De altfel nu numai cei trei copii au avut simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare. În urma anchetei epidemiologice s-a constatat că au mai acuzat dureri de burtă, dureri de cap şi greţuri şi alte persoane care au mâncat din preparatele servite. Doar că adulţii au trecut mai uşor peste aceste stări, neavând nevoie de internare în spital.
Analizele de laborator au confirmat prezenţa stafilococului în colivă, inspectorii sanitari luând probe pentru analiză din produsele care au fost date de pomană celor care au venit la parastas. Stafilococul a ajuns în colivă, cel mai probabil, în timpul preparării acesteia de către o persoană purtătoare a microbului.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că întâmplarea din localitatea Leorda, unde a avut loc parastasul care s-a lăsat cu o anchetă epidemiologică, nu este singulară. Din păcate, în judeţ s-au mai înregistrat astfel de cazuri, în cursul anului, cu toate că, de câte ori au avut ocazia, asistenţii medicali comunitari au atras atenţia în localităţile în care îşi desfăşoară activitatea, asupra măsurilor de igienă care trebuie respectate atunci când se organizează un parastas, o nuntă sau orice altă ocazie cu care sunt serviţi din preparate mai mulţi oameni. (Doina Marcu)