Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9774
De la 07 Ianuarie 2003
122895423

Comisia Europeana respinge cererea Romaniei de a forta SUA si Canada sa relaxeze regimul vizelor

  • 12 October 2014, 23:00
Comisia Europeana considera ca, in acest moment, nu este potrivita suspendarea dreptului cetatenilor americani si canadieni de a intra fara viza in state ale Uniunii Europene in conditiile in care Statele Unite si Canada nu aplica aceleasi inlesniri de acces Romaniei si altor 4 state membre UE, potrivit unui raport adoptat vineri de executivul comunitar.
Astfel, Romaniei i-a fost respinsa, cel putin temporar, actiunea facuta la Comisia Europeana privind aplicarea unui regim de reciprocitate uniform intre statele membre UE si tari terte precum Canada si SUA, care nu aplica uniform, fata de toti membrii Uniunii Europene, regimul de acces al cetatenilor europeni pe teritoriile american si canadian.
"Comisia considera ca, in acest stadiu, nu ar fi oportun sa se suspende scutirea de la obligativitatea vizelor pentru anumite categorii de resortisanti ai tarilor terte in cauza", prevede raportul adoptat de executivul european, potrivit Directiei Generale Afaceri Interne (DG Home) a Comisiei Europene.
Raportul adoptat vineri de Bruxelles evalueaza situatia de non-reciprocitate cu anumite tari terte in materie de vize.
Non-reciprocitatea vizelor se refera la cazurile in care cetateni ai unei tari non-UE se bucura de calatorii fara vize in UE, dar aceste tari cer cetatenilor unora dintre statele UE sa obtina vize pentru a calatori pe teritoriul lor.
La inceputul anului 2014, Comisia a fost notoficata de Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania cu privire la faptul ca cetatenii lor sunt obligati sa ceara vize cand calatoresc in urmatoarele tari tarte: Australia, Brunei, Canada, Japonia si Statele Unite ale Americii.
Comisia a evitat insa sa ia o decizie transanta de a le cere tuturor statelor membre UE sa impuna un regim de vize statelor terte care nu aplica principiul reciprocitatii in privinta accesului.
In schimb, executivul comunitar a stabilit "un cadru de reuniuni tripartite periodice intre tara terta, statul membru (statele membre) in cauza si Comisie".
"Primele intalniri au demonstrat ca exista o nevoie de clarificari si informatii suplimentare. Aceste schimburi vor fi urmarite in mod activ si situatia va fi evaluata la fiecare 6 luni", a mentionat DG Home.
In urma unei astfel de intalniri, vineri, a fost adoptat raportul in care se considera ca ar fi inoportuna impunerea reciprocitatii cu statele terte, printre care SUA si Canada.
In 20 ianuarie 2014, a intrat in vigoare un Regulament european care cere statelor UE sa "reactioneze in comun" in privinta vizelor, in special in cazurile in care tarile terte ii supun pe catatenii UE "unui tratament diferentiat", relata Euractiv.com, in februarie.
In 6 februarie, Ministerul Afacerilor Externe preciza ca Romania a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize, dar in paralel Bucurestiul continua si negocierile bilaterale cu Washingtonul pe tema accesului romanilor pe teritoriul american.
In octombrie 2013, ministrul de Externe, Titus Corlatean, avertiza ca majoritatea parlamentara din Legislativul de la Bucuresti ar urma sa respinga de la ratificare acordul UE-Canada, daca Ottawa nu va relaxa regimul vizelor penru romani, in spiritul tratamentului egal fata pe care Canada ar trebui sa-l ofere tuturor tarilor membre UE.
O pozitie similara a fost exprimata si de europarlamentarul PC Sabin Cutas, in decembrie 2013, privind insa Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), negociat intre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Sos de rosii cu ardei
Bancul zilei: Corecţie… financiară
Socialism de caviar: Jumatate din banii dati de Liviu Dragnea pentru satele din Prahova s-au dus spre Cornu
comuna unde au case de vacanta familia Ponta, Adrian Nastase, Serban
Ramasitele lui Constantin Brancoveanu au fost aduse la Manastirea Hurezi dupa 300 de ani
Klaus Iohannis: Nu ma lupt cu Victor Ponta, ci cu sistemul din spatele lui
Intalnire Vladimir Putin - Petro Porosenko saptamana aceasta, la Milano
Schimb dur de replici intre Vladimir Putin si Nicolae Timofti la summitul CSI de la Minsk
Cosmine, păcat de tinereţile tale!
Ioan Rotundu
Pivniţă virtuţii, templu viciului
Ioan Rotundu
UNPR adună ţiganii în susţinerea lui Ponta
In jur de trei mii de persoane participa in Capitala la marsul pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova
. Se scandeaza "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!"
Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse de la granita cu Ucraina, anunta Kremlinul
Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa
Lumea lu' Rotundu: Războiul cumnatelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog