Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12644
De la 07 Ianuarie 2003
122898293

Comisia Europeana a trecut la metode biblice pentru a convinge Guvernul Romaniei sa foloseasca instrumentele financiare UE.

  • "Domnule ministru, draga Eugen, nu stiu cat de credincios esti... Celui care n-are i se va lua!"
  • 12 March 2015, 23:00
Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, s-a vazut nevoita, joi, la Bucuresti, sa foloseasca Pilda talantilor din Biblie pentru a convinge Guvernul Ponta asupra importantei instrumentelor financiare europene pentru finantarea IMM-urilor, avertizandu-l pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca "celui care nu are" destul "i se va lua" si putinul pe care il are. Guvernul lucreaza, insa, la crearea unei banci de dezvoltare a statului, care sa ofere propriile instrumente financiare IMM-urilor si altor beneficiari, pentru accesarea fondurilor europene, a aratat Teodorovici.
Romania va avea la dispozitie 4,4 miliarde de euro destinati finantarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), in diferite programe operationale petru fonduri structurle si de coeziune, in perioada de programare 2014-2020.
Pentru a accesa la maximum acesti bani, IMM-urile au nevoie, insa, de fonduri proprii prin care sa asigure cofinantarea proiectelor europena - aceasta este dificultatea numarul unu a micilor patroni romani care si-au luat inima in dinti sa porneasca pe cont propriu.
Aici Comisia Europeana insista pentru folosirea garantiilor europene la contractarea de credite bancare, garantii puse la dispozitie prin Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii.
Pentru aceasta, insa, e nevoie ca Guvernul sa puna la punct cadrul institutional si mecanismele interne, alaturi de bancile comerciale, prin care IMM-urile romanesti s apoata accesa garantii europene care sa le facilitieze si sa le ieftineasca imprumuurile bancare.
"Domnule ministru, draga Eugen, mi-am cautat aseara argumente puternice, pentru ca stiu ca exista aceasta retinere pentru folosirea instrumentelor financiare, si am gasit un exemplu chiar din Evanghelia dupa Matei, unde exista Pilda talantilor. Poate asa reusesc sa conving Guvernul Romaniei despre cat de importante sunt instrumentele financiare", i-a spus comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, colegului ei de partid, ministrul PSD al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la Conferinta internationala "Oportunitati de finantare pentru IMM".
"Nu stiu cat de credincios esti, am vazut toata aceasta dezbatere...", a incercat ea sa-i capteze atentia lui Teodorovici, la conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si de publicatia Euractiv.ro .
De 2.000 de ani, "Pilda talantilor" le tot spune generatiilor de negustori, producatori si oameni de afaceri de toate felurile povestea stapanului care, inainte de a pleca in lume, le-a lasat argatilor sai 5 talanti unuia, 2 altuia si unul singur celui de-al treilea.
La intoarcere sa, pe primii doi i-a gasit cu pungile pline cu bani, insa pe al treilea, caruia ii lasase cel mai putin capital de investit, l-a gasit cu aceeasi moneda din aur.
"Cel care a primit doar un talant, de frica sa nu-l piarda, l-a ascuns in pamant si l-a pazit, cu sfintenie. Finalul, bineinteles ca il cunoasteti foarte bine, la intoarcerea sa, stapanul si-a rasplatit argatii care dovedisera spirit antreprenorial si l-a certat pe cel temator, spunandu-i ca tot celui care are i se va da si va prisosi, iar celui care n-are i se va lua.
Deci, domnule ministru, eu cred ca trebuie sa invatam sa investim inteligent putinul pe care il avem si sa nu-l ingropam in pamant prin intermediul granturilor, ci sa-l inmultim cu ajutorul instrumentelor financiare", l-a dojenit Cretu pe colegul ei de partid.
In schimb, Guvernul vrea sa fie el cel care controleaza instrumentele financiare pentru IMM-uri si ceilalti beneficiari care deruleaza proiecte europene.
Pentru asta, patru ministere - Finantele, Fondurile Europene, Dezvoltarea Regionala si Agricultura - pun la cale o banca de dezvoltare, pe model polonez, prin care sa se asigure instrumentele financiare necesare creditarii proiectelor europene.
"Este o idee prin care statul poate sa dea direct acestui nou concept de banca anumite activitati: de la platile directe si de la bunul de plata - sa se duca banii direct in contul contractorului in maximum 2 zile -, pana la instrumente financiare oferite celor interesati, desigur pe domenii de interes pentru Guvernul Romaniei si pentru economia din Romania", a explicat Eugen Teodorovici.
Ministrul Fondurilor Europene vrea ca viitoarea banca de dezvoltare - promotional bank - sa aiba cadrul institutional si legal finalizat in mai sau iunie 2015.
Miza acestor discutii este, in cele din urma, controlul. Pe de-o parte, Bruxelles-ul vrea sa-si impuna modelul si mecanismele europene ale instrumentelor financiare in toate statele membre UE. De partea cealalta, Guvernul Romaniei vrea sa-si pastreze un cat mai amplu control intern asupra mecanismelor financiare si implicit asupra beneficirilor si a obiectivelor lor.
La nivel european, 90% dintre firmele existente sunt IMM-uri, iar 80% dintre lucratorii din UE isi castiga existenta muncind in intreprinderi mici si mijlocii, potrivit statisticilor europene.
"Spre deosebire de marile companii, IMM-urile intampina dificultati in a obtine finantare. Conform unui studiu realizat de BNR, 44% dintre companii, indiferent de marimea lor, continua sa se bazeze pe resursele interne pentru a-si finanta afacerile curente. Doar 20% au recurs la linii de credit si imprumuturi bancare. Aceste cifre trebuie privite ca pe un semnal de alarma", a atras atentia comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Lapte prăjit
Bancul zile: Mirarea prostituatei
Horoscopul zilei
Mircea Cartarescu a primit Premiul orasului Leipzig pentru Armonie Europeana
Victor Ponta: Prin anchetarea lui Vanghelie, Gorghiu si-a pierdut principalul aliat
Vanghelie: Il asigur ca nu voi avea probleme, cred ca problemele vor fi la dansul mult mai mari"
Rusii se intreaba care este starea de sanatate a lui Vladimir Putin, absent de o saptamana
Deputatul PSD Ion Stan, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare
Basescu, despre scandalul vilelor de protocol
Senzatia mea e ca Ponta nu vrea sa-si bata joc doar de mine, ci si de presedintele in functie
Perchezitii DNA la locuinta lui Marian Vanghelie si la Primaria sectorului 5
Oana Niculescu Mizil, audiata la DNA/ Avocat: Este acuzat de abuz in serviciu
Oana Niculescu Mizil si-a dat demisia din Parlament:
Am calitate de suspect. Sunt insarcinata, Marian va avea al doilea baiat/ Anchetatorii au fost foarte draguti/ Imi pare rau de Victor si Daciana
29 de situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
Ambasada Olandei, despre cazul Borbely: Urmarim cu ingrijorare evolutiile. Sa se tina cont de MCV
Denuntul Elenei Udrea, clasat de DNA; nu a rezultat existenta vreuneia dintre infractiunile sesizate
Marian Vanghelie ar fi perceput un comision de 20% din contractele pe care primaria Sector 5 i le-a acordat lui Dumitru Marian
Valoarea acestor contracte - 2 miliarde lei
Vorona: „Picătura buclucaşă” şi 5 ani de procese între doi vecini
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog