Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17941
De la 07 Ianuarie 2003
122878008
Comisia Europeana catre Romania:

Aplicati complet foaia de parcurs pentru liberalizarea pietei energiei!

  • 13 October 2014, 23:00
Romania trebuie sa aplice deplin foaia de parcurs pentru eliminrea preturilor reglementate la gaze si energie electrica si sa realizeze complet reforma guvernantei corporative la companiile de stat din sectorul energetic, cere Comisia Europeana potrivit unui document adoptat luni.
Intr-un document atasat Raportului asupra progresului pentru definitivare pietei comune de energie a Uniunii Europene, staff-ul tehnic al Comisiei Europene face o serie de observatii asupra Romaniei:
"Transpunerea corecta si completa a Pachetului III Energie (al Uniunii Europene - n.r.) si a nevoilor sale practice de aplicare trebuie sa continue. Romania trebuie sa finalizeze reforma guvernantei corporative a intreprinderilor de stat din sectorul energetic, in conformitate cu legislatia pietei interne a energiei. E nevoie sa fie aplicate complet foaia de parcurs a Romaniei pentru eliminarea treptata a preturilor reglementate la gaze si energie electrica si pentru imbunatatirea nevoilor de concurenta si eficienta energetica de vanzare cu amanuntul.
Realizarea interconexiunilor de gaze si a proiectelor privind fluxurile inversate (de gaze prin conducte - n.r.), inclusiv legatura fizica a sistemului romanesc de gaze cu conductele de tranzit, este necesara pentru a consolida securitatea aprovizionarii si pentru a permite exploatarea sporita a resurselor interne de gaze.
Este nevoie de interconectarea suplimentara a energiei electrice pentru a exploata capacitatea mare de generare. Romania este pe cale sa isi indeplineasca obiectivul 2020 privind productia de energie din surse regenerabile, dar upgrade-uri la retea ar contribui la integrarea mai multor surse regenerabile de energie".
In 22 septembrie, cu o saptamana inaintea inceperii campaniei electorale, Guvernul a emis o hotarare care suspenda aplicarea majorarii pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici prevazuta pentru data de 1 octombrie 2014.
Acest proiect a venit in completarea unei legi aprobate cu o saptamana inainte de Parlament, prin care a fost extinsa perioada pentru eliminarea preturilor reglementate la consumatorii casnici pana la data de 30 iunie 2021.
Pana acum, calendarul prevedea ca termenul limita este 31 decembrie 2018. Calendarul prevedea ca la 1 octombrie 2014, pretul gazelor de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici sa creasca de la 53,3 lei/MWh la 54,6 MWh.
Pretul va ramane, astfel, limitat la 53,3 lei/MWh pentru populatie. Pentru consumatorii noncasnici pretul ramane cel din aprilie: 89,4 lei/MWh.
In urma deciziei, tariful final la consumatorul casnic ar putea sa scada intre 1 si 2% in zona operata de GDF, iar cel la consumatorii casnici din zona operata de E.On sa ramana neschimbat, spun surse din piata.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) urmeaza sa elaboreze un nou calendar, cu noi trepte de liberalizare a pretului la gazele naturale.
Departamentul pentru Energie justifica masura prin faptul ca s-a atins limita de suportabilitate la nivelul clientilor casnici.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Tocana de legume cu orez
Bancul zilei: Explicaţia miliardarului
Ministru belgian: Flamanzii care au colaborat cu nazistii au avut motivele lor
Serghei Lavrov: Criza din Ucraina a destabilizat situatia internationala
Ce temperaturi si precipitatii se inregistreaza in urmatoarele doua saptamani
Senatul trage de timp in cazul parlamentarilor din dosarul "Microsoft"
Avizul pentru Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, amanat pana pe 28 octombrie
Procurorii DNA fac perchezitii la sediul Ministerului Educatiei si ridica documente
intr-un dosar privind un proiect POSDRU
23.000 de semnaturi impotriva construirii unei biserici pe Platoul Bucegi
Cum a desfiintat Klaus Iohannis in direct la emisiunea Evenimentul Zilei pe pe B1 TV acuzatiile aduse de ziarul Evenimentul Zilei
Camera Deputatilor a dat aviz pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, sărbătorită şi la Botoşani
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Concurs de orientare urbana organizat de PMP(P)
Reprezentantii PMP în secțiile de votare s-au întâlnit cu conducerea partidului(P)
Traian Basescu: Am vazut o campanie furibunda, Ponta si ACL incearca sa ma aloce celeilalte tabere
O sa-i dezamagesc si pe unii si pe alti
Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (II)
De ce să plătim prostia şi hoţia?
Ioan Rotundu
Victor Ponta: Nu cred ca ne mai trebuie un nou acord cu FMI
Victor Ponta despre afirmatiile ca a fost ofiter acoperit
Kelemen Hunor la RFI : Scandalul ofiterului acoperit afecteaza credibilitatea externa a Romaniei
Scandalul Ponta ofiter SIE - Posibile efecte politice si institutionale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog