Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 20 Iunie 2007

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6650 lei
1 USD = 4.0855 lei


Număr accesări
Astăzi:
16218
De la 07 Ianuarie 2003
64675366

Comentariu la comentarii (CXXV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 19 June 2007, 23:00
Uneori „Răutatea din noi uneori este de nestăvilit”. Iar comentariile pe seama acestui articol au întărit afirmaţia din titlu. Venim dintr-o epocă a comunismului, când proprietatea nu însemna nimic pentru noi. Venim din acea epocă cu ideea inoculată a egalitarismului social, când societatea era formată numai din clasa muncitoare conducătoare şi ţărănimea adusă la sapă de lemn. Faptul că actuala societate s-a împărţit în „mizeri şi bogaţi” este de neacceptat pentru unii dintre noi. Invitat la „Zig-zag”-ul lui Cristoiu, emisiune de comentarii realizată la Antena 3, Alexandru Sasu a făcut o afirmaţie extrem de pertinentă. „Am creat mecanismele economiei de piaţă dar n-avem şi mentalitatea necesară” - a rostit Sasu un adevăr care şi-a pus amprenta asupra vieţii noastre. Iată şi argumentele, extrase din comentariile postate. „Pluto” este de părere că „D-le Rotundu, e foarte clar că nu cunoaşteţi legislaţia actuală. Dar...să vedem ce aţi face dacă ar construi cineva o staţie de betoane sub geamul dvs. Sau o staţie PECO...” Legislaţia o cunosc foarte bine, dar nu caut să-i dau sensuri nevolnice, de răzbunare pe cel ce poate ce eu n-am putinţa de a face. Iar dacă proprietatea lui este sub geamul meu şi legea îi permite, nu eu, să construiască ce doreşte, este treaba lui nu a mea. Vrem convieţuire europeană cu norme de convieţuire socială păstrate de la comunişti? Nu se poate aşa ceva. În America, dacă l-ai împiedicat pe un proprietar de teren să construiască ceea ce legea îi dă voie, plăteşti daune de te usuci. „Iago” i-a certat pe cei care nu înţeleg încotro se îndreaptă societatea „Vărsaţi-vă tot veninul. Câţi dintre voi a iniţiat o afacere ca să creeze locuri de muncă?” Legat de protestul de la staţia de betoane pe care fraţii Bidaşcă o construiesc de ceva timp, fără ca până acum să fie cineva deranjat, un cititor crede că a descifrat substratul acestui protest: „Staţia de betoane este în Manoleşti Deal, în zona industrială, iar calicii de acolo n-au dreptate. Numai că, cu o zi înainte Victor Mihalachi le-a dat de băut să iasă la protest. Dacă Bidaşcă face staţia de betoane, preţul va fi mai mic ca la Victor Construct, iar Mihalachi nu va mai avea cui vinde betonul. Luptă între rechini, iar calicii sunt masa de manevră.” Aşadar, avem o problemă de concurenţă şi nu una socială sau de mediu, cum în mod fals s-a acreditat ideea.
Un alt reportaj al nostru, de astă dată vizându-se curăţenia pe la margine de Botoşani, s-a intitulat „Liber la gunoaie”. Am vrut ca prin acest reportaj să îndreptăm atenţia celor de la Urban Serv şi Mediu şi asupra stării de salubrizare a municipiului reşedinţă de judeţ, în ansamblu, nu numai controale la agenţii economici. „Paul” rămâne sceptic: „Degeaba le spuneţi pe nume, dl.Rotundu, că nu se face nimic. Se preferă o stare de indiferenţă totală, care a acoperit autorităţile şi oamenii ca o pecingine. Oraşul o să arate aşa şi peste 20 de ani din cauza mentalităţii păguboase a oamenilor.” Nici comentatorul „Nigel” nu-i mai optimist: „Articolul surprinde bine situaţia. Dar nu cred că se vor lua şi măsuri. Aleşii noştri au alte treburi. S-a deschis sezonul la concedii.” Eu totuşi cred că lucrurile se vor mişca din loc. Dar, pentru o mai bună convingere, vom relua tema peste o lună, două de zile. Vom vedea atunci cum s-au derulat lucrurile din partea celor vizaţi.
„Lucrările la extinderea A.T. Laurian sunt mai încurcate ca oricând” a fost concluzia noastră, desprinsă după un raid anchetă printre cei implicaţi în realizarea acestei investiţii. „Un cititor” conchide: „Nu-i de mirare ce se întâmplă. Fiind un judeţ sărac, se aplică proverbul "ban la ban şi păduche la păduche" şi mai ajutăm şi noi de la Botoşani cu câte o reclamaţie sau dare în judecată, chestia cu capra vecinului. Constructorii botoşăneni îşi dau la picioare reciproc şi merg cu succes spre faliment!” Când execuţi lucrări de 19 miliarde lei, cum a executat Victor Construct la Laurian, şi aştepţi jumătate de an ca statul să-ţi dea banii, nu scapi de faliment.
Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu pare a fi hotărât să desfiinţeze definitiv valorile culturale şi ştiinţifice ale judeţului Botoşani. Deciziile sale aberante luate în acest sens le-am criticat în editorialul „Să ne lovească blestemul străbunilor!” Am făcut apel ca şefii judeţului, parlamentarii, reprezentanţii societăţii civile să ia atitudine, să protestăm, să scandalizăm ţara dacă este nevoie. Singurul care şi-a arătat disponibilitatea de a dialogul cu ministrul a fost deputatul liberal Mihai Malaimare. În rest, linişte şi pace. Merităm din plin blestemul străbunilor. Poate chiar ceva mai mult! Cu bine!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Societatea Relad se încăpăţinează să nu dea curs cererii OJPC
Sondaj de opinie necosmetizat
Vasilescu invită parlamentarii la horă, dar ei se codesc
N-au primit botezul electoratului, dar vor cele mai importante funcţii
„Muguri de tezaur pentru tinerii de la sate” la final
„Buzunarul cu pâine” se va juca la Avignon
Botoşăneni urmăriţi internaţional, extrădaţi
Poliţist beat, implicat într-un accident rutier
Trei permise de conducere ridicate şoferilor beţi
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 20 iunie
Anunţ angajare
Numărătoarea inversă a început
(Ioan Rotundu)
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Numărul bolnavilor de diabet creşte de la o lună la alta
Preşedintele Conţac zoreşte primarii să facă strategii de dezvoltare
Bani sunt, voinţă este, mai trebuiesc proiectele
Concediile şi vacanţa aerisesc transportul în comun
Elevii interesaţi să muncească în vacanţă
Doleanţele pensionarilor împărtăşite de şefii judeţelor
Horoscop
Afacere la cheie, prost scoasă la vânzare
Dorinţă nebună… nebună
Mititeii din vechime
Zicale ale negrilor din SUA
Au ieşit în stradă, dar n-au obţinut nimic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!