Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19513
De la 07 Ianuarie 2003
122879580

Consilierul prezidential Bogdan Aurescu, ales in Comisia de Drept International a ONU

  • 4 November 2016, 23:00
Consilierul prezidential Bogdan Aurescu a fost ales membru al Comisiei de Drept International a Organizatiei Natiunilor Unite de catre Adunarea Generala ONU cu votul a 158 de state dintre cele 193 de state membre, anunta Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Mediafax.
Comisia ONU de Drept International (CDI) este un organ subsidiar al Adunarii Generale ONU avand ca obiectiv realizarea dezvoltarii progresive a dreptului international si a codificarii sale.
Comisia este formata din 34 de experti independenti in domeniul dreptului international, care trebuie sa aiba, conform Statutului Comisiei, o experienta recunoscuta pe plan international in acest domeniu, atat in ce priveste aspectele teoretice, cat si cele practice ale dreptului international, putand proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizatiilor internationale.
CDI a fost creata in anul 1947, a inceput sa functioneze in anul 1949 si a elaborat pana in prezent un numar mare de proiecte de tratate internationale, adoptate ulterior sub egida ONU, in domenii de importanta deosebita pentru comunitatea internationala, cum ar fi cele doua Conventii privind relatiile diplomatice si respectiv privind relatiile consulare (1961 si 1963), cele doua
Conventii privind dreptul tratatelor (1969 si 1986), Conventia privind reducerea cazurilor de apatridie (1968), cele doua Conventii privind succesiunea statelor (1978 si 1983), Conventia privind folosirea cursurilor de apa in alte scopuri decat navigatia (1997), Conventia privind imunitatile de jurisdictie ale statelor si proprietatilor lor (2005), un proiect de Statut al Curtii Penale Internationale (finalizat in 1994) si multe altele.
CDI are in prezent pe agenda sa subiecte cum sunt protectia atmosferei in dreptul international, aplicarea provizorie a tratatelor internationale, imunitatea oficialilor statului in fata jurisdictiilor penale nationale straine, protectia mediului in timpul conflictelor armate, crimele contra umanitatii, acordurile si practica subsecvente in conexiune cu interpretarea tratatelor.
Comisia functioneaza in sesiuni care au loc o data pe an, pe parcursul a cateva saptamani, la sediul ONU din Geneva. Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii.
Bogdan Aurescu, fost secretar de stat si ministru de Externe, este presedintele Ramurii Romane a International Law Association, membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de Romania conform art. 2 al Anexei VII a Conventiei ONU privind dreptul marii, membru supleant al Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei (unde a fost pana in prezent raportor sau coraportor pentru 26 de rapoarte, studii sau opinii).
A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie in cazul Delimitarea Maritima in Marea Neagra.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ardeleanul şi facerea de bine
Horoscopul zilei de 5.11.2016
Venetia cauta o modalitate legala de a limita numarul de turisti
Turcia, o noua escaladare a epurarilor: Liderii partidului pro-kurd si mai multi deputati au fost arestati
Angajatii ANAF din teritoriu dau in judecata conducerea institutiei acuzand discriminari de natura salariala
Liviu Dragnea: PSD nu sustine organizarea referendumului de modificare a Constitutiei
in aceeasi zi cu alegerile parlamentare. Cele doua teme nu trebuie amestecate; domnii Corlatean si Dontu sa isi retraga proiectul/ Ce spune Dontu
Golurile create prin moartea profesorului Moroşanu
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 4.11.2016
Lumea lu' Rotundu: Revoluţia la Botoşani
Donn’ prefect, vă mănâncă câinii roşii din traistă!
Ioan Rotundu
Anunţ oprire furnizare apa Săveni - Podriga
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog