Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11464
De la 07 Ianuarie 2003
122583403

Comentariul comentariilor XVI

  • (Ioan Rotundu)
  • 26 January 2009, 23:00
Am considerat de datoria noastră, ca cea mai longevivă publicaţie locală a judeţului Botoşani, să marcăm evocarea a 150 de ani de la evenimentul ce-a avut loc în 24 ianuarie 1859, printr-un articol intitulat „Contribuţii botoşănene la înfăptuirea Unirii Principatelor Române”. Se pare că efortul nostru n-a rămas fără ecou în rândul cititorilor, care au sesizat că informaţiile cuprinse în articol au ineditul şi valoarea lor istorică. „Cuzistul” a plusat: „Sunteţi singurii care aţi marcat evenimentul printr-un material muncit şi interesant. Bravo vouă! Poate învaţă şi ceilalţi cum trebuie privit un astfel de eveniment istoric.”
Ori de câte ori se schimbă ministrul Sănătăţii, se schimbă şi politica ministerului faţă de pacienţi. Nu ştiu cum se face, dar politica faţă de pacienţi se înăspreşte de la un ministru la altul. Toate guvernele de după 1990 încoace au clamat faptul că prioritatea lor este grija faţă de cetăţean. Mulţumim frumos de aşa grijă, dar de atâta grijă guvernamentală murim cu zile, sub ochii şi indiferenţa medicilor.
Noul ministru a venit cu propria sa politică. Cică va accepta creşterea salariilor angajaţilor din sistemul de Sănătate, dar pe seama reducerii cheltuielilor. Iar ministrul consideră că economii substanţiale se pot face prin reducerea consumului de medicamente în spitale. Cică să se folosească medicamente mai ieftine şi în cantităţi mai mici. Poate că ministrul, pe lângă liderii de sindicat, o fi negociat şi cu liderii viruşilor şi microbilor s-o lase mai moale cu infecţiile, că el are de făcut economii la medicamente. Debandada care domină împlinirea actului medical în spitale şi consecinţele tragice care o însoţesc, o retrăim în aceste zile, când la spitalul din Slatina sau spitalul bucureştean Floreasca, bolnavi aduşi în regim de urgenţă au fost lăsaţi pur şi simplu să moară. Şi ştiţi de ce? Pentru că noi n-avem justiţia din China, să aplice pedeapsa cu moartea, iar execuţia vinovaţilor să se facă public, pe stadioane. Unul sau doi medici criminali executaţi astfel va pune ordine în sistem. Altfel, vorba italianului: parole, parole… parole!
Luând act de noua politică medicală, respectiv „Salarii mai mari şi medicamente mai puţine prin spitale”, cititorul „Unchiul Titit” face haz de necaz: „Să nu-mi daţi cunoştinţele afară din spital, căci mă supăr - vreo 300 angajate în ultimul an - daţi afară cei fără pile, chiar dacă sunt harnici... Ha! Ha! Ha! ce dacă nu sunt bani de medicamente? Să vină cu ele de acasă. Ha, ha, ha!” Oricum, sunt ani de când în spitalele din România se vine medicamentele de acasă.
Prin administraţia publică locală trăim clipe pline de ironii ale sorţii. De când noua guvernare a început să-şi împartă şefiile instituţiilor deconcentrate ale statului, personaje pitoreşti, mai noi sau mai vechi, valoroase sau nereprezentative, sunt cocoţate pe scaune de şef. „La ASP un şef neexperimentat, la AJOFM unul scos de la naftalină”, a fost o ştire ce a dat un exemplu edificator despre deciziile politice care se iau. Prezenţa medicului Silvana Tudorache în fruntea Autorităţii de Sănătate Publică a fost primită cu rezerve. Se spune că este un medic slab pregătit profesional, dar că se bucură de susţinere din partea PSD.
Dimpotrivă, alţii, care par s-o cunoască bine, consideră venirea ei în fruntea ASP binevenită, numai că va întâmpina mari greutăţi. „Ion” ne explică: „Foarte bine că vine doctoriţa Tudorache la DSP, numai vai de capul ei ce are de tras cu unii crocodili din unitate, pe care nici o conducere nu a reuşit să-i clatine. Dar ţinând cont că doctoriţa Tudorache nu este flămândă şi afaceristă, s-ar putea să reuşească, dar cu eforturi mari.” Eu am o altă nedumerire. Ca medic pediatru, Tudorache are o leafă de 40 milioane lei vechi. Ca viitor şef la ASP, cu tot cu sporuri, va primi în mână 23 milioane. De ce vine la o leafă mai mică? Oare nu privilegiile puterii sunt mai atractive decât leafa? E o întrebare retorică. Pe Oprişanu l-am înţeles de ce a acceptat postul de director ASP. Omul voia putere, nu bani. Bani are, că este patronul unei societăţi de televiziune prin cablu cu care controlează toate localităţile de-o parte şi de alta a Siretului, de la Mihăileni până la Vlădeni. Să vrea putere şi Silvana Tudorache? M-aş mira să-i fie asta dorinţa!
Printre comentatori a apărut şi afirmaţia că la Cultură ar fi numită şef cântăreaţa de muzică populară Brânduşa Ciobanu Covalciuc. N-am ştiinţă de aşa ceva, dar voi căuta să aflu ce este adevărat în toată această tevatură. Însă, dacă am în vedere cam ce-a ajuns să însemne cultura pe meleagurile eminesciene, nu m-aş mira să fie şi Brânduşa oleacă de şefuţă. Vorba Sf. Petru din bancul cu călugăriţa: „Eu ţi-am dat-o ca s-o dai…!” Iar când „o dai” cui trebuie, şansele de a ajunge şefuţă sunt de sută la sută. Elena Udrea este un exemplu irefutabil de promovare a femeii în înalte funcţii, respectându-se principiul „s-o dai cui trebuie”. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comemorarea academicianului Anghel Rugină
Grupurile de presiune din PSD
Ioan Rotundu
"Când şi cum se poate încheia un război...."
Obama a intrat în conflict cu Vaticanul
Chitoarcă a cerut la Iaşi cetăţenie pentru toţi românii din afara României
Oficialităţile din Harghita continuă să-şi bată joc de România
Comunicat de presă
Horoscop
Revolta amantului
Festivalul concurs „Artele copilăriei”
Ediţia a I – a 26 – 31 ianuarie 2009
Ce se întâmplă când se afişează întreţinerea?
1,3 miliarde lei aruncare într-un WC pe care s-a pus lacăt
Vicele Ghiorghiţă se simte împlinit şi fericit
are şi de ce, a mutat maşinile din stradă pe trotuar
Prefectul Sorescu nu s-a considerat a fi un preşedinte de CAP
Restricţii privind parcarea lângă zebre
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan a îndemnat la credinţă
Sorescu şi-a făcut bagajul, nu fără a-l avertiza pe noul prefect
Ca treburile să meargă şi mai prost, înfiinţăm o linie telefonică directă
Oferta locurilor de muncă se revigorează
Noi promisiuni pentru bugetari, sau un mod de-ai păcăli
Angajaţii din medicina şcoală iar au fost uitaţi… la salarii
Guvernul Boc se gândeşte la amânarea majorării pensiilor
Guvernul Boc caută nod în papură pentru a amâna majorarea pensiilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog