Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Învăţământ
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16940
De la 07 Ianuarie 2003
122902589

Ciudăţeniile din gândirea arhitectului Dan Sandu

  • 19 August 2014, 23:00
Ieri, am continuat să filmez emisiunea Lumea lu’ Rotundu în municipiul Botoşani, având mai multe solicitări în acest sens venite de la cetăţenii care se confruntă cu diverse probleme a căror rezolvare s-a împotmolit la nivelul Primăriei Botoşani.
Felicia Ciobanu locuieşte pe strada Libertăţii nr. 28 în cartierul Luizoaia. Din cauza izvoarelor de apă destul de frecvente în zonă, apar şi probleme la imobilele construite cu ani în urmă. Ea susţine că de la Primăria Botoşani i s-a spus că zona este una interzisă noilor construcţii. Cu toate acestea, în zonă s-au ridicat vile semeţe şi case masive, adânc ancorate în pământul plin de izvoare.
Un vecin al doamnei Ciobanu şi-a ridicat casă mare la stradă. Ciobanu susţine că pe autorizaţia acestuia scrie ridicarea unei gospodării anexe şi nu a unei case solide.
Prin noua construcţie a vecinului, apa din izvoare a fost dirijată spre curtea şi casa sa iar acum are mari probleme, apa izvorând de peste tot, inclusiv în casă.
Fiind no problemă de urbanism, am ajuns la Primăria Botoşani şi am stat de vorbă cu arhitectul Dan Sandu, cel care are în răspundere problemele de urbanism ale oraşului.
Sandu nu s-a arătat defel impresionat de problemele locuitorilor din zonă şi nici n-a dorit să explice care este regimul construcţiilor din acest cartier. În schimb, s-a arătat extremn de afectat când i-am explicat că una stă scris pe autorizaţia de construcţie şi cu totul altceva s-a construit.
Supărat, Sandu mi-a spus că nu-i poate împuşca pe oameni şi nici n-ar fi drept să le demoleze casele, chiar dacă au fost construite ilegal. L-am întrebat dacă legea nu este obligatoriu de respectat şi de către bogaţi şi de către săraci. A evitat un răspuns, susţinând că nu-i poate împuşca pe cei care au încălcat legea dar dacă eu doresc pot încerca să mă împuşc. Ciudată poziţie a celui care are puterea de a decide viitorul urbanistic al Botoşanilor şi care ar trebui să vegheze la respectarea legii în construcţie, urmărind respectarea autorizaţiei eliberate. Acum îi explic cum de a reuşit Sorin Harasim să obţină autorizaţie de „renovare a garajului”, construcţie care n-a fost ridicată vreodată. Sandu i-a semnat autorizaţia „de renovare” cu intenţia ascunsă de a-i da posibilitate lui Harasim să ridice garajul, punând autorităţile în faţa faptului împlinit.
CVât despre protestele vecinilor lui Harasim a căror drepturi de proprietate sunt încălcate prin construcţia garajului, Sandu le-ar fi putut spune că nu-l poate împuşca pe Harasim doar pentru un amărât de garaj.
Îi aduc la cunoştinţă domnului arhitect (n-am dorit să-i spun acest lucru pe cameră pentru a auzi şi cei peste o sută de mii de privitori la emisiunile mele) că eu n-am nici un motiv să mă împuşc deoarece am conştiinţa curată. Dumnealui poate că ar avea multe motive s-o facă dar îl opreşte laşitatea. Eu pot primi o invitaţie a procurorilor de la DNA şi a onora fără a mă impacienta. Dumnealui poate la fel?
Cu arhitectul Sandu voi mai avea de dialogat pentru că mai sunt probleme de natură urbanistică a căror rezolvare depinde de semnătura sa. Sper ca pe viitor să fie mai cooperant, pentru că în joc este prestigiul său profesional şi nu al meu, pentru că el poate face imagine pozitivă sau negativă Primăriei şi nu eu. Eu doar sunt mesagerul problemelor pe care cetăţenii nu reuşesc să le rezolve la nivel de Primărie din cauza birocraţiei sau a unor interese meschine ale funcţionarilor cu muncă de răspundere.
25.09.2013

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (III)
Un Buhăianu fără morală, fără principii
Bancul zilei: Amabilitatea ospătarului
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog