Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22216
De la 07 Ianuarie 2003
122882283
Congresul PSD.

Baronul argeşean Constantin Nicolescu a renunţat la competiţia pentru un loc in conducere

  • Adrian Năstase, introdus în sală ca un rock-star, apoi aplaudat în picioare
  • 19 April 2013, 23:00
Aproximativ 5.000 de delegati din intreaga tara se reunesc vineri si sambata, la Bucuresti, in Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat, principalul punct pe ordinea de zi fiind alegerea unei noi conduceri a formatiunii, pana la scrutinul din 2016, precum si modificarea Statutului PSD. Din postura de premier si castigator al alegerilor din 2012, Victor Ponta are un ascendent in fata baronilor locali, iar la congresul partidului miza este sa-si consolideze controlul asupra acestora.
O alta miza majora o reprezinta functiile de vicepresedinte la nivel regional - functii care ar putea reprezenta o rampa catre sefia viitoarelor regiuni de dezvoltare.
Desfasurarea congresului L:
Ora 14:10 Liderul CJ Arges, Constantin Nicolescu si-a retras in mod inexplicabil candidatura pentru un post de vicepresedinte la nivel national. Pe lista oficiala a candidaturilor, transmisa de PSD, numele acestuia nu apare, desi in urma cu o zi Nicolescu anuntase ca va candida pentru un aceasta functie. Reamintim ca Nicolescu, influent lider local, este trimis in judecata pentru fapte de coruptie in doua dosare (vezi aici mai multe amanunte: Dosarul Zeus 1 si Dosarul Zeus 2)
Ora 15.40: Surse din partid sustin ca lui Constantin Nicolescu "i s-a sugerat din partea conducerii" sa se retraga din cursa, avind in vedere problemele acestuia cu justitie
Ora 15.44: Adrian Nastase a ajuns la congres. Fostul sef al partidului a fost intimpinat cu aplauze razlete din partea PSD-istilor aflati la intrarea in Sala Palatului
Ora 15.51: Adrian Nastase: Am venit ca invitat, nu voi tine un discurs. Cred ca este foarte important pentru mine sa fac si alte lucruri decat politica militanta. Ironic: Vad ca RTV a devenit un bun prieten de-al meu si salut acest lucru.
Adrian Nastase: "Am venit pentru ca astept cu interes mesajul politic care se va da aici. Recunosc ca vreau sa vad si o fotografie a noilor raporturi de forta in partid pentru ca alegerile intotdeauna ne arata cum se aseaza placile tectonice in partid. Am venit in primul rand din prietenie, cu dorinta de a-mi vedea prietenii mei, colegii, mei, uite a iesit si soarele. Am constatat cu multa bucurie ca am foarte multi prieteni in continuare, sunt unii care ma considera trist, sunt altii care ma considera prea agresiv, sunt altii care considera ca m-am schimbat, altii care considera ca nu m-am schimbat. Evident ca m-am schimbat dupa o incercare care a fost foarte dura"
Ora 16.15: Adrian Nastase a fost introdus la Congres ca un rock-star: exact la intrarea lui in sala a inceput Oda Bucuriei, iar delegatii s-au ridicat in picioare si l-au aplaudat
Ora 16.20: In sala si-a facut aparitia si Victor Ponta, care a dat mina cu fostii presedinti ai partidului, Adrian Nastase, Ion Iliescu, Oliviu Gherman, si cu Crin Antonescu
Context: Antena 3 e singura televiziune de stiri care nu transmite flux live de la Congresul PSD
PSD este cel mai puternic si sper unul dintre cele mai respectate partide politice din Romania.
Acest Congres se desfasoara sub o anumita idee - 120 de ani de social-democratie in Romania. Nu 120 de ani de existenta PSD, dar de existenta a unei ideologii, a unei miscari militante, a unei idei care a contribuit de foarte multe ori la modernizarea Romaniei si ducerea ei spre o directie europeana, moderna. Un partid care nu-si reneaga trecutul are si viitor
Este o mare onoare pentru mine, in acest an 2013, sa fiu liderul PSD si sa reprezint aceasta idee nobila, idee de schimbare de care Romania si Europa au nevoie.
Este un moment de bilant pentru ultimiii trei ani care s-au scurs de la Congresul din 2010. In acelasi timp este momentul in care trebuie sa prezentam dvs, cei din partid, dar partenerilor nostri internationali, proiectul pe care PSD il are pentru viitorul Romaniei, acel proiect care sa faca din locuitorii Romaniei mai prosperi si mai fericiti de a trai intr-o tara mai dreapta
Este o onoare pentru PSD sa aiba la aceasta manifestare importante invitati care reprezinta la cel mai inalt nivel familia noastra politca - partenerii nostri politici din Romania, reprezentanti ai ambasadelor, ai sindicatelor, patronatelor, a tot ceea ce inseamna in acest moment societatea romaneasca. PSD este acel partid care reprezinta toate segmentele societatii romanesti.
Victor Ponta a multumit apoi invitatilor pentru prezenta la Congres, dar si fostilor lideri ai PSD: Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Mircea Geoana si Adrian Nastase. Ponta a facut "o mica schimbare cronologica, dar o sa intelegeti de ce" si l-a lasat la urma pe Nastase, care a fost aplaudat indelung de cei prezenti, care s-au ridicat in picioare.
In mapa cu documente de prezentare delegatii au primit de la conducerea PSD o serie de recomandari referitoare la comportamentul fata de reprezentantii presei, dar si la mesajul politic si la atitudinea pe care o vor adopta pe perioada desfasurarii evenimentului.
"Fiti deschisi catre reprezentantii presei, raspundeti intrebarilor jurnalistilor, acceptati cu deschidere rolul pe care acestia il au in a prezenta activitatea noastra. Nu tratati jurnalistii prezenti la Congresul PSD cu ostilitate sau aroganta, indiferent de publicatia sau postul de televiziune de care apartin. Jurnalistii vin la evenimentul PSD sa isi exercite meseria si nu trebuie impiedicati sau sicanati in vreun fel", se arata in documentul aflat in mapa de prezentare.
Delegatii PSD au primit o serie de recomandari si privind atitudinea publica, dar si referitoare la mesajul politic. Totodata acestia au fost invitati sa nu raspunda la provocari.
"De evitat excesele si afisari ostentative sau agresive. PSD este un partid de guvernare, intr-o perioada cu multe privatiuni pentru romani, iar aparitiile care sugereaza opulenta sau ostentatia sunt o lipsa de respect fata de cetateni. Suntem un partid al tuturor romanilor, un partid deschis si apropiat de romani - asta inseamna ca avem o atitudine pozitiva fata de toti romanii, indiferent daca fac politica sau nu, indiferent daca sunt apropiati de PSD sau nu", se arata in documentul citat.
Informatii de context:
Miza majora o reprezinta functiile de vicepresedinte la nivel regional - functii care ar putea reprezenta o rampa catre sefia viitoarelor regiuni de dezvoltare.
Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca Victor Ponta doreste ca evenimentul sa nu fie umbrit de niciun conflict intern. Victor Ponta si Liviu Dragnea au trasat deja favoriti impusi pentru cel opt functii pe regiuni de dezvoltare insa pot aparea suprize. Lupta cea mai dura se poarta pentru functia de presedinte al regiunii Sud Est unde principalii adversari sunt Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu.
Victor Ponta il sustine pe Marian Oprisan impotriva liderului PSD Constanta care a intrat in conflict cu actual conducerea a PSD dupa ce a criticat decizia ministrului Liviu Voinea in problema arieratelor. Pe acest fond Nicusor Constantinescu a pierdut si sefia Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), Oprisan fiind impus la interventia lui Liviu Dragnea.
Pe langa cei 8 vicepresedinti regionali vor fi alesi si 8 vicepresedinti la nivel national. Si aici prioritate au oameni apropiati de Victor Ponta si Liviu Dragnea. Potrivit surselor social-democrate, in carti sunt ministrii Nicolae Banicioiu, Dan Sova, Marian Oprisan, Titus Corlatean, Constantin Nita, precum si Ion Calinoiu (seful CJ Gorj).
Alti competitori pentru functiile de vicepresedinti la nivel national se numara si Dan Nica (ministrul Comunicatiilor), Gheorghe Bunea Stancu (seful CJ Braila), Eugen Bejenariu (fost ministru in cabinetul Nastase), Ion Calea (seful CJ Valcea) si Marian Vanghelie
Agenţia de ştiri HitNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Falusul lui Bulă
Gastronomie: Caltaboş de porc
Lucrurile pe care le face pentru România în lume, le face bine şi le face cu sufletul
nu putem contesta asta
Prima femeie general din Armata Română, Floarea Şerban, pusă sub învinuire
Prognoza meteo pentru weekend
Reuters a publicat din greşeală necrologul miliardarului George Soros
Nouă poliţişti de la Rutieră, urmăriţi penal pentru luare de mită
Viktor Orban este într-un sens un model pentru mine
nu este timid in fata Comisiei Europene
Colaborarea româno-rusă în domeniul gazelor merge "normal", dar ar putea apărea probleme
Alro si ArcelorMittal, în război deschis cu producătorii de energie eoliană
CJ: Au bătut palma şi şi-au împărţit funcţiile
Moaştele Sf. Mucenic Pantelimon sunt aduse la Botoşani
A ajuns şef cu ajutorul contestaţiei
Paul Onişa îşi plasează oamenii în instituţiile statului
Botoşani: Disperarea preşedintelui CJ Florin Ţurcanu
Va realiza Domonco un record naţional?
Primăria Botoşani: Miliardari asistaţi social
Numai PP-DD vî scapă de PNL si PC
Ponta: Nu ne-am gândit la acest lucru, dar daca insistaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog