Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21923
De la 07 Ianuarie 2003
122881990
Codul Penal la Comisia Iordache:

Înalta Curte și Asociația Magistraților din România se declară împotriva modificării

  • definiției grupului infracțional organizat dorită de PSD
  • 7 May 2018, 23:00
Comisia parlamentară specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache începe marți să dezbată punctual modificările propuse de PSD la Codul penal. Înalta Curte de Casație și Justiție și Asociația Magistraților au transmis observații pe marginea acestor modificări, ambele instituții criticând o serie de propuneri, între care și definiția propusă de cei de la PSD pentru grupul infracțional organizat.
Amintim că cei de la PSD au depus luna trecută un proiect nou de modificare a Codului Penal, cu intenția declarată de a pune în acord articolele declarate neconstituționale cu deciziile CCR și de a transpune două directive europene - pentru prezumția de nevinovăție și confiscarea extinsă.
Înainte de ședinta de marți, Înalta Curte de Casație și Justiție și Asociația Magistraților din România au transmis, fiecare, observațiile lor la aceste propuneri, declarandu-se împotriva mai multor prevederi.
"Proiectul cuprinde o serie de modificări şi completări ale Codului penal care nu prezintă nicio legătură cu deciziile Curţii Constituţionale şi directivele menţionate în titlu (de exemplu, modificările în materia prescripţiei răspunderii penale, modificarea şi completarea dispoziţiilor art. 269 C. pen. referitoare la favorizarea făptuitorului, modificarea dispoziţiilor art. 291 alin. 1 C. pen. referitoare la traficul de influenţă sau modificarea dispoziţiilor art. 309 C. pen.).
Cu privire la Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, deşi din titlu rezultă că proiectul are ca scop punerea în acord a dispoziţiilor Codului penal cu directiva menţionată, modificările cuprinse în proiect prevăd soluţii care contravin prevederilor directivei," susține ICCJ în punctul de vedere transmis comisiei parlamentare.
Cum propune PSD să modifice art. 367 - Grup infracțional organizat:
6) Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă și acționează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni grave, pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material; Nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupuplui. Prin infracțiune gravă se înțelege oricare dintre infracțiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.

Ce spune ICCJ: "Prin modificarea dispoziţiilor art. 367 alin. (6) C. pen., în sensul revenirii, în esenţă, la definiţia grupului infracţional organizat prevăzută în vechile dispoziţii ale Legii nr. 39/2003, se dezincriminează faptele prevăzute în vechile dispoziţii ale art. 8 din Legea nr. 39/2003 şi în dispoziţiile art. 323 C. pen. anterior (asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni).
Modificarea art. 367 alin. (6) C. pen., în sensul propus, nu ţine seama de faptul că legiuitorul noului Cod penal a unificat reglementarea pluralităţii constituite de infractori în dispoziţiile art. 367 C. pen. şi a adoptat o unică normă de incriminare, care a înlocuit atât vechile dispoziţii ale art. 7 din Legea nr. 39/2003, cât şi vechile dispoziţii ale art. 8 din Legea nr. 39/2003 şi ale art. 323 C. pen. anterior. Revenirea la definiţia grupului infracţional organizat prevăzută în vechile dispoziţii ale Legii nr. 39/2003 are ca efect direct dezincriminarea pluralităţii constituite de infractori în formele prevăzute în vechile dispoziţii ale art. 8 din Legea nr. 39/2003 şi în art. 323 C. pen. anterior."
Ce spune AMR:
"Nu suntem de acord cu propunerea formulată, care nu se justifică. Actuala reglementare este clară şi predictibilă. Modificarea ar duce la interpretări diferite în practică."
O altă propunere cu care magistrații nu sunt de acord este propunerea potrivit căreia "Se asimilează legii penale de dezincriminare și deciziile Curții Constituționale prin care se stabilește neconstituționalitatea unor dispoziții din legile penale, prin care se consideră constituționale numai anumite variante de încriminare sau prin care se dezincriminează total sau parțial, ca fiind contrare Constituției, fapte penale precum și deciziile care se referă la alt tip de norme penale decât cele de incriminare."
"Arătăm că nu pot să fie asimilate legii penale de dezicriminare deciziile interpretative date de Curtea Constituțională întrucât, pentru aplicarea acestora, este necesară o evaluare în fond a infracțiunii, care nu mai poate avea loc nici pe calea revizuirii - decât în cauzele în care excepția de neconstituiționalitate a fost invocată anterior pronunțării hotărârii Curții Constituționale -, nici în procedurile incidente la executare (art. 585 Cod proc. pen. sau art. 598 Cod proc. pen.). O asemenea reglementare vine în contradicție cu dispozițiile art. 15 alin. 2 și art. 147 din Constituție," se arată în punctul de vedere al AMR.
AMR se declară și împotriva modificării termenelor de prescripție și nici cu reducerea fracției din pedeapsă pentru liberarea condiționată.
Agentia de stiriu HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Procurorii Daniel Horodniceanu și Felix Bănilă, candidați la șefia DIICOT
Mugur Isărescu răspunde, glumind, la întrebarea dacă va mai fi guvernator:
„Nu mai pot, am 70 de ani” / Despre profilul viitorului guvernator: „Să aibă 70 de ani, 28
Klaus Iohannis critică dur execuția bugetară pe primul trimestru:
E imperioasă demisia premierului Dăncilă, pentru a face loc unor oameni competenți / PSD amanetează viitorul țării
Iohannis a atacat la CCR legea privind ajutoarele de stat pentru crescătorii de porci și păsări
Toate pensiile se vor plăti până la 15 ale lunii. Corpul de control al premierului a fost trimis la Poșta Română
Ghinea îl acuză pe Juncker că a participat la ”glorificarea” lui Karl Marx:
Gafă de proporții. Mă aștept ca europarlamentarii români să protesteze
Cel mai mare exercițiu NATO în Romania din 2018 are loc în această săptămână
\ în Marea Neagră: 21 de nave militare 10 aeronave de luptă și un submarin participă la Sea Shield 18
Deloitte: Investițiile în zăcămintele din Marea Neagră vor aduce până în 2040 peste 26 miliarde dolari
Iohannis contestă la CCR legea privind reorganizarea CNADR
și înființarea CNIR
Cum blochează Primăria Capitalei eventuale proteste in fața propriului sediu, la PSD și ALDE
Dragnea: Partidul nu acceptă ca în ședința de guvern de joi să nu se adopte ordonanța parteneriatul public-privat
Narcis Neaga a fost numit director general la Compania de administrare a infrastructurii rutiere CNAIR
Medicii de la spitalul din Lugoj donează câte 100 de lei lunar pentru infirmiere și brancardieri,
ale căror salarii au scăzut
Senatorii ALDE vor creșterea pedepselor pentru ucidere din culpă, omor sau vătămare corporală
Pentru a scoate PSD de la guvernare avem nevoie de un PNL cât mai puternic
Bancul zilei: Comnpliment comercial
Horoscopul zilei de8.05.2018
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog