Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23945
De la 07 Ianuarie 2003
122884012

Comunitatea Românilor din Spania face apel la Patriarhul Daniel

  • pentru a reconcilia românii
  • 14 December 2009, 23:00
Intr-o scrisoare publica, Comunitatea Romanilor din Spania se plange Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane de campania dusa impotriva romanilor din diaspora de catre anumiti jurnalisti si politicieni, cerand acestuia sa intervina in reconcilierea romanilor, indiferent de pozitia politica a acestora, transmite Romanian Global News.
Iată textul integral al scrisorii:

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE
În atenţia Înalt Prea Sfinţiei Sale Daniel Preafericitului Părinte - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericite Părinte Patriarh,
Vă scriem această scrisoare având nădejdea că frământările şi problemele noastre îşi vor găsi ecou în sufletele păstorilor noştri.
Prea Fericirea Voastră,
Cu fiiască supunere vă aducem la cunoştinţă un caz de o gravitate şi de o urgenţă extremă. Constituim o organizaţie a românilor pribegi în Reagatul Spaniei numit㠄Comunitatea Românilor din Spania". Cum spunea Sfântul poet Mihail Eminescu: „Ş-aşa-s de mulţi/ Ce mint cu gândul, vorba, fapta, ba/ Se mint pe sine însuşi chiar, încât/ În mine s-a stârnit mândria cruntă/ De-a spune adevărul - dacă chiar/". Prin el lumea s-aprinde în Versuri fragmentare (din mss. 2259), „noi mirenii cu credinţă si oameni VREDNICI românii, ţerani, mireni din oraşe, preoţi, protopopi şi Vlădici" (la fel cum spunea Marele Iorga) ne-am îndeplinit şi noi datoria de cetăţeni ai mamei patrii şi votarăm. Merserăm la vot şi votarăm aşa cum ne îndeamnă constiinţele, INDIFERENT de opţiuni. Curaţi în cuget şi simţiri.
Dar constatăm cu sfâşiere de inimi că mirenii din ţară ne spurcă şi pizmuiesc.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Nastase, a spus de noi că: „votul românilor din diasporă ar trebui să aibă o greutate mai mică". Mai mult decat atât, luni în ziua de 7 decembrie a.c. la orele 16:00, in cadrul emisiunii „La ordinea zilei" mirenii Dana Grecu şi Radu Tudor au afirmat de noi, cei pribegi prin lume, care am votat: „Cum adica pentru mine a decis diaspora?". Şi nu au fost singurii care aruncat-au cu noroi în noi vrând sa ne interzică accesul la vot şi la viaţa politică din patria mumă.
Un om născut într-o ţară, pe care nu a ales-o, poartă cu el oriunde se duce amprenta ţării lui, cu bune şi cu rele. Această amprentă nu se poate şterge până la moarte şi influenţează puternic traiectoria individului respectiv în noua sa comunitate. Prin urmare cred că omul respectiv are dreptul de a influenţa comunitatea din care a plecat, de care este legat vrând-nevrând, pentru că schimbările din aceasta se repercutează şi asupra sa... Se doreşte de către unii interzicerea dreptului la vot al românilor aflaţi în străinătate, români de valoare care duc faima ţării de baştină, români care fac descoperiri ştiinţifice, români care se afirmă pe plan politic şi în alte ţări, români care cântă, dansează, joacă fotbal sau pur şi simplu muncesc bine şi demonstrează zi de zi celor din jurul lor că a fi român mai înseamnă şi altceva decât să întinzi mâna la colţul străzii, altceva decât corupţie, mizerie şi înapoiere!
Noi pribegii României suntem aici între hotare tot datorită celor ce ne scuipă acum de după gard. Nu au plecat bieţii români de binele din ţară! Au plecat pentru că au suferit de foame si de injustiţie... şi nu au găsit o bucată de pâine mai bună decât pe la alte uşi, printre străini. Suntem cu bocceluţa între două lumi paralele şi plângem mai mereu pe perna care nu e a nostră ci de împrumut.
Preafericite Părinte Patriarh,
Noi cei fără pământul patriei sub picioare, am văzut cum de ceva timp cei ai noştri rămaşi acasă se ceartă între ei. Se urăsc şi se spurcă fiindcă sunt de o parte sau alta a baricadelor politice. Şi ne pare că, Patria Mumă, e în pericol ca şi fii şi ficele ei.
Preafericite Părinte Patriarh,
Vă implorăm cu lacrimi să interveniţi în faţa naţiunii şi să ne chemaţi pe toţi la iubirea aproapelui şi a neamului! Să lăsăm vrajba asta dintre noi care pare a fii premergătoare unui razboi nu doar ideologic sau politic, ci unuia chiar mai rău... a unui război civil. Jumătate din noi, şi încă cealaltă jumatate, se vede înfruntată acum cu o săptămână înaintea celebrării Naşterii Domnului.
Dorim ca măcar Preafericitul Părinte Patriarh să poată aduce lumea la iubire deoarece noi credem în Biserică şi Biserica este şi Înalt Preafericitul Părinte Patriarh.
Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu!
Cu fiiască supunere,
Comunitatea Românilor din Spania
cu cele 10 filiale ale sale în Regatul Spaniei şi una în Patria Mamă.

13 Decembrie 2009
in Duminica a 28-a după Rusalii (A Sfinţilor Strămoşi şi Patriarhi, Sfinţii Mari Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie şi Orest; Sfânta Muceniţă Lucia fecioara din Siracuza Siciliei; † Sfântul Ierarh Dosoftei al Moldovei)
Pentru confirmare:
Alexandru Emil PETRESCU
Coordonatorul Comunităţii Române din Madrid


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Peste 300 de botoşăneni, maturi şi copii, suferă de boli rare
programul de tratament s-a amânat, din motive politice, pe la anul
Noi sisteme de evaluare a elevilor din clasele primare şi gimnaziale
Medicii de familie se încaieră de la pacienţi
Românul şi profanarea
Om al străzii mort de frig
Trei paşapoarte biometrice eliberate într-o lună
alte zeci aşteaptă să ajungă la solicitanţi
Centrul de adulţi de la Dersca va fi închis temporar
Horoscop
Asistenţii maternali au rămas fără prime de Crăciun
D’ale Mariei şi Ion
Program TELE'M Botoşani, marţi
Ţâbu este supus controlului
Muşchi umplut
Vechiul nou premier
Cătălina şi-a găsit rostul
Respectând tradiţia…
Comunicat de pres㠖 DJT Botoşani
Incendiu mistuitor
Spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă
Judecătorii vor răspunde material pentru sentinţele eronate, cauzatoare de prejudicii,
conform unui proiect de lege depus de PDL la Senat
Sângele apă nu se face
Ioan Rotundu
Un clasament provizoriu al şomerilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog