Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7959
De la 07 Ianuarie 2003
122868026

Comisia Europeana ajuta Romania si alte state UE sa-si refazeze proiectele impotmolite, pentru a salva banii europeni

  • 4 May 2015, 23:00
Comisia Europeana a adoptat, luni, o reglementare prin care Romania si alte state membre cu probleme in absorntia fondurilor europene vor putea sa-si refazeze mai usor proiectele incepute in vechiul ciclu financiar dar ramase neteriminate, astfel incat sa le poata transfera in cadrul finaciar urmator, pentru a mai salva din banii europeni de pe politica regionala.
"Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am inițiat imediat ce am devenit comisar pentru politici regionale, am conlucrat îndeaproape cu Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria pentru a le sprijini în utilizarea la maximum a fondurilor europene încă disponibile, aferente perioadei 2007-2013, în limitele reglementărilor aplicabile care cer ca aceste fonduri să fie cheltuite în cadrul unor proiecte până la sfârșitul anului 2015", a declarat, luni, comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, conform unui comunicat de presa al Comisiei.
După reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, Comisia s-a angajat să gaseasca soluții care să asigure o utilizare rapidă și cât mai eficientă a fondurilor alocate în perioada de programare 2007- 2013, pentru a sprijini "statele membre relevante" să realizeze proiecte pe termen lung în următorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente, a precizat ea.
Astfel, Comisia a revizuit orientarile de finalizare pentru programele de politică regională din perioada 2007-2013:
Revizuirea aliniază orientările de finalizare cu modificările de reglementare realizate de Consiliu și de Parlamentul European la sfârșitul anului 2013. Ea simplifică o serie de proceduri de finalizare în ce privește instrumentele de inginerie financiară și în termeni de "etapizare" ("phasing") – procesul de inițiere a unui proiect într-o anumită perioadă de programare și de finalizare a lui în cea următoare.
S-a adaugat o componentă de "10% flexibilitate". Aceasta va permite cheltuieli cu 10% mai mari într-un program pentru o anumită prioritate, dacă ele sunt compensate cu o reducere echivalentă a celor pentru o altă prioritate din cadrul aceluiași program.
Clarificarea faptului că instrumentele de inginerie financiară vor putea continua să investească în economia reală și în anul 2016.
Procedurile ce gestionează modul în care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 în cea 2014-2020 au fost simplificate și raționalizate.
Grupului de lucru creat la nivel european furnizează soluții specifice de țară și pe termen scurt pentru a sprijini statele membre să accelereze absorbția fondurilor europene.
Orientările de finalizare reprezintă o decizie a Comisiei ce explică în detaliu pașii de urmat de către noi, statele membre și Comisia, în vederea finalizării programelor de politică de coeziune 2007- 2013.
Aceste programe utilizează fondurile europene începând din anul 2007 și până la finalul anului 2015.
Apoi, până în luna martie 2017, statele membre vor trebui să depună un raport final în care să se menționeze care au fost proiectele, să fie trecute în revistă cheltuielile și să includă o declarație de finalizare ce atestă legalitatea și conformitatea acestora din urmă.
Solutia refazarii priectelor europene nefinalizate a fost invocata de fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru ca Romania sa nu ajunga in situatia in care sa dea bani de la bugetul de stat sau chiar sa plateasca Bruxelles-ului inapoi si fonduri europene deja absorbite in lucrari nefinalizate pana la 31 decembrie 2015.
In ianuarie 2014, Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015.
Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene de atunci, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013.
Potrivit scrisorii intrate in posesia HotNews.ro, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si banii europeni deja rambursati de Comisie in proiectele neterminate.
"Ambele parti (Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare", se arata in scrisoarea CE catre ministrul de atunci al fondurilor UE, Eugen Teodorovici.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nedumerire
Caricatura zilei: Sexuală
Reţeta zilei: Varză a la Cluj
Horoscopul zilei
Raluca Turcan: Fac apel la senatorii din Comisia de Buget sa respinga plafonarea decontarilor cu naveta scolara, masura discriminatorie
In Marea Neagra a inceput batalia pentru petrolul si gazele din adancuri
La mii de metri in adancul Marii Negre, in largul coastelor romanesti, giganti din domeniul energiei se infrunta pentru perimetrele de exploatare
Curtea de Apel a decis ca statul roman sa plateasca despagubiri de 66 milioane de euro catre GDF Suez
Presedintele ANRE: Credem ca la recurs vom castiga
Adrian Vasilescu (BNR): Ma indoiesc ca din impozitarea bacsisului va castiga ceva bugetul
Victor Ponta: Dupa instalarea la Cotroceni a presedintelui Iohannis am intrat in normalitate
Relatia cu presedintele e categoric foarte buna
Traian Basescu, la Adevarul LIVE
Procurorii-sefi ar trebui sa aiba mandate de patru ani si sa aiba dreptul la doua mandate
ANM: Vreme schimbatoare in urmatoarele doua saptamani
Dormiţi liniştiţi liberali, PSD-ul lucrează pentru voi!
Ioan Rotundu
Botoşani: Primarul Portariuc se pregăteşte pentru împlinirea a 3 ani de mandat
Sfaturi de la pompieri, puse în practică de botoşăneni
Costurile fortei de munca in UE: Romania - codasa la salariu, mijlocasa la taxe pe angajator
ALERTA Penalii fac legea in Parlament
Val de modificari propuse la Codul de Procedura Penala menite sa puna frana procurorilor si sa-i sperie cu inchisoarea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog