Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12412
De la 07 Ianuarie 2003
122898061

Comănesu şi Frattini au stabilit soarta copiilor români din Italia

  • 10 June 2008, 23:00
Ministrul de Externe al Romaniei, Lazar Comanescu, s-a intalnit luni in Italia cu omologul sau Franco Frattini, cu care a semnat un acord privind repatrierea mai multor copii romani, transmite BBC preluat de Romanian Global News.
Nu se stie despre cati copii este vorba. Majoritatea, insa, au fost luati de politie de pe strada, pentru ca cerseau, sau din familii - parintii fiind acuzati de rele tratamente.
Copiii sunt acum in centrele de minori din Italia, iar pentru unii dintre ei, potrivit autoritatilor romane, ar fi inceput - ilegal - procedurile de adoptie.
Autoritatile romane nu stiu numarul exact al copiilor aflati in sistemul de protectie a minorilor din Italia. Unul dintre ei este un baietel de aproape trei ani, pe numele sau Gratian, dintr-o localitate de langa Resita. El a fost luat de politia italiana in urma cu un an.
Bunica baiatului, Olguta Gruia, se afla cu copilul in acel moment. "Sotul era cu fata la ambasada, sa faca actele, ca noua ne-a dat o femeie foc la baraca, fara sa vrea...”. “Eu am ramas cu copilul la magazin sa-i iau mancare. Intre timp, copilul a inceput sa planga dupa o masina mica”.
“Eu l-am luat, i-am dat sa manance smantana cu biscuiti, si atunci a venit politia si m-a bagat direct in masina”. “Cica m-a vazut cineva ca eu am dat in copil. Dar nu e adevarat. Eu nici n-am atins copilul“, spune la BBC doamna Gruia.
De atunci, familia copilului a facut tot felul de demersuri pentru a-l recupera pe Gratian.
A angajat un avocat, dupa ce initial a avut unul din partea Ambasadei Romaniei in Italia, insa nu a reusit sa afle nici macar unde se gaseste copilul. "De cand l-au luat, nu l-am mai vazut niciodata. Nu mi-au aratat nici o poza macar...poate fi dat la o familie, poate fi mort...nu stim nimic!", spune mama baiatului, Gratiela Gruia. Gratiela Gruia are 24 de ani. Nu este si n-a fost niciodata casatorita cu tatal copilului retinut.
Dincolo de aceste aspecte, sefa Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, Mariela Neagu, spune ca minorii ar trebui repatriati. "Multi dintre ei au fost luati din strada, ca cerseau, dar, in mod normal, autoritatile italiene trebuiau sa colaboreze cu noi, iar acesti copii trebuiau sa ajunga in Romania, in sistemul de protectie a copilului”, spune doamna Neagu.
Aceste aspecte ar urma sa fie reglementate de un acord care va fi semnat luni la Roma de catre ministrul de externe roman, Lazar Comanescu, si omologul sau italian, Franco Frattini.
Mariela Neagu a declarat la BBC ca au fost cazuri similare si in alte tari - precum Franta si Spania, insa Romania a semnat deja acorduri cu acele state si copiii au fost repatriati. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scandalagii sancţionaţi contravenţional
Oficiali ucraineni fac noi declaraţii ce tind să destabilizeze zona Marii Negre
O tânără româncă a fost admisă la 9 universităţi de top din lume
Ploaia îi lasă lefteri pe românii din Spania
Program Tele'M Botoşani miercuri, 11 iunie
Cowboy-ul ce isteţ
Horoscop
Locuri de muncă la discreţie
Elevi care nu vor putea opta pentru urmarea unor cursuri liceale
Poliţia Comunitară stă cu ochi pe spaţiile verzi
Din leu paraleu, inspectorul Lăcătuş s-a transformat în miel blând
el nu şi-a cerut scuze pentru că a umilit pe nedrept angajaţii Grădiniţei 22 Botoşani
Şi oamenii din mediul rural răspund campaniei făcute de mediu
Cum mai stăm cu taxa auto
Consiliul Judeţean încă nu poate fi constituit
Joi, consilierii locali au şanse să se plimbe cu barca
Prilej de răfuială cu consilierii locali infideli partidului
Mall-ul botoşănean prinde contur
Botoşănenii îşi aleg mirese mai în vârstă ca ei
Comentariul comentariilor (CXXXIII)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog