Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9027
De la 07 Ianuarie 2003
122869094

Comentariu la comentarii (CLIV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 27 July 2007, 23:00
Înscriindu-se pe traseul lucrurilor trăsnite ale politicii româneşti, „Social-democraţii vor să construiască parcuri de joacă în mediul rural”. Cel puţin aceasta este afirmaţia Tamarei Ciofu, membru de vază al PSD Botoşani. „Alegătorul” preferă să-i ofere un duş scoţian, adică s-o aducă cu picioarele pe pământ: „Doamne ce tâmpiţi, la ţară sunt mai multe cârciumi de cât fântâni, 80%din ţărani sunt alcoolici, asta e realitatea. De aici trebuie să pornim, şi tu vii cu locuri de joacă. De ce nu merg instituţiile statului (garda, fisc, OPC) să ia măsuri cu aceste "bombe" toate fără autorizaţie de funcţionare, adevărate ghene de gunoi. Adevărul e că ele trec, dar numai pentru a lua tainul şi atât. Rezolvaţi lucrurile astea, lăsaţi locurile de joacă, astea sunt poveşti electorale.” Comentatorule, şi tu trăieşti într-o altă realitate. Toate aceste crâşme de la ţară au autorizaţie de funcţionare. O astfel de autorizaţie costă sute de lei, chiar peste mie şi primul lucru pe care-l fac inspectorii veniţi în control este să vadă autorizaţia pentru vânzarea alcoolului şi a ţigărilor. Apoi, din vânzarea alcoolului şi a ţigărilor statul câştigă enorm. Când cheltuielile cu sănătatea se vor apropia îngrijorător de veniturile de pe urma producerii şi vânzării alcoolului şi tutunului, abia atunci statul va cântări dacă se mai merită să tolereze vânzarea acestor produse. De vreme ce statul cheltuie mai puţin cu bolnavii de pe urma alcoolului şi a ţigărilor, decât încasează de pe urma vânzării acestor produse, vom avea puzderie de cârciumi. E o politică a statului, chiar dacă este antisocială. Iar ca să fim şi mai corecţi, că statul este un concept general, politica aparţine tuturor guvernelor care ne conduc ţara din 1990. Poate aţi observat că, indiferent de culoarea lor, când vine vorba de venituri suplimentare la buget, partidele aflate la guvernare accizează produsele din alcool şi tutun, după care cele petrolifere. Sub aspectul producţiei şi vânzării alcoolului şi tutunului partidele cooperează în deplină armonie, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie.
La articolul „Refugiul stricat strigă să fie reparat”, suspect de repede, chiar a doua zi, gardul metalic de protecţie deteriorat de către o maşină a unei societăţi de pază a fost reparat. Rapiditatea cu care s-a acţionat mă face să cred că autorii accidentului au dorit să nu atragă atenţia supra lor. Mai ales că, potrivit declaraţiilor locatarilor de la blocurile din preajmă, care au fost alarmaţi de zgomotul accidentului, agenţii de pază din maşină erau morţi de beţi. Poliţiştii, ajunşi suspect de repede la faţa locului, mai ales că nimeni n-a fost rănit, i-a recuperat pe respectivii agenţi în maşina lor şi au plecat în trombă. Acum, că gardul cu pricina a fost reparat, autorii accidentului pot sta liniştiţi. Nimeni nu mai încearcă să le tulbure anonimatul. Iar dacă tot s-au grăbit să repare stricăciunea, poate dau curs şi invitaţiei lansată de „Elena”, care ne-a sesizat că „Nici refugiul de la gară nu arată prea bine; probabil tot după o întâlnire cu o maşină şi nimeni nu vede că trebuie reparat.” Poate că va avea loc şi aici o minune. Depinde cine-i cu musca pe căciulă! „CJ – o vacă de muls pentru proprietarii clădirilor retrocedate” a fost titlul cu care noi am fructificat o serie de informaţii primite de la instituţia vizată.
N-avem nimic împotriva retrocedărilor, dar aceste reparaţii de ordin material au început să fie transformate într-o serie de afaceri dubioase. Tehnica e simplă. Un moştenitor aflat la a zecea spiţă faţă de proprietarul adevărat, revendică proprietatea în cauză, care, în fond fiind folosită în interes public, nici n-ar trebui retrocedată, ci revendicatorul să primească cuvenitele despăgubiri. Dar, cum despăgubirile pot veni şi la Paşii Cailor, proaspătul proprietar tratează cu instituţia publică ajunsă la cheremul său vânzarea sau menţinerea cu chirie. Dacă găseşte şi funcţionarul potrivit, care să simtă mirosul banului nemuncit, afacerea se perfectează în grabă. Pe la Botoşani au fost numai încercări de acest gen. Deocamdată nu cunoaştem şi perfectarea unei astfel de afaceri.
Cel mai elocvent exemplu este cel al proprietarului clădirii din faţa bibliotecii judeţene, unde a funcţionat Cinema „Piticul”. Clădirea, valoroasă prin menţiunea documentară că în ea s-au ţinut spectacole teatrale cu Eminescu pe post de sufleor, a fost refăcută din temelii pe banii publici. Imediat ce a fost reclădită, a apărut şi proprietarul. Numai că nici o instituţie publică nu s-a cramponat să mai funcţioneze în acest spaţiu, iar clădirea stă şi acum cu lacăte grele pe uşă, proprietarul fluierând a pagubă. Iată ce crede „Dorel” despre acest fenomen al retrocedărilor, făcând referire directă la faptul că Muzeul Etnografic a fost retrocedat, fără a mai fi păstrat în interes public: „Păcat că una din cele mai reprezentative clădiri din Botoşani nu poate fi păstrată şi folosită pentru activităţile culturale. Pentru cei care nu ştiu, acolo aveau loc multe manifestări organizate în colaborare cu şcoli, grădiniţe şi licee din judeţul Botoşani. Acum mă întreb unde o să se găsească un spaţiu asemănător.” Problema s-a rezolvat, deocamdată, prin mutarea exponatelor în incinta Muzeului judeţean. Sunt convins că noul proprietar va pune lacăte pe uşa fostului muzeu şi va pleca în treburile lui, lăsând totul de izbelişte. Dacă-i ieşea afacerea cu CJ-ul, îi punea Dumnezeu mâna în cap. Nu i-a surâs norocul. Ne reîntâlnim luni, 12 august, folosind o nouă formulă de comentariu la comentarii. Până atunci, sănătate şi multe, multe bucurii!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Răspunsul vameşului român
Horoscop
Program TELE’M
Invitaţie de interes public
Românul, botoşăneanul şi şanţurile
Cursuri de formare de scurtă durată
Anunţ important
Dacia ne avertizează în privinţa unor escroci
Consilierii vor să informatizeze sistemul comunitar
Ciuştea devine susţinătorul primarului Flutur
Spitalul Judeţean va avea bancomat
În procesul cu Conţac, deputatul Buhăianu se apără atacând
Sulfina Barbu este aşteptată la Botoşani
Fermierii botoşăneni vor ajuta cu furaje colegii din judeţele calamitate
Cursele de maşini revin în actualitate
Candidatul pentru europarlamentare al PRM Botoşani a plecat la PLD
Un minor teribilist a provocat un accident de circulaţie
Moarte suspectă la Hlipiceni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog