Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr, 3 l apă, 2 cuişoare, o linguriţă rasă de scorţişoară.
Mod de preparare: Zahărul, apa şi mirodeniile nemăcinate se pun într-o oală de 6-8 l. Când siropul clocoteşte, se adaugă circa 1/4 din prunele spălate şi curăţate de codiţe, se amestecă cu lingura în sirop, ca să se înfierbânte toate un minut, apoi, fără să clocotească, se scot cu strecurătoarea şi se pun într-o cratiţă; când siropul clocoteşte din nou, se pun alte prune, la fel, până când se termină toată cantitatea. Prunele se aşează nepresate în borcane, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm până la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcească, apoi se toarnă uniform peste ele, până la acelaşi nivel. Borcanele se leagă şi se sterilizează în apă. Dacă se lucrează corect la legat şi sterilizat, nu e nevoie de nici un conservant. (Lucullus)