Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3449
De la 07 Ianuarie 2003
123137189
pnl
Conferinţa din Bolivia:

Protecţia mediului este incompatibilă cu capitalismul

  • 26 April 2010, 23:00
Saptamana trecuta s-a terminat conferinta “People's World Conference on Climate Change”, care s-a dorit a fi o alternativa a celei de la Copenhaga. Daca am vrea sa sumarizam curentul dominant al conferintei, am putea spune ca a fost o intalnire anti-capitalista. Gazda conferintei, presedintele Evo Morales, a concluzionat sec: “Ori capitalismul supravietuieste, ori planeta.”
Evenimentul a fost organizat pentru ca trebuia sa existe o alternativa la sistemul “usilor inchise” de la Copenhaga. Organizatorii summit-ului au acuzat intelegeri ascunse in capitala Danemarcei, intelegeri care nu au tinut primordiale interesele oamenilor, ci mai degraba s-au ghidat dupa interesele financiare. Tocmai din acest motiv au simtit nevoia unei conferinte “populare” la care sa poata participa organizatiile si liderii “exclusi de la Copenhaga.
Printre oaspeti s-a numarat si Noam Chomsky, lingvist si filosof american, scriitoarea canadiana Naomi Klein, dar si regizorul James Cameron. Angelica Navarro, conducatorul negocierilor pe schimbari climatice din partea Boliviei a spus ca, atunci cand politicienii esueaza, e nevoie de “planurile poporului”.“Pentru rezolvarea schimbarilor climatice nu exista piata”, a adaugat Navarro. “Trebuie sa tratam problemele structurale. Iar aceste probleme nu se gasesc in cantitatea de gaze emise, ci in politica monetara, in comert sau in economie”. Guvernul bolivian a formulat 4 revendicari in programul de baza al conferintei:
1.Tarile dezvoltate sa le ajute pe cele in curs de dezvoltare. Tarile dezvoltate au o responsabilitate mai mare, avand in vedere ca polueaza mai mult, iar efectele cele mai devastatoare apar exact in tarile in curs de dezvoltare.
2. Crearea unui tribunal international sub egida ONU, pentru infractiuni impotriva mediului. Polly Higgins, avocat international pe probleme de mediu a propus introducerea termenului de “ecocid” in jurispundenta internationala, ca aceste fapte sa fie condamnabile.
3. Crearea Declaratiei Universale a Drepturilor Pamantului. Pe modelul declaratiei pentru drepturile universale ale omului, un document ar proteja toate celelalte vietuitoare in afara de om.
4. Energii noi, nepoluante: un program global, pentru energiile regenerabile, nepoluante Conferinta s-a terminat joi, de Ziua Pamantului, iar documentul final va fi prezentat in fata ONU la urmatoarea conferinta pe teme climatice de la Cancun. Printre altele, documentul prevede infiintarea unei organizatii care, prin multiple activitati, ar lupta impotriva schimbarilor climatice, ar proteja migrantii de mediu si populatiile indigene afectate de schimbari.
“Conferinta poporului” a fost destinata societatii civile, unde sunt incurajate mai degraba initiativele de jos in sus si nu invers. Au fost 17 grupuri de lucru, care s-au intrunit cu mai mult sau mai putin succes. De exemplu, grupul de lucru axat pe administrarea padurilor a respins propunerea ONU pe acest subiect, spunand ca corporatiile vor putea specula si evita noile reglementari.
Au existat si voci critice la adresa conferintei. Mai multe organizatii n-au participat, iar un al 18-lea grup de lucru neoficial a aratat discrepanta dintre discursul lui Morales si faptele acestuia, aratand ca Bolivia, ca cea mai saraca tara din America de Sud, traieste aproape exlusiv din exploatarea gazelor naturale. Si discursul initial al lui Morales a creat valuri de scandal, el afirmand ca gainile tratate cu hormoni cauzeaza “aberatii sexuale”, cu referire la homosexualitate, in randul populatiei masculine.
Mai toti participantii conferintei au fost insa de acord cu mesajul impotriva capitalismului, conform caruia trebuie sa stopam mai intai exploatarile si consumul infinit si fara cap pentru a putea opri schimbarile climatie.
Sursa: think.transindex.ro
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Politicienii români şi cuvântul onest
Horoscop
Dragi fraţi şi surori, dragi prieteni români, basarabeni
Despre întâmplări stupide şi eforturi puerile
Premiu pentru o actriţă româncă de 15 ani la German Film Awards
Avizarea de către Guvern a proiectului legii ANI înaintea
consultărilor de la Cotroceni denotă nesimţire
Excluderea Greciei din zona euro nu este o soluţie
Un lider al Partidului Popular a împărţit broşuri cu titlul Nu vrem români
De ce avem atât de puţine executări silite?
Doi romani, încătuşaţi pentru că au încercat să mituiască un oficial public
Aproximativ 30.000 de ţigarete confiscate
Cum au rămas PSD şi Victor Ponta fără protestele sindicale plănuite de 1 Mai
care e planul B?
Apa Grup va sparge asfaltul proaspăt turnat la sensul giratoriu de pe Sucevei
Afacere proastă a primăriei Botoşani
centralele termice pentru nevoiaşi n-au căutare
Distracţie, băutură şi gunoi
CEC Bank a dat cu tifla Primăriei Botoşani, lăsând-o fără bani
Graba şi alcoolul, cauzele unui accident auto în zona Săvenilor
Negocieri pe seama sporurilor salariale la Protecţia Copilului
Elevii se vor pricopsi cu regulamente şcolare
Ministerul Sănătăţii este tot mai nerăbdător să scape de spitale
Matrapazlâcurile lui Munteanu încep să iasă la iveală
90 - 95% dintre primari ar trebui arestaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog