Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23411
De la 07 Ianuarie 2003
122909060

Comentariul comentariilor (LXXXIX)

  • (Ioan Rotundu)
  • 2 April 2008, 23:00
Am încercat ca prin editorialul „Când inteligenţa se opreşte în gardul raţiunii” să explic că spiritul creştin ortodox este unul caracterizat de umanitate şi toleranţă, nu de a lovi credincioşii când sunt într-un moment de cumpănă al vieţii. Căci a ajunge internat la Spitalul de contagioase, pe care stareţul mănăstirii Popăuţi îl vrea desfiinţat, este un moment de cumpănă la vieţii, unul extrem de greu, mai ales dacă ai contactat o boală incurabilă. Habotnicia în credinţă a unor pretinşi ortodocşi a mers până acolo încât n-au manifestat pic de milă şi compătimire pentru bolnavii de la contagioase, cum nu s-au arătat interesaţi de existenţa şi în viitor al acestui spital. Un spital de boli contagioase nu poate funcţiona în centul Botoşanilor sau în zone populate. Locul lui este acolo unde funcţionează în prezent. Numai că, în dorinţa lor de îmbogăţire, cei de la mănăstirea Popăuţi vor desfiinţarea spitalului, pentru a extinde perimetrul mănăstirii, deşi au suficient teren, poate chiar prea mult.
Iată cum poate gândi, despre cei ajunşi în pragul disperării prin îmbolnăvirea fără şansă de vindecare, o persoană care se pretinde a fi creştin: „Domnule Rotundu, să ştiţi că monahii de la Mănăstirea Popăuţi sunt şi inteligenţi şi raţionali şi îl iubesc pe Dumnezeu mai mult decât oricare dintre noi. Cât despre cei care s-au străduit să-i discrediteze prin scrierea acelui articol, pot spune că aceştia au ajuns la gardul raţiunii şi al mănăstirii dar nu au reuşit să treacă dincolo de el, ci privesc neputincioşi, pentru că nu au nici credinţă, nici dragoste. În ceea ce priveşte acea bucată de pământ, este normal să revină mănăstirii.” Nu cred că acest cetăţean cu pretenţii de credincios are la ce muri. Oricum, face umbră pământului fără a înţelege rostul său în această viaţă. Acestui „creştin” fără suflet faţă de semenii săi suferinzi i-a răspuns un alt comentator: „Interesant "anonimule"! Nu te interesează conţinutul celor scrise, ci semnatarul acestora! Parerea mea, de creştin ortodox, cu frică de Dumnezeu, este că domnul Rodundu are perfectă dreptate când vorbeşte de metehnele "duhovniceşti" ale slujitorilor B.O.R. Din păcate! Şi iarăşi, părerea mea este că, încet, încet, slujitorii bisericii, prin comportamentul lor, îndepărtează oamenii de biserică şi de credinţă. Şi aşa se înmulţesc liber cugetătorii.”
Cum era de aşteptat, reportajul „Pâinea liberală a lui Ţurcanu bate social-democraţia din Manoleasa” a generat dispute aprige între candidaţii la primăria Manoleasa. Marcel Mihai, personaj al reportajului şi candidatul PNL la primărie, direct sau prin interpus, s-a înhămat din greu la comentarii. Cam multe „agramaticale” în textele sale, însă primează mesajul politic care l-a promovat, aşa că-l scuzăm pentru orele de gramatică chiulite de la şcoală. Iată şi o mostră de comentariu, necenzurat prin corectura redacţiei: „nu ma mir ca dom din foto 1 mai vrea sa fie primar,oare nu sia umplut buzunarele cu comisioane ?la el cind ajungi intii dai com 10 /15 la suta si se rezolva prob.mai nou i se spune dom COMISION nu primaru jos cu el a facut multe magarii si lumea sa saturat el doar de mindre mai are timp ,de primarie mai putin.”
După ce-a realizat că nu poate introduce mai mult de trei comentarii de la un calculator, „Marcel de la prodagro” s-a mutat la un altul. Cum în Manoleasa nu sunt prea multe calculatoare conectate la Internet, resursele au fost repede epuizate. Din câte mi-am dat seama, actualul primar are şanse reduse să-şi înnoiască mandatul. Îi va lua locul vreun analfabet, aşa cum mai sunt prin judeţ. Iar acel analfabet nu va veni pentru a se pune în slujba comunităţii, ci va pune comunitatea în slujba sa. Până când cei din Manoleasa vor învăţa să sufle în iaurt, vor continua să se frigă cu ciorbă.
La Vorniceni, primarul social-democrat Ovidiu Corleciuc, dealtfel respectabil profesor, a gafat prin a-şi face campanie electorală în biserica din sat. „La Vorniceni, preotul promovează în biserică politica unui anume partid” iar „Călăuza ateistului” n-a ratat prilejul de a se răfui cu preotul căzut în păcatul lumesc al politicii: „Jigodiilor ăstora de preoţi nu le mai ajung averile, jupuind şi vii şi morţi. Acum s-au băgat şi în politică. Poate vor şi primari!” L-a pus la punct „Ion”, amintindu-i că „Pentru ateu: vremea voastră a trecut, ce să-i faci, le mai vine şi oamenilor mintea la cap, nu stau doar prin "Piaţa Roşie" Dar fondul subiectului abordat nu era problema ateismului sau a credinţei, ci implicarea preoţilor în politică. Dealtfel „X” s-a întrebat: „Nu înţeleg de ce le trebuie popilor să facă politică?” Răspunsul este simplu: pentru a acapara puterea şi a-şi spori averile, ceea ce-i face să fie la fel ca politicienii. Adică lipsiţi de morală şi bun simţ. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Turismul electoral religios s-a dovedit eficient şi benefic
Georgianul Enuchidze a ales!
Ne întoarcem la Duminica Orbului
Prefectul a vizitat sediul Poliţiei din Dorohoi
Crede că actele reprobabile ale profesorilor trebuie sancţionate mângâietor
Marea dezamăgire a lui Munteanu
Falsă euforie, falsă democraţie
Ioan Rotundu
Conservatorilor le plac suspansurile
Un preot va aplica legea la BEC
Diversiune maidaneză cu o vulpe suspectă de rabie
Peter Imre vorbeşte despre operaţia sa estetică
Sărutul buclucaş
Ambiţia unui inginer român în Italia
La Varnita - 1 aprilie 2008 - lacrimi si reculegere
Liderii de la Tiraspol au început să se încaiere
Voronin ar putea propune schimbarea negocierilor în problema transnistreană
Premiaţi la Hârlău
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, joi, 3 aprilie
Vinde avantajos, dar zona este una specială
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog