Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1906
De la 07 Ianuarie 2003
123125477
pnl

Coace o creştere de preţ la apă, dar după alegeri

  • deşi societatea este pe chituci, liderul de sindicat vrea mai mulţi angajaţi şi salarii mai mari
  • sursa financiară: creşterea preţului la apă
  • 20 November 2008, 23:00
Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac s-a întâlnit cu factorii de răspundere de la SC Apa Grup pentru a evalua situaţia în care se află actualmente societatea. Şeful CJ Botoşani aşteaptă de la actualul manager interimar, Marcel Georgescu un proiect de redresare care să salveze unitatea de pe panta declinului.
Concluzia trasă e că societatea, ce este operatorul unic de servicii de apă şi canalizare pe judeţ, se confruntă cu o situaţie deosebit de grea. O situaţie provocată de datoriile la stat de aproape 60.000.000 lei, din care 21.000.000 lei reprezintă practic datoria efectivă, restul fiind penalizări şi dobânzi. În fiecare lună adăugându-se circa 7.000.000 lei. „Le-am cerut soluţii pentru diminuarea pierderilor care sunt descurajante. Se pierde acolo apă de aproape 80 % din ceea ce se tratează. Am cerut de asemenea măsuri pentru o utilizare mai bună a personalului existent”, a precizat Mihai Ţâbuleac, specificând că a ajuns la concluzia că chestiunea cu rezolvarea datoriilor faţă de buget nu se poate soluţiona la Botoşani.
S-au făcut demersuri către Guvern, o propunere concretă. Anume, ca în contul datoriei pe care Apa Grup o are faţă de bugetul de stat, Guvernul să aloce o sumă de echilibrare pentru proprietar, respectiv CJ, iar instituţia să facă o majorare de capital şi pe seama acestei majorări să se achite datoria. „Dacă Guvernul nu va merge pe soluţia avansată de noi, se va ajunge la o reorganizare şi vor avea loc disponibilizări de personal. Acolo nici tarifele nu au fost aşezate în funcţie de rata inflaţiei. Au fost anul acesta două campanii electorale şi ar fi fost o măsură nepopulară creşterea preţului la apă. Am solicitat conducerii să discute preţul apei în Consiliul de Administraţie şi AGA, dar ca să vină cu o propunere de majorare ei trebuie să prezinte dovezi că a început procesul de reducere a pierderilor”, a mai adăugat Mihai Ţâbuleac.
La rândul său, directorul interimar al SC Apa Grup, Marcel Georgescu precizează că se are în vedere o reorganizare, inventarierea tuturor consumatorilor la modul de verificare a amplasamentelor pentru evitarea pierderilor pe traseu, precum şi demersuri în vederea stingerii datoriilor către stat. Din punctul său de vedere, deocamdată nu se impun concedieri. „Vom vedea mai târziu, dacă nu vom reuşi rezolvarea situaţiei cu măsurile pe care le avem în vedere. Dacă nu vom reuşi va trebui să facem şi ceva restructurări de personal, probabil în primăvară”, a spus directorul Georgescu.
De partea cealaltă, liderul de sindicat al Apa Grup, Mihai Costea precizează că în ultimii zece ani, forul pe care îl reprezintă a fost de acord şi a acceptat să plece în urma a trei programe de restructurare în jurul a 300 oameni. „La ora actuală, volumul de muncă este în urmă, personalul este insuficient. Ce să mai facem restructurare, că ne pleacă meseriaşii buni singuri din unitate, în condiţiile în care salariile au rămas la 800-1.000 lei. În comparaţie cu domeniul construcţiilor unde salariile sunt mai atractive e foarte greu să-i păstrezi. În situaţia în care unitatea încasează în jur de 10.000 lei zilnic şi penalităţile curg zilnic în jur de 200.000 lei la bugetul de stat am ajuns în imposibilitatea de a ne plăti furnizorii. Situaţia e foarte critică. Dacă nu se iau măsuri cât mai urgent, vom ajunge în imposibilitatea de a mai putea funcţiona. Vor fi şi proteste fiindcă deja suntem cu salariile la minimul contractului pe ramură”, a subliniat liderul de sindicat al SC Apa Grup Botoşani. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Relaţia client – bancă, atent monitorizată de ANPC
Rusia planificase demult invazia Georgiei
Câţi spioni şi agenţi de influenţă mai are Rusia în NATO şi UE?
Un gând bun înainte de alegerile parlamentare 2008
Comunicat de presă
Comentariul comentariilor (CCXLVI)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Spectator la teatru
Vă invită la muncă în Grecia
Voronenii se burzuluiesc din nou
Ţâbuleac a hotărât: firma MBB va asigura deszăpezirea
patronul firmei este membru PDL şi consilier municipal
Candidaţii PSD sprijiniţi de etnii
O afacere cu panouri publicitare amplasate pe spaţiul verde şi trotuare
afacerea pare să fi ieşit din laboratorul PDL
Mută problemele dintr-o parte în alta, ca să iasă basma curată
Beneficiarii de credite semnează contractul ca pe vremuri primarul
Ciubotaru crede că le-a venit în ajutor cu noi reglementări juridice
Surpriză, noul subprefect nu este interimarul Mihai
Microbii nu se mai lasă speriaţi de antibiotice
Încă o prelungire pentru programul de evaluare a stării de sănătate
Produse electrice cu probleme
Banc Post, cea mai reclamată bancă
A crescut cererea de medicamente
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog