Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19292
De la 07 Ianuarie 2003
122879359

Comentariul comentariilor (XL)

  • Ioan Rotundu
  • 8 March 2010, 23:00
Zece inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani se vor perfecţiona profesional, dar nu oricum, ci în stil european. Pentru că „Inspectorii de la IŞJ Botoşani pleacă în Franţa, în schimb de experienţă”, iar selecţia lor s-a făcut în raport de gradul de cunoaştere al limbii franceze. Să sperăm că deplasarea lor în ţara lui Voltaire nu va fi doar de decor şi că la întoarcere vor pune în practică cele învăţate în acest schimb de experienţă.
Desigur, o astfel de pleaşcă pe bani europeni nu dă peste oricine şi în fiecare zi. De aici şi naşterea unor invidii. „Victor Hugo”, probabil unul dintre cei rămaşi pe dinafara echipei formate pentru deplasarea în Franţa, s-a răzbunat cum i-a venit mai bine: „Aţi ascultat-o pe doamna Macovei cum pe parleste în franceză? Haiul de pe lume!” Şi, mă rog, de ce ar trebui să ştie a vorbi limba franceză? Macovei este doctor în chimie, iar simbolurile chimice sunt universale, aşa că va putea conversa foarte intim şi lejer cu orice chimist francez.
Interesante comentarii au fost postate şi la reportajul „Oameni care trăiesc din sărăcie, dar cu demnitate”, un reportaj care a surprins câteva fragmente din viaţa chinuită a celor ce trăiesc de pe urma micului negoţ desfăşurat în pieţele oraşelor. Unii cititori i-au blamat pentru ceea ce fac, alţii i-au felicitat că muncesc să-şi câştige existenţa şi nu fură sau stau la rând să primească pomană de la stat. „Bubu” îi compătimeşte, dar le şi recunoaşte anumite merite: „Sărmanii ăştia care răzbat cu greu din Moldova sau Ucraina ne mai salvează cu mâncare mai ieftina şi gustoasă, după buzunarul românului pălit de criză şi şomaj. Fără ei am face mai multă foame.”
Ca o replică dată celor care i-au acuzat pe micii negustori că sunt nişte profitori şi evazionişti fiscali a venit comentariul semnat de „Manivela”. Este un comentariu sincer şi lipsit de făţărnicie: „O fi domnule corupţie, o fi evaziune fiscală, dar, în condiţiile în care marile malluri fac acelaşi lucru, sub oblăduirea legii şi a şpăgilor, chiar nu ne interesează cât de bine o duc tarabagii. Până la urmă stau în frig şi ger ca să vândă ceva sub preţul marketurilor şi noi, ăştia sărmanii, avem nevoie de ei, cumpărăm produse bune şi ieftine. Când se va pune punct evaziunii fiscale în marile magazine, pot să dispară, ori acest lucru nu-l întrevedem în acest mileniu, aşa că degeaba flutură unii stindardul corectitudinii, la adăpostul căruia fac evaziuni de miliarde, că tot amărăştenii se adună la amărăşteni, ca în piaţa centrală.”
Prin editorialul „Crin Antonescu a pus căluş liberalismului” am abordat dintr-un alt punct de vedere ceea ce s-a întâmplat la Congresul PNL. Respectiv am dorit să atrag atenţia asupra faptului că în lume se produce un fenomen de reaşezate a sistemelor de guvernare iar democraţia începe să piardă din terenul câştigat.
Bineînţeles că botoşăneanul nostru americanizat care semnează cu „Dr.Constantin Burlacu din SUA” n-a ratat prilejul de a-şi face simţită prezenţa cu gândirea sa trăsnită, ca să n-o numesc şi altfel. De această dată l-a condamnat pe Brăteanu, găsindu-l vinovat de detronarea lui Cuza şi aducerea pe tronul României a unui rege străin. Realitatea istorică este cu totul alta, dar cu Burlacu nu se poate polemiza pe baza realităţilor istorice, ci pe argumente speculative şi de natura unui naţionalism exacerbat.
Mă bucur că „007” a înţeles sensul comentariului meu şi l-a completat cu „Un punct de vedere pertinent. Ideea de autoritarism era încolţită în mintea liderilor lumii de multă vreme, iar acum pe fondul terorismului s-a găsit momentul propice de punere în practică. Tonul a fost dat de aşa zisa ,,Patriot act" din SUA iar ceilalţi lideri s-au grăbit şi ei să restrângă anumite drepturi cetăţeneşti. Cel mai fervent în a copia ca o maimuţă aceste restrângeri este după părerea mea Băselu' nostru, care o face sub privirile neputincioase ale opoziţiei ( care este în cădere liberă ) şi indiferenţei tâmpe ale societăţii civile. Trist este că o asemenea plagă, odată instalată, va fi greu de tratat, cu un tratament scump şi costisitor, în istorie adesea plătit cu sânge...”
Lumea este într-o continuă schimbare, din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere politico – administraţiv. Politicile geostrategice care se conturează astăzi în lume nu se bazează numai pe principiile democraţiei ci includ şi metode autoritariste cu accente dictatoriale. Iar semnalele că aşa este ne vin de peste tot. Principalul este să ştim să le interpretăm corect. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Lui Bulă îi arde…
Bucătăria Jurnalul: Borş de cartofi cu coastă de porc afumată
Maşina care merge pe cafea
Consilierul preşedintelui Traian Băsescu pe domeniul afacerilor europene
Senatorul botoşănean şi independent Câmpanu presează PDL pentru funcţii
Obezitatea creşte riscul de depresie. Şi invers
Preşedintele Băsescu vizitează Japonia în următoarele 3 zile
Pro şi contra finanţării bisericilor de către stat
România va ajuta agricultura Basarabiei
Semne bune! Chişinăul trimite la Bucureşti pentru consultări, omul Moscovei.
Preşedintele Băsescu a invitat partidele parlamentare
la consultări privind modificarea Constituţiei
Românce plecate ca bucătărese în Germania,
forţate să se prostitueze în bordeluri
Orgolios, preşedintele Ţâbuleac n-a renunţat la proces
el a cerut judecătorilor anularea contractul de asociere semnat de managerul Spitalului judeţeanl
Un judecător hotărăşte în locul aleşilor noştri
Copii de clasa I-a vor fi înscrişi la şcoală până la 3 mai a.c.
Corul bărbătesc din Flămânzi, redivivus
Furt din societate comercială - Botoşani
Primăria Botoşani furată de constructorul aflat în cârdăşie cu banca
cel puţin aşa susţine viceprimarul Cătălin Alexa
Chiriaşii ANL nu se înghesuie să cumpere locuinţele
Liceul agricol de la Şendriceni într-un moment crucial
el ar putea intra în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole Iaşi
Mii de pensionari vor putea regăsi nopţile pierdute
la Uzinele textile în banii de pensie
ministru Vasile Blaga promite facilitate legislativă în acest sens
Festivitate de premiere la Şcoala ,,Octav Băncilă” Botoşani
AJOFM BOTOSANI oferă 200 locuri de muncă în străinătate
Guvernul iar îi duce cu preşul pe cei din învăţământ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog