Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7851
De la 07 Ianuarie 2003
122867918
Constantin Tanase:

De la „moş Ghimpu” la Mihai Ghimpu cel Înţelept

  • 16 August 2010, 23:00
Nu e niciun secret că ura viscerală a comuniştilor faţă de preşedintele interimar Mihai Ghimpu a fost alimentată discret şi de ironiile unor colegi şi politicieni din tabăra guvernării, care, considerându-se mai aristocraţi, mai şcoliţi, mai rafinaţi, adică mai sulegeţi, făceau haz pe seama „ţărăniilor” lui.
Dacă ne uităm însă atent la distanţa parcursă de cei patru lideri ai Alianţei timp de un an de zile, nu putem să nu recunoaştem că Mihai Ghimpu a parcurs-o poate cel mai coerent şi inteligent: nu a făcut viraje bruşte, neînţelese de electoratul său, nu a dat dovadă de „lăcomie”, încercând să-şi fortifice partidul prin achiziţii spectaculoase, dar nocive pe termen lung.
Principala lui performanţă politică însă constă în faptul că, refuzând faimosul… pragmatism, propriu celei mai mari majorităţi a politicienilor de la Chişinău, Ghimpu, sub privirile uimite ale unor politicieni şi analişti politici, a făcut, constant, o politică a principiilor. Ghimpu, ca un ultim romantic rătăcit în jungla politică modernă, este practic singurul politician de la noi care a avut şi are curajul să sacrifice câştigul politic imediat în numele principiilor. Aceasta impune stimă. Presupun că şi comuniştii, care-l urăsc cu pasiune bolşevică, în sinea lor îl respectă pe Ghimpu pentru această calitate care, cu certitudine, i-a fortificat şi-i va fortifica poziţia de lider în politica de la Chişinău.
2. Între timp, Chişinăul politic este sfâşiat de „războiul mafiilor”, „război” care are un singur scop - să discrediteze Alianţa, să inducă electoratului un sentiment de dezgust faţă de clasa politică şi să nu participe la referendum, iar neparticiparea masivă a electoratului la referendum va predetermina rezultatele campaniei electorale parlamentare şi prezidenţiale.
În această situaţie, preşedintele interimar M. Ghimpu, fără surle şi tobe, îşi realizează consecvent propria sa agendă politică. După câteva zile de odihnă în România, Ghimpu are o întâlnire foarte importantă cu şeful statului român Traian Băsescu. Cum era şi de aşteptat, ecoul acestei vizite a avut pe portativul politic de la Chişinău reverberaţii diferite.
Unii au salutat vizita, remarcând, surprinşi, buna prestaţie neaşteptată a dlui M. Ghimpu: sobru, atent, echilibrat, prudent în declaraţii. (Înseamnă că prezenţa dlui Dan Dungaciu în preajma dlui M. Ghimpu, pe post de consilier, dă roade). Alţii, dimpotrivă, au declarat, iritaţi, că întâlnirea celor doi şefi de stat e una electorală. Unii „analişti politici”, care anul trecut erau oaspeţi permanenţi în studiourile EU TV şi NIT şi care acum şi-au aşezat corturile în studiourile altor televiziuni, nu au uitat să ne amintească faptul că Traian Băsescu a fost prieten cu V. Voronin, uitând să precizeze „un detaliu”, şi anume că unii dintre acei care azi „luptă” împotriva mafiei, născută în timpul lui Voronin, au făcut parte ani de zile din chiar anturajul „augustei Familii”.
3. Bineînţeles, tot ce se întâmplă astăzi la Chişinău are conotaţii şi motivaţii electorale. Când unii dorm nopţi întregi sub zidurile vechiului Kremlin în aşteptarea întâlnirii cu ţarii ruşi, oare aceste nopţi nedormite nu au motivaţie electorală?
De ce domnul preşedinte Băsescu s-a întâlnit cu M. Ghimpu, dar nu şi cu ceilalţi lideri ai Alianţei? Nu-i exclus că liderul de la Bucureşti ar vrea să se întâlnească, şi poate chiar se va întâlni, şi cu ceilalţi lideri ai Alianţei, dar ce să discute cu unii dintre ei?
Să discute, de exemplu, dacă luptătorii pentru independenţa R. Moldova din Grupul Ilaşcu sunt sau nu sunt criminali? Sau dacă pe 28 iunie 1940 sovieticii au ocupat sau au eliberat Basarabia?
Nu e niciun secret că în toate campaniile electorale din R. Moldova un cuvânt greu au avut de spus Rusia şi România. Miza liderilor partidelor de stânga pe ajutorul Moscovei ar putea anul acesta să lovească în ei ca un bumerang. Blocada economică instituită de Kremlin în privinţa exporturilor vinurilor moldoveneşti în Rusia loveşte direct şi dureros în moldovenii simpli, cei care se spetesc pe plantaţiile de vii şi care nu-şi primesc cu anii salariile pentru munca lor. Aceşti moldoveni nu au de ce să iubească Rusia şi încă nimeni nu ştie cui vor da ei voturile în campania electorală...
Pe de altă parte, moldovenii au un alt exemplu în faţă - tirurile româneşti cu materiale de construcţii care trec Prutul. Nu este greu de ghicit cui vor da voturile moldovenii, având în faţă acest exemplu.
4. Privită în acest context, întâlnirea celor doi preşedinţi ai celor două state româneşti este un succes incontestabil al lui M. Ghimpu. Situaţia lui Ghimpu, comparativ cu cea a liderului PD, implicat în „scandalul mafiei”, a devenit cu mult mai bună. În timp ce S. Urecheanu, practic, a dispărut, iar comuniştii nu au o candidatură prezidenţiabilă, la momentul dat, la Chişinău fac politică reală doi oameni - V. Filat şi M. Ghimpu.
Astfel, şansele lui Ghimpu cresc considerabil şi, dacă până mai ieri devenise o certitudine faptul că în turul doi al alegerilor prezidenţiale vor ieşi V. Filat şi M. Lupu, astăzi această certitudine se clatină. Nu e exclus ca cel de-al doilea candidat să se confrunte în turul doi cu M. Ghimpu. Niciodată în politică să nu spunem „niciodată”.
Să ne amintim cum Dorin Chirtoacă, acum trei ani, a luat cu mâinile goale primăria Chişinăului. Cu aceasta vreau să închei: preşedintele interimar al R. Moldova mergea acum o săptămână în România „moş Ghimpu” şi se întoarce Mihai Ghimpu cel Înţelept.
Timpul.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Glumă cazonă
Program Tv SOMAX, mar'i, 17 august
Ministrul Muncii despre plecarea medicilor in străinătate
fac rost de bani şi se întorc acasă şi cu know-how-ul îmbutăţit
Reintroducerea impozitului pe venit de trei la suta pentru microintreprinderi
aprobata luni de Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor
Mănăstirea Putna a primit al doilea hram inchinat Sf. Voievod Stefan cel Mare
Militari basarabeni pregătiţi de militari ai Gărzii Naţionale din SUA
Pompier campion la tenis de câmp
Vin bani pentru amenajarea Pietonalelui Transilvaniei şi a Parcului Junior
Din nou voim avea probleme cu apa
Asfaltarea străzilor din Botoşani a fost datî pe mâna unei firme nepricepute
cel puţin aşa explică viceprimarul Florin Ghiorghiţă
S-au înmulţit efectivele de jandarmi
Bătrân omorât în curtea casei de un stranier beat la volan
Diplomat spion român arestat la Moscova
Unii bugetari speră că judecătorii le vor reîntregi salariile
Profesorii îşi chinuiesc mintea cum să facă rost de bani
Statisticile indică la Botoşani o rată mică de şomaj
Noi surprize la salarii pentru bugetari
Criza îi face pe stomatologi să le dârdâie dinţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog