Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13432
De la 07 Ianuarie 2003
122899081

Comentariu la comentarii (LXXIV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 12 April 2007, 23:00
Acţiunile celor de la Crucea Roşie sunt de natură caritabilă, iar sursa finanţării lor se bazează pe donaţii şi sponsorizări. De unde şi caracterul lor limitat. Adică te întinzi cât îţi este plapuma. Dar nu toată lumea înţelege acest lucru, iar, uneori, munca acestora este ponegrită din varii interese meschine sau de ură personală. La articolul „Legea nescrisă de la Crucea Roşie”, cineva a comentat: „Şi salariul tău Măciucă? Şi voi vă luaţi salar din ce produceţi? Ai şi tu şi Costel salar de aici. Las-o baltă cu ajutorarea...voastră”. Salariu va ridica orice alt angajat în locul lor, atâta vreme cât astfel de funcţii vor fi plătite. Nu cred că acesta poate fi un motiv de reproş. Dar, în lipsa a ceva mai consistent de reproşat, hrana spiritual-negativă, la nevoie, poate fi suplinită şi cu un astfel de motiv.
Ajuns să aibă puteri de control pe linia sănătăţii, ca director adjunct, medicul Gabriel Oprişan, reprezentantul al Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, s-a pus pe treabă. Adică răscoleşte răul de prin instituţiile sanitare şi încearcă să-l oblojească cum poate, numai să fie mai bine. În urma unui astfel de control al său, „Spitalele din judeţ au primit note mediocre”. Probabil că modul său de a acţiona nu-i pe placul unor colegi. Unul dintre ei, ascunzându-şi numele sub cel de „Popa Prostu’”, personaj familiar pentru cei care l-au citit pe Petre Ispirescu, zice că „După cât a furat PSD-ul din bugetul sănătăţii la nivel naţional şi local în perioada 2001-2004, nu e de mirare că s-a ajuns în halul acesta în Botoşani!! De ce nu se menţionează acest fapt către mass-media locală? Cine trebuie să dea socoteală, PSD-ul sau angajaţii din sistemul sanitar, acuzaţi că iau şpagă de ştim noi care personaj?” Opinia lui „Popa Prostu’” l-a încântat pe un alt cititor, poate şi el purtător de halat alb, care l-a felicitat: „Bravo pentru Popa Prostu'...mare adevăr ai spus ...iar dr. Oprişan să o ia mai încet ...că s-a făcut medicină şi până la el în Botoşani, nu se începe de la el...se crede mare şmecher...” Şmecher sau neşmecher, deocamdată are pâinea şi cuţitul în mână. Iar dacă ştie să şi taie, bravo lui.
Aflăm că „Municipalitatea a primit bani pentru reabilitarea şcolilor”. Pe unii i-a bucurat o astfel de veste, pe alţii se pare că nu. „Mama mare” vede în sosirea banilor o sursă de ghişăfturi: „Iar se vor cumpăra geamuri termopan pentru şcoli, la preţul de 130% din preţul zilei? Este, cred, necesar ca aceşti bani să fie cheltuiţi eficient, sunt totuşi banii din buzunarul nostru. Nu cred că este normal ca 30% din bani să ajungă la cei ce îi distribuie sau aiurea..., uite aşa apar vilele la marginea oraşului.” Vilele de la marginea oraşului au secretul lor, cel mai adesea inexpugnabil. Are dreptate comentatorul. Cam jumătate dintre ele sunt construite pe seama afacerilor făcute pe banii publici. Primul care a dat tonul pare să fi fost profesorul Gheorghe Tudose, în perioada când deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. Bun la mână, domn’ profesor! Iau urmat exemplul şi alţii.
Şi o ştire politică. „Asistaţii de la Adăşeni, vizitaţi în prima zi de Paşti”, iar vizita aparţine celor de la PNG. Ei au vizitat bolnavii din această locaţie şi le-au dăruit ouă roşii, pască şi ce-au mai putut aduna de pe la sponsorii partidului. De când PNG-ul se laudă că va monopoliza puterea pentru următorii patru ani, începând cu alegerile normale din 2008, dacă nu vom avea altele mai devreme, se găsesc şi fraieri să dea crezare unor astfel de zvonuri, sponsorizând partidul cu bani sau bunuri. E treaba lor. Iată ce crede „Charles Pichegru” despre gestul celor din PNG: „E foarte bine că şi-au propus să repete acţiuni de acest gen. Au oferit un exemplu şi altora. Poate însă că nu ar trebui mediatizate astfel de acţiuni, aşa s-ar putea înţelege că e doar o strategie pt. a-şi îmbunătăţi imaginea...” Păi, ce farmec ar avea gesturile de caritate făcute de partidele politice, dacă ele ar rămâne în anonimat? Rostul acestor gesturi este de a fi mediatizat cu cât mai mult impact, de a se face din ţânţar armăsar, adică de exagerat cât mai mult. Politica nu face casă bună cu morala creştină, care ne învaţă să fim discreţi cu ajutorul dat aproapelui.
Să încheiem articolul cu ceva mai vesel, adică cu o ironie înţepătoare lansată la adresa prof. Ionel Bejenaru. Citind „Românul şi calul maro îmbrăcat în kimono”, comentatorul „Coco” i-a dedicat o epigramă: „Întrebare pentru Ionel Bejenaru:
Când aroma de "tărie",
Se aşează-n capul tău,
Poţi Ionele-n şa călare,
Să mergi pân'la Copălău?”

Poate, dar ceva mai aproape decât Copălăul nu s-ar putea? De exemplu până la restaurantul Lebăda. Cu bine!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă
Sprijin financiar pentru bisericile din Botoşani
Reabilitarea clădirii Teatrului „Mihai Eminescu” necesită bani din bugetul local
Căminul Indagro intră în reabilitare
Spectacol gratuit pentru botoşăneni
Se pregăteşte premiera unui spectacol inedit
Viceprimarul Eram vrea să îşi consolideze poziţia în partid
Termica îşi caută directori
Grupuri de iniţiativă în cinci comune din judeţ
Eveniment editorial, de excepţie, la Casa Armatei
Deţinut dat în urmărire
Operatori economici prinşi pe picior greşit
Încadrări în muncă după cursurile de formare
Învăţătorii fac două ore de muncă patriotică
Nitraţii în atenţia APM
Scandalagiu cercetat de poliţişti
Peste 1.000 pachete de ţigări confiscate
Termica - un autoturism cu mai multe volane
Ioan Rotundu
Secretul bauturilor bune
Maxime şi cugetări ale autorilor englezi
Bucătar de război
Horoscop
Noi oportunităţi
Un nou spectacol de teatru
Trocurile politice de la Bucureşti şi iredentismul unguresc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog