini acuză dur guvernul şi ameninţă cu mutarea investiţiilor
Victor Ponta dă cu tifla la criticile Consiliului Investitorilor Străini
nu putem fi El Dorado pentru toată lumea
Sorin Roşca Stănescu s-a dat învins. PNL a hotărât excluderea din parid
Eldorado lui Ponta
Ioan Rotundu
Mincinosul Ponta prins cu ocaua mică
Ioan Rotundu
Botoşani/Drăguşeni : Copil în plasament bătut la şcoală de primar
directorul şcolii este chiar soţia primarului
Distribuția pe orizontal㠖 soluția pentru o factură scăzută la încălzire
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog