Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14544
De la 07 Ianuarie 2003
122874611

Comentariul comentariilor (XXXV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 27 January 2008, 23:00
Un tânăr dorohoian a devenit „Răsfăţatul justiţiei din patru judeţe”. Fie îmbrăcat în haine de preot-călugăr, fie în haine nemţeşti, cum numeau pe vremuri bătrânii îmbrăcămintea europeană, pentru a o deosebi de costumul nostru naţional, tânărul zburdă zglobiu dintr-o infracţiune în alta, fără teama de a răspunde în faţa legii. Printre cei fraieriţi se numără şi deputatul Liviu Câmpanu, şeful liberalilor botoşăneni. „Un om” este de părere că „Sau e prea deştept tipul ăsta, sau sunt prea naivi ceilalţi oameni!!!” Altcineva completează cu remarca „...sau cei şantajaţi se simt cu musca pe căciulă...”. Nici una, nici alta. Este dovada incompetenţei unor procurori şi judecători. În timp ce o bătrână de 80 de ani, care-şi apără pământul primit de tatăl în urma războaielor la care a participat, este condamnată şi încarcerată în penitenciar, borfaşi de genul tânărului dorohoian sunt priviţi de aceiaşi magistraţi cu o anumită simpatie. Aceasta-i dreptatea la români! Ea nu este de ieri sau de azi, vine din tumultul veacurilor. Să ne amintim de cartea lui Sadoveanu intitulată „Judeţ al sărmanilor”. S-au schimbat metodele, nu şi năravul.
„Guraliuc vrea ca şi câinii comunitari să simtă că avem an electoral”, este o altă declaraţie a consilierului nostru municipal. Precum şmecherul dorohoian, ajuns febleţea magistraţilor, aşa pare să-mi fi devenit şi mie Val Guraliuc. Adică simpatic, prin declaraţii antipatice. Ori de câte ori îi reproşez câte ceva, la prima oră a dimineţii mă sună să-mi explice de ce a declarat aşa şi nu alt fel. Problema câinilor comunitari nu va fi rezolvată nici în această campanie electorală. Guraliuc ştie acest lucru. Dar mai ştie că este un subiect pe placul multor botoşăneni, subiect pe seama căruia poate ciupi nişte voturi.
Iată şi părerea „Bimbiricăi”, dar pusă pe seama politicienilor: „Câinii, ca şi câinii...dar să vedeţi când vor invada politicienii municipiul în acest an electoral!!! Atunci să vedeţi muşcături pe la spate, şi ce lătraturi se vor auzi! Pentru ei ce padoc se mai amenajează??” Ciudată este şi această opinie: „Un oraş fără câini comunitari este un oraş mort, artificializat, prea neinteresant. Aşa consider eu. Câinii nu sunt nici pe departe aşa violenţi, cum vor unii să se creadă. Sunt nişte biete creaturi nevinovate, care răspund aşa cum sunt trataţi. Dacă politicienii s-ar axa pe PROTECTIA animalelor, ar avea şi mai mult capital electoral, şi toată lumea ar fi mai mulţumită.”
Îl asigur pe acest comentator că trăieşte într-o altă realitate. Ca să devină pământean, îl invit să treacă seara prin preajma pieţei centrale, când va fi luat cu asalt de către haitele de câini care au pus stăpânire pe zonă. Nu cred că le va mai numi „biete creaturi nevinovate”. Iar politicienii, dacă s-ar ocupa de protecţia animalelor, ar rămâne fără voturi şi fără averi.
Realist, „Toma” îi dă lui Guraliuc peste nas: „Aţi rezolvat toate problemele grave ale Botoşaniului şi acu treceţi la câinii comunitari. Marş în teritoriu, să vorbiţi cu oamenii şi veţi constata că au alte priorităţi şi aşteptări de la voi. Şi tocmai voi, politicienii, sunteţi adevăratul pericol pentru societate, o adevărată plagă ce trebuie curăţată. La viitoarele alegeri, evident.” Că bine le-ai mai potrivit, comentatorule! Acesta-i adevărul. Clasa politică botoşăneană trebuie curăţată de nulităţi, gen „Consilierul Costic îşi dă cu presupusul în respectarea legii” un alt membru PNG ce vrea să-şi reînnoiască mandatul, rostind vorbe a căror înţeles îi scapă. Dealtfel, „Ciocan Vasile” ne ajută s-l cunoaştem mai bine pe acest Costic: „Consilierul Costic, care e angajat al SC TERMICA SA, ia un pumn de bani de la Termica pe degeaba. A terminat Dreptul la învăţământ de la distanţă. E consilier juridic la Termica, dar nu face nimic, oameni buni. Pentru ce? Că e consilier local? Dat afară din Termica, ar trebui.” Auziţi, domnule Codreanu, preşedinte al PRM şi membru în Consiliul de Administraţie la Termica? Aveţi ocazia să scăpaţi de un concurent politic, pentru că acest Costic este membru PNG.
Prin editorialul „Unirea Principatelor văzută, ieri, din conacul boierului Miclescu” mi-am propus să consemnez acest deosebit eveniment într-un mod mai aparte. Cred că am reuşit, de vreme ce, tocmai din Alaska, Mariana Apetroaie, a ţinut să remarce: „Foarte interesant articol! Felicitări!” Şi „Cătălin” pare să fi călcat prin conacul la care am făcut referire: „Distincţia acestui mare domn şi atmosfera arhaică ce domină peste conacul de la Călineşti, m-au făcut să mă simt într-un secol demult apus. Puţinele momente petrecute în compania domnului Miclescu m-au făcut să realizez şi să conştientizez cât de fadă şi lipsită de orice valoare e societatea noastră contemporană, cât sunt de "mici şi oarbe" ţelurile "boierilor" de azi comparativ cu aspiraţiile înalte ale boierilor din trecut. Acum, în lupta existenţială, uitam de trecut şi păşim grăbiţi pe dulcele drum al...degradării.”
Din păcate, multe din marile nume de boieri ai Moldovei au trecut în uitare, în lipsa moştenitorilor, care s-au pierdut prin Europa în timpul prigoanei comuniste. Peste jumătate de secol, nici numele de Miclescu nu va mai însemna ceva generaţiilor de atunci. Săraci sau bogaţi, în faţa morţii suntem egali. Poate că în cea a uitării ne deosebim prin ceea ce lăsam în urma noastră. Cu bine!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Drumul continuă să scoată fum, iar flăcările stau să izbucnească
Cei care i-au arătat Laurei faţa diabolică a Justiţiei
Legalizarea masacrului
Ioan Rotundu
Ce pot face la volan, două mâini “dibace”
Duduc vrea să devină groparul economiei judeţului
el şi-a propus să desfiinţeze sute de societăţi comerciale
Protecţia muncii angajaţilor nu-i punctul forte al directorilor de spitale
Mare dezbatere pe proiectele de legi ale învăţământului
Probleme financiare la Spitalul din Guranda
Controale la reducerile de preţ
Codreanu critică, dar în necunoştinţă de cauză
Liberali cred că-l pot dărâma pe Conţac, cu votul uninominal
Lovitura de graţie aplicată de Flutur potenţialilor contracandidaţi
Trebuie refăcută strategia pentru termoficare
Şase proiecte pentru diminuarea efectelor inundaţiilor
Mărinimoasă că-i băgată în seamă, CDS şi-a dat avizul
Vrea să-i îmbogăţească pe profesori, ca să nu fie umiliţi de elevii bogaţi
Iulia Vântur iese cu “delfinul” în lume
Ionuţ Iftimoaie este tăticul lui Nicholas Ionuţ
Horoscop
Atuuri de soldat în faţa soacrei
Execută case în condiţii avantajoase
Program TELE’M Botoşani, luni, 28 ianuarie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog