Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25571
De la 07 Ianuarie 2003
122885638

Comisia Iordache începe joi modificările la Codul penal și de procedură penală, cu noi proiecte.

  • Varianta susținută de PSD - fără prag la abuzul în serviciu
  • 18 April 2018, 23:00
Comisia specială parlamentară pentru legislația în domeniul justiției, condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache, se reunește joi de la ora 11 pentru a relua discuțiile pe modificările la Codul penal, Codul de procedură penală și codul civil. Președintele comisiei va veni la discuții cu trei noi proiecte legislative, care vor conține principiile susținute de PSD, printre acestea aflându-se si modificarea abuzului în serviciu, unde nu va fi impus un prag valoric, au precizat surse politice.
Cele trei proiecte ar urma sa fie publicate pe site-ul Camerei Deputaților înainte de ședința de joi.
Tot joi, 19 aprilie, Curtea Constituțională ar urma să se pronunțe pe noile sesizări depuse de opoziție la legile justiției.
Amintim că, pe lângă noile legi ale justiției, comisia specială condusă de Iordache are sarcina să modifice codurile ca urmare a deciziilor de neconstituționalitate date de-a lungul timpului de Curtea Constituțională și pentru transpunerea unor directive europene, între care Directiva privind prezumția de nevinovăție, care avea termen luna aprilie.
Grupul de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO) a făcut referire în raportul lor privind legislația din România, făcut public miercuri, și la intențiile de modificarile a codurilor.
GRECO susține că, dacă amendamentele propuse vor fi adoptate, vor fi în contradicție flagrantă cu angajamentele internaționale ale României, Convenția Legilor Penale privind Corupția. Amendamentele la procedura penală de comisia specială sunt percepute de alte țări ca o amenințare la adresa eficienței colaborării judiciare reciproce.
Inițial, Iordache dăduse termen pentru amendamente începutul anului - 15 ianuarie, pentru ca la finalul lunii chiar să înceapă sa lucreze pe modificări. În contextul în care acesta a suferit în ianuarie o intervenție chirurgicală de urgența, iar PSD și-a schimbat și guvernul, discuțiile au fost amânate până după finalizarea legilor justției.
Pe 21 decembrie, în ultima ședința a comisiei dinainte de vacanță, se stabilise de principiu că această comisie să elaboreze trei proiecte legislative prin care să se modifice Codul penal, Codul de procedura penală și Codul de procedura civilă. Aceste proiecte ar urmă să acopere și transpunerea directivei europene privind prezumția de nevinovăție, dar și punerea în acord cu deciziile de neconstituționalitate date de Curtea Constituțională, prima problema cu care această comisie specială a fost sesizată înainte de legile justiției.
Până acum, singurul mod în care ministerul Justiției s-a implicat pe această chestiune a fost să trimită la acea vreme o propunere de modificare a Codului de procedura penală prin care sintagma "suspiciuni rezonabile" să fie înlocuită, peste tot în lege, cu "probe sau indicii temeinice".
Amintim că PSD, ALDE, UDMR dar și PNL au depus mai multe amendamente controversate de modificare a Codului penal și de procedura penală, pretextul fiind traspunerea acestei directive, dur criticate de instituțiile din sistemul judiciar, care au dus și la proteste de stradă dar și în rândul magistraților. De asemenea, comisia lui Iordache are restanță tranșarea deja celebrei probleme a abuzului în serviciu, unde va decide fie să redefinească infracțiunea din codul penal, fie să impună un prag.
La final de decembrie în comisie s-au purtat discuții, fără să decidă sau voteze punctual, pe amendamentele prin care se dorește transpunerea directivei privind prezumția de nevinovăție, în prezența reprezentanților Uniunii Barourilor și a Asociației Procurorilor.
Singură prevedere pe care toți membrii comisiei au agreat clar la acel moment a fost unul formulat de UDMR și care prevede că autoritățile publice nu se pot referi la suspecți că la persoane condamnate definitive, cei de la PSD și ALDE renunțând astfel la propunerea lor inițială prin care doreau să fie interzise toate comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice, în cursul procesului penal.
Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat tot atunci că va emite o Ordonanță de Urgență de transpunere a Directivei privind prezumția de nevinovăție dacă acest lucru nu va fi făcut de către Parlament.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nechibzuinţă feminină
Horoscopul zilei de 19.04.2018
Au început înscrierile la Crosul Nordului Teioasa Trail
Iohannis: Summit-ul NATO de la Bruxelles reprezintă o nouă etapă de adaptare a alianței în fața amenințărilor de securitate.
Flancul estic trebuie susținut
DNA cere președintelui încuviințarea urmăririi penale față de Sebastian Vlădescu pentru luare de mită.
Prejudiciul din dosar se ridică la 20 de milioane de euro
Senatul a aprobat Legea privind înființarea unui fond mamut de investiții de 1,85 miliarde lei
Cum propune PSD să modifice Codul penal și de procedură penală:
neglijența în serviciu este eliminată; condițiile de liberare condiționată, relaxate/ Comunicările publice din cursul unei urmăriri penale sunt interzise Eliberarea condiționată, relaxată drastic: Un deținut ar putea ieși din pușcărie dacă a executat jumătate din pedeapsă (proiect)
Dorohoieni revoltaţi pe abuzurile vicelui CJ Dorin Birta
Ioan Rotundu
Se pregătește cea mai ambițioasă reformă a impozitării profiturilor în UE
cu impact pentru companii și bugetele naționale
În războiul oierilor Nechifor – Ionescu a intrat şi un pastor adventist
Ioan Rotundu
Proiectul de Cod penal modifică și prevederile privind mărturia mincinoasă.
Tăriceanu, printre beneficiari
Cum îl ajută modificarea Codului Penal pe Liviu Dragnea:
Șeful PSD ar putea beneficia de o nouă cale de atac la sentința definitivă din dosarul Referendumul
Conversațiile interceptate care nu privesc fapta nu pot fi folosite;
Datele obţinute dintr-un sistem informatic care nu au legătură cu infracţiunea se şterg definitiv/ Procurorul informează în cel mult 10 zile de la încetarea mandatului de supraveghere tehnica pe cel vizat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog