Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21172
De la 07 Ianuarie 2003
122881239

Comentariul comentariilor XV

  • (Ioan Rotundu)
  • 25 January 2009, 23:00
Aşa cum era de aşteptat „Abuzurile în ridicatul maşinilor au început să curgă”. Pe bietul proprietar de maşină şi-au unit forţele în a-l jumuli şi de bruma de bani pe care o mai are prin buzunare, viceprimarul Ghiorghiţă, cei de la Poliţia comunitară, Poliţia rutieră şi, cu binecuvântarea aceluiaşi viceprimar Ghiorghiţă, societatea care a primit liber la a face ce crede de cuviinţă cu proprietarii de maşini. „Titi” n-a mai răbdat: „Asta e bătaie de joc. Dacă a plătit omul, ptr. ce i s-au blocat rotile la maşină? A întârziat că nu ştia cât stă unde s-a dus, care-i problema? Cum adică, dacă trag în parcare, plătesc şi întârzii 5 min. blocaţi roţile? Să vă ia dracu, când vin vă crap capul căci nu mi se pare normal. Dacă stau mai puţin de o oră, cât am plătit, îmi daţi restul înapoi? Asta-i hoţie pe faţă.” Nu, este bătaie de joc pe faţă. Iar bătaia de joc, de această dată, are culoarea profund portocalie.
Fosta directoare de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, destituită din funcţie din motive numai de preşedintele Ţâbuleac ştiute, a chemat Consiliul Judeţean în judecată. „De va câştiga procesul, Pintilii îl va jumuli rău de tot pe Ţâbuleac”, pentru că ea cere daune morale de o jumătate de miliard lei vechi. Ţâbuleac nu se află într-o situaţie tocmai fericită. În justiţia botoşăneană există deja un precedent periculos. Viorica Andronachi, fostă contabil şef la Direcţia Silvică Botoşani, şi schimbată din funcţie de către liberali la începutul anului 2005, s-a judecat şi a câştigat reintegrarea pe post. Pentru că n-a fost repusă, Direcţia Silvică riscă să-i plătească ceva bănişori, şi nu puţini.
Deşi Consiliul Judeţean n-are competenţe legale şi nici vreo atribuţiune asupra agenţilor economici, el a ţinut să-i convoace pe operatorii din transporturi. Aşa s-a ajuns în situaţia că „Preşedintele Ţâbuleac le-a dat de înţeles transportatorilor cine-i şeful”. Se va vedea dacă aceşti transportatori vor scoate şi banul, să-şi plătească autorizaţiile de circulaţie pentru maşinile de tonaj greu. „Ion” a criticat iniţiativa preşedintelui: „Şi dl. Ţâbuleac, în calitate de preşedinte al CJ, care este proprietarul drumurilor, avea obligaţia de a încasa taxele ce se cuveneau bugetului consiliului judeţean. De ce aruncă vina la DJDP? CJ ce a făcut? Dar cum toţi îl ştim ca un mare încrezut, niciodată nu va recunoaşte că şi el a greşit? Tot acarul Păun va singurul care va trage ponoasele.”
Băncile îşi fac de cap. Majorează dobânzile cu cât vor, introduc noi comisioane câte cred ele de cuviinţă, iar cei care ar trebui să ne apere de aceste abuzuri, s-au dat la fund. Mă refer la Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorilor care, în campania alegerilor parlamentare de anul trecut, ne aburea cu fel de fel de reglementări menite să stopeze abuzurile din partea băncilor. Articolul intitulat „Aşa se jefuieşte o naţiune!” a reţinut atenţia lui „Meeeiţă”, ce şi-a adus aminte de promisiunile din campania parlamentară: „Cu normele alea a vrut să ne prostească Gelu Prăjitură Străjeru să-l votăm, uite că nu i-a mers şmecheria şi a rămas cu buza umflată, cei care au probleme cu băncile ar trebui să-l ia la întrebări.” Mă îndoiesc că Gheorghe Ciubotaru va mai putea răspunde pentru ceva. Stă şi el cu bagajul la uşă, aşteptând trimisul Guvernului Boc, care să-i ia locul.
Prin editorialul „Un discurs care ne-a umilit istoria” am încercat să atrag atenţia asupra modului în care preşedintele Băsescu a înţeles să marcheze cei 150 de ani trecuţi de la Unirea Principatelor Române. Preşedintele a ţinut un discurs politic, prin care a accentuat nevoile sale actuale, şi n-a evocat evenimentul prin importanţa lui majoră consemnată de Istoria României. „Avicena”, un pseudonim care ne aduce aminte de marele filozof persan, dar şi un mare medic, a comentat în spirit filozofic: „Curat murdar, coane Ionică! Ăsta-i preşedintele nostru, iar năravul său îi din fire, aşa că n-are lecuire.” Revoltat a comentat „Samanta”, dar din cu totul alte motive: „Dl Rotundu, sper să-mi scrieţi acest comentariu... Vă felicit ptr unele din comentariile şi analizele pe care le scrieţi şi eu ca cetăţean al acestui jud m-am simţit umilita de ministrul culturii. Eminescu a fost prezentat ca Xenofob, reacţionar.....Oare ca poet universal, ....când îl va prezenta dl ministru? Poate când va şti ce reprezintă ptr noi, românii, ptr noi cetăţenii acestui jud, ziua de 15 ianuarie.....Vă mulţumesc.”
Nu Paleologu, ministrul Culturii, este singurul care încearcă să-şi facă remarcată existenţa prin a-l denigra pe Eminescu. Recent am aşezat în rafturile bibliotecii de acasă cele opt volume, ce cuprind opera completă a poetului. În publicistica sa, Eminescu a consemnat fapte şi evenimente ale perioadei sale care se aseamănă izbitor de mult cu modul în care se manifestă actuala clasă politică şi cei care se perindă la putere. Lichelismul de atunci îl regăsim până la detaliu în manifestările lui Boc de acum. Manifestările antiromâneşti de atunci le regăsim acum în gândirea lui Paleologu care, dacă nu era fiul tatălui său, astăzi n-ar fi ştiut lumea de existenţa sa. Numai că taică-său a fost un adevărat om de cultură, iar fiul o adevărată coadă de topor cioplită prin Europa, ca să lovească în valorile propriei ţări. Peste câţiva ani nu vom mai auzi de acest Paleologu. Valorile umane se discern în timp, iar valorile false, neautentice dispar repede în neantul istoriei, de unde, din când în când vor fi scoase pentru a fi date ca exemple negative. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi fulgii
Ardeleanul şi sutienul
Are carte, dar n-are parte de...
O nuntă de suflet
Diaconu continuă să se plângă de moştenirea datoriilor
20.000 flacoane de fier pentru copiii ajunşi anemici prin înfometare
Tarifele practicate de către Sala Polivalentă sunt cam piperate
Gravidă călcată pe trecerea de pietoni
Chirtoacă i-a cerut lui Diaconescu obţinerea cetăţeniei române pentru basarabeni
Declaraţii obraznice ale sefului diplomaţiei comuniste de la Chişinău
Urmaşa lui Toma Caragiu se judecă pentru drepturile de autor
Afurisenie popească
Angajarea de persoane cu vârsta peste 45 ani nu mai este atractivă
Horoscop
Conţac a deschis cutia Pandorei
Ioan Rotundu
„Coşul minim” devine etalon în creşterea salariilor
Vrea să lupte împotriva violenţelor cu camerele de supraveghere
Urgenţele medicale au primit coduri de triere a bolnavilor
Vor trece la primării, dar plata salariilor rămâne o problemă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog