Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24235
De la 07 Ianuarie 2003
122884302

Comisia de la Venetia: "In niciun caz nu e vorba de un prag financiar la abuzul in serviciu"

  • 25 September 2017, 23:00
"Adevarul" a obtinut pozitia oficiala a Comisiei de la Venetia asupra celei mai litigioase chestiuni politico-juridice din ultimul an: asa-numitul prag de prejudiciu care ar trebui impus in definirea infractiunii de abuz in serviciu, prag sub care fapta ar urma sa fie dezincriminata penal.
Doua decizii ale Curtii Constitutionale si ordonanta de urgenta nr. 13, care a dus la masive proteste de strada la inceputul acestui an, s-au bazat pe o intelegere eronata a unui raport al Comisiei de la Venetia, organismul juridic al Consiliului Europei.
Eroarea de interpretare s-a transformat acum intr-o obligatie impusa Parlamentului de a reglementa un prag financiar pentru prejudiciile produse prin infractiunea de abuz in serviciu. La solicitarea ziarului "Adevarul", Comisia de la Venetia a clarificat sfera de aplicare a raportului si sensul concluziilor pe care le-a avut in vedere la intocmirea acestuia.
"Raportul privind relatia dintre responsabilitatea politica si penala a ministrilor se refera, conform titulaturii sale, doar la situatia ministrilor.
Acesta prevede: '... Comisia de la Venetia considera ca prevederile penale nationale privind 'abuzul in serviciu', 'exces de autoritate' si alte expresii similare trebuie interpretate in sens restrans si aplicate cu un prag inalt, astfel incat acestea sa poata fi invocate in cazuri unde fapta este de natura grava, cum ar fi de exemplu infractiuni grave impotriva proceselor democratice nationale, incalcarea drepturilor fundamentale, subminarea impartialitatii administratiei publice etc'. (paragraful 102).
Asadar, decisiva este natura faptei, iar pragul la care se refera nu este in niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplica desigur doar normelor cu caracter general din legea penala privind abuzul in serviciu, dar nu si la alte infractiuni precum coruptia, spalarea banilor sau abuz de incredere'.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat saptamana trecuta ca va veni, intr-un termen scurt, cu un proiect de lege in ceea ce priveste pragul la abuzul in serviciu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zile: Recompensăpe motiv de soacră
Horoscopul zilei de 26.09.2017
„Taurul comunal poliţist” Gorgan, acuzat de hărţuire sexuală (II)
Ioan Rotundu
Comunicatorii PSD ii vor face responsabili de campania de "lichidare politica" a lui Liviu Dragnea pe Iohannis, Maior, Ponta, Coldea si Kovesi
Gafa a ministrului Turismului: Dobre a "mutat" casa lui Ion Creanga in Botosani
Cum va fi vremea in urmatoarele 3 luni:
Temperaturi in limitele normale ale perioadei si precipitatii in general excedentare
Petre Daea: Oaia, acest animal care ne strabate istoria ca un fir rosu
Marele exercitiu militar Zapad 2017 s-a incheiat cu un mare dezacord intre Rusia si Belarus
Dan Sova, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul CET Govora
. Decizia nu este definitiva
Ungaria a anuntat oficial ca va sustine candidatura Romaniei la OCDE
Sebastian Ghita, achitat in prima instanta in dosarul in care este acuzat ca l-a mituit pe fostul primar al Ploiestiului
pentru a finanta echipa Asesoft
Vasilescu (BNR): Romania nu are inca o crestere economica sustenabila
Carmen Dan ii raspunde sefei DNA:
Mi-e greu sa cred ca activitatea DNA este blocata, pentru ca n-am detasat noi cinci politisti. Unii cauta mereu justificari si rezolvari la altii
Inspectia Judiciara a dispus inceperea cercetarii judiciare fata de procurorii Laura Codruta Kovesi, Marius Iacob si Gheorghe Popovici
Taurul comunal poliţist” Gorgan, acuzat de hărţuire sexuală
Ioan Rotundu
Greşeala care ar putea-o costa pe Koveşi funcţia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog