Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7675
De la 07 Ianuarie 2003
122867742

Constantin Tănase: Balada comunistului şchiop

  • 5 July 2010, 23:00
Povestea (adevărată) de mai jos a avut loc într-un sat din Străşeni, pe la începutul anului 1949. Această poveste e un alt fel de „Baladă din câmpie" a lui Ion Druţă.Era în toi campania de organizare a colhozurilor. Satele erau vizitate de upolnomocennîie (împuterniciţi din partea comitetelor raionale de partid) care veneau „pe teren" ca să-i înveţe pe basarabeni cum să construiască „viaţa nouă", precizând cu acest prilej şi listele „duşmanilor poporului" ce urmau să fie deportaţi.
Evident, aceştia erau cazaţi pe la casele ţăranilor înstăriţi („chiaburi"), ca să aibă unde mânca bine şi dormi confortabil, dar nu pe la cele ale ţărănimii proletare.
Împuternicitul despre care este vorba a fost omenit cu o fripturică de găină, un burluieş de ţuică şi a fost culcat în aşternut şi perne curate. Un detaliu aş dori să reţineţi: împuternicitul partidului era vorbitor de limbă rusă, fusese pe front şi nu avea un picior. Dimineaţă, el a plecat cu noaptea în cap. La vreo două zile, „chiaburul" a descoperit că-i lipseşte un papuc din perechea sa de încălţăminte.
Treaba s-a produs foarte simplu: omul partidului, sculându-se dimineaţa, a dat de încălţămintea nouă, a luat papucul necesar şi s-a încălţat, lăsându-l în schimb pe cel vechi şi rupt. Peste câteva săptămâni, „chiaburul" care l-a găzduit pe comunistul şchiop a fost deportat, iar casa cu tot cu perechea de încălţăminte desperecheată a fost transformată în sediul cârmuirii colhozului „Puti Lenina" („Calea lui Lenin").
...După apariţia „decretului Ghimpu", Rusia - succesoare de drept a URSS - a reacţionat isteric şi violent, solicitând scuze din partea Chişinăului. Chipurile, noi dorim să rescriem istoria... Primarul Moscovei i-a îndemnat chiar pe moscoviţi să boicoteze mărfurile moldoveneşti. La fel au reacţionat şi unii politicieni de la Chişinău... Mă gândesc cu această ocazie la povestea ţăranului din Străşeni, rămas fără încălţăminte şi trimis în Siberia pentru crima de a fi „duşman al poporului".
Dacă Moscova e atât de sensibilă faţă de propria ei imagine, în calitatea sa de succesoare de drept a URSS, care l-a delegat pe comunistul şchiop să-i înveţe pe moldoveni cum se face „viaţa nouă", poate îşi asumă acest caz? Nu, nu cerem despăgubiri, treacă de la noi, dar poate îşi cere scuze de la familia fostului „chiabur" că a fost lăsat fără încălţăminte? Facem o împăcare amiabilă, frăţească: Duma Rusiei îşi cere iertare, public, de la moldoveni pentru papucii furaţi, iar Parlamentul de la Chişinău îl obligă pe Ghimpu să-şi anuleze Decretul. Merge?
Ar fi un început constructiv de conciliere istorică... Mâine, când se împlinesc 61 de ani de la deportările din 6 iulie 1949, Parlamentul de la Chişinău se convoacă pentru a dezbate raportul Comisiei Cojocaru despre crimele comunismului. Rog deputaţii care vor participa la dezbateri să introducă în ordinea de zi - în numele societăţii civile şi a urmaşilor celor deportaţi - şi cazul descris mai sus. Acest caz va conferi şi mai multă substanţă morală materialelor Comisiei Cojocaru şi-i va determina, poate, şi pe oponenţii „decretului Ghimpu" să fie mai cooperanţi.
Timpul.md
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cei din Dorohoi îşi merită soarta!
Ioan Rotundu
Horoscop
Bancul zilei: Regele şi mirosul de ceapă
Programul Tv SOMAX, marţi, 6 iulie
Ticăloşia lui Dan Voiculescu
Barcelona ar putea taxa turiştii cu 1.25 dolari pe zi
Economia României se va comprima cu 1,5-2% in acest an
Din nou despre inflaţie
Cine a cumpărat euro cu 4.4 lei?
Costurile întreţinerii familiei regale au fost de 38.2 milioane de lire in anul fiscal trecut
Rompetrol a ieftinit carburanţii cu până la nouă bani/litru
La Dorohoi, Băsescu a anunţat că nu vor mai fi acordate ajutoare pentru sinistraţi
Românii îmbogăţesc patronii de magazine din Bulgaria
Tinerii români din Montreal, aşteptaţi la o petrecere tematică in Laval
Valeriu Saharneanu: La un final de ciclu: ce urmează?
Urgentarea măsurilor de reabilitare a zonelor afectate de inundaţii
Peste 100 de sinistraţi s-au mutat în locuinţele modulare
Lucrări pentru prevenirea altor inundaţii în zona podului Buhai
La Primăria Botoşani angajaţii au motive de bucurie
nimeni nu va rămâne fără loc de muncă
PDL Botoşani va ajuta la construirea caselor persoanelor sinistrate
CLM Botoşani a aprobat delegarea gestiunii către Modern Calor
Cătălin Flutur a e evitat cu abilitate capcana lui Ţâbuleac
Bucurie pentru dărăbăneni: apă la robinete
Avariile pe bandă rulantă lasă municipiul Botoşani fără apă
Au furat de la sinistraţi
E.ON ajută sinistraţii din Dorohoi
Nu că li s-au tăiat lefurile sunt indignaţi, ci pentru că au fost jigniţi
Director fără competenţe de funcţie
Bac dezastruos. Ori elevii sunt proşti, ori profesorii incompetenţi
Record de contestaţii la bacalaureat
Record de contestaţii la bacalaureat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog