Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10730
De la 07 Ianuarie 2003
122870797

Comentariul comentariilor (LVII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 22 February 2008, 23:00
Problema dirijării banilor din bugetul local către echipa de fotbal, în dauna celorlalte activităţi sportive, a nemulţumit pe unii cititori. Articolul „Dezinsecţie sau fotbal?” a fost comentat de „Alegător” în genul „Da domnule viceprimar daţi bani ilegal la fotbal, cum a făcut şi până acum Primăria, cheltuind ilegal din banii cetăţenilor peste 17 miliarde de lei vechi la FC Fotbal SA, deşi la societăţile pe acţiuni autorităţile locale nu au dreptul să dea nici un leu, dar Curtea de Conturi sau DNA sau Parchetul dorm în papuci.”
Sunt unul dintre cei care m-am opus constant ca din bugetul local să fie acordate fonduri pentru echipa de fotbal. Fotbalul este apanajul unor întreprinzători locali, precum Iftimie de la Elsaco şi Şfaiţer de la Prodalcool. Dacă e afacerea lor, ce caută banul public în această combinaţie? Viceprimarul Romulus Eram este un microbist local ca mulţi alţii. N-am nimic împotriva acestei pasiuni, dar ea să se desfăşoare în sistem privat şi nu pe banul public.
Sindicatele botoşănene din învăţământ se confruntă cu o problemă, care dăinuie în sistem de mai mulţi ani. Este vorba de modul în care se numesc anumiţi directori de şcoli. „LSI doreşte modificări la concursul pentru directori de şcoli”, iar dorinţa acestui sindicat a fost interpretată în fel şi chip. „Neme” s-a oţărât la liderul de sindicat cu „Pe cine susţii nene, n-ai văzut că ăla de la Şcoala 7 nu se mai satură de funcţie. Sau mai e vreunul care vrea să moară director?” Un alt comentator, probabil cadru didactic, este de părere că „Gheorghe eşti cu pluta. La conducere trebuie oameni tineri, cu putere de muncă şi idei noi. Hai la Săveni la Şcoala Generală să vezi ce catastrofă de director ai în prag de pensie, nici nu ştie să pronunţe plan managerial...” Aflat pe o poziţie de mijloc, „Lex” face un scurt istoric al întregii poveşti: „Salutară, deşi cam tardivă reacţia. Să reamintim sindicaliştilor că această discriminare pe criterii de vârstă într-un stat U.E. şi care a provocat modificarea neconstituţională a Legii128/1998 s-a făcut la solicitarea sindicatelor F.E.N - lucru afirmat de ministrul Hârdău, acelaşi sindicat preocupat de măsuri populiste, fanteziste, ilegale, ca bani ptr. haine, un concediu plătit de un an după 25 de muncă, spor de stres ptr. paznici şi îngrijitoare, etc.” şi comentariul continuă, motiv pentru care, depăşind o mie de caractere, nu-l putem reproduce integral.
Problema este mult mai complexă decât vrea s-o prezinte liderul de sindicat Gheorghe Constantinescu. Până de curând (unii susţin că şi acum) directorii de şcoli erau selectaţi politic, chiar dacă dădeau un examen. Iar cei selectaţi astfel au aparţinut şi aparţin generaţiei ce vine din sistemul comunist, cu o altă mentalitate despre activitatea şcolară şi educaţională. Timpul lor a cam trecut, iar la cârma şcolilor ar trebui promovate cadrele tinere. Numai că astfel de cadre lipsesc, noile generaţii de pedagogi nefiind interesate de funcţia de director, o funcţie plină de responsabilităţi, birocratizată excesiv şi prost plătită.
Cred că învăţământul parcurge o perioadă de transformări, frământări interioare, se plămădeşte un nou aluat pentru o pâine mai „rumenă”. Numai că odată cu astfel de transformări este nevoie ca şi liderii de sindicat să fie alţii, mai tineri, mai sprinteni la minte şi mai comunicativi. În susţinerea opiniei mele mă folosesc şi de cea a autorului următorului comentariu: „De ce dl. Constantinescu nu se lasă de sindicat şi să se bucure de pensie? Sunt atâţia care se pricep mult mai bine şi care ar avea şi ideile adecvate noului. Şi au şi studii superioare. De asta tinerii ne pleacă, că cei de vârsta pensiei nu se dau de pe scaunele calde şi benefice. Este valabil pt. toate sectoarele!”
Şi vestea trăsnet: „Eltrans vrea să mai achiziţioneze 10 tramvaie de la nemţi”. Faptul că această achiziţie se doreşte în preajma alegerilor locale n-a scăpat atenţiei unor botoşăneni. „Călătorul” ne explică: „Tot n-aţi înţeles, vicele vrea microbuze, tramvaiele cumpărate sunt pt a produce nişte bani în campanie.” Îl completează „Alegător” cu o întrebare: „Dar procentul celor din AGA a Eltrans cât e la afacerea asta?” Răspunsul la această întrebare îl poate da numai consilierul municipal Mihai Ştefan, om cu experienţă în afacerile Eltransului cu tramvaiele nemţeşti.
Un anume „Caragiale” a comentat pe seama reportajului „Au mare curaj” cu tot ce i-a putut produce inteligenţa: „Măi Rotundule, dacă gândeai cu 10 grade mai la est te împiedicai de un proiect făcut de 2 tineri liberi din com. Manoleasa (dar cred că nu te interesează), care au achiziţionat 35 junci gestante B.R prin fonduri personale + BRD. Noi nu plătim pentru reclamă, şi nici nu avem nevoie de reclamă.” Cetăţene, eşti cam subţire la logica anumitor lucruri naturale. Reportajul în cauză nu poate fi considerat reclamă din cel puţin o mi e de motive. Am să-ţi enumăr numai câteva: afacerea abia se pune pe picioare, deci nu-i la ce face reclamă; banii sunt din fonduri europene, ceea ce este cu adevărat de remarcat pentru că nu oricine poate obţine fonduri pentru înfiinţarea unei ferme zootehnice; este vorba de o afacere evaluată la 300 miliarde lei vechi şi nu cunosc una similară în judeţ; întreprinzătorul este sucevean, semn că botoşănenii încă nu s-au dezmetecit de cap cum vine treaba cu fondurile europene; produsele vor fi valorificate la Suceava, deci la ce i-ar fi folosit reclamă la Botoşani etc.
În schimb, ferme ca ce-a pe care a-i pomenit-o, sunt cu zecile prin judeţ şi nu se disting prin nimic deosebit. Poate doar că va falimenta ca multe altele, pentru că aceasta-i soarta afacerilor derulate cu credite de la băncile interne. Şi mai află cetăţene, că reclama într-o publicaţie electronică se derulează după alte reguli decât cele în ziarul pe care-l pui pe oala cu lapte, să nu cadă muştele. Apropo de pseudonimul „Caragiale”, n-ai spirit monşer, iar după cum te-ai exprimat, cred că certificatul de absolvire a patru clase poate fi găsit la şcoala din Iorga, şi-atât! Pe săptămâna viitoare!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bani ai, educaţie nu şi nici nu se poate cumpăra!
Va demisiona prefectul Sorescu?
Aleşii locali, interesaţi de biomasă
De-a leapşa, cu Codreanu
Ioan Rotundu
Festival PNL cu Conţac, Flutur şi Sorescu
Pavel arată cu degetul spre ce-a ascuns cât a stat în funcţie
E.ON nu reuşeşte să taie, cât por botoşănenii căra
„Un om nu se poate schimba precum o lenjerie intimă”
Măsuri dure în cazul de delapidare de la SC Termica
Dialog politic încrucişat
Iarăşi an electoral
Cătălin Flutur îndeamnă la îngropat securea războiului
Apel către liberali
INA se alătură proiectului “Copacul de hârtie"
Încă un pas spre adoptarea legii care protejează spaţiile verzi
Patronii cad la înţelegere cu şomerii trimişi spre angajare
Oprişanu nu vrea să se lase fraierit de un poştaş
Se menţine carantina în spitale
Se insistă asupra unei hărţi a siturilor contaminate
Unităţile sanitare cu paturi vor fi verificate din nou
Imunitate rusească
Horoscop
Program TELE’M Botoşani
Vinde teren în buricul târgului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog