Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9527
De la 07 Ianuarie 2003
122869594
Constantin Tanase:

Cel mai iubit şi cel mai huiduit dintre pământeni

  • 8 November 2010, 23:00
România nu l-a iertat pe Adrian Păunescu - asta ar fi concluzia, dacă am judeca după reacţiile mercenarilor anonimi de pe frontul on-line, care atacă paginile web ale ziarelor precum gândacii de Colorado planta cartofului. Nu ei însă reprezintă adevărata Românie, cea reală, de astăzi. Adevărata Românie e cea care l-a plâns creştineşte pe cel mai iubit şi cel mai huiduit poet român al secolului XX...
Ultima dată m-am întâlnit cu Păunescu acum vreo doi ani, la Mangalia, unde participam la o manifestare culturală. Lua masa singur la terasa restaurantului. Când m-a văzut, s-a ridicat, mi-a întins mâna şi, fără alte „introduceri", a intrat direct în subiect: ce nu puteţi voi acolo împărţi cu Vieru?! Şi, fără să aştepte răspunsul, a „decretat", cu vocea lui inconfundabilă: Apreciez mult faptul că dumneata nu ai răspuns la mizeria lansată de X".
Din explicaţiile ce au urmat am înţeles că cineva de la Chişinău, printre care şi X (nu vreau să-i dau numele), avea grijă să-l „informeze" zilnic pe Păunescu cu cele ce se întâmplau în jungla noastră scriitoricească, picurând otravă unde era nevoie. Presupun ca acest „cineva" e unul dintre acei „prieteni" ai lui Vieru, care aveau grijă ca, în fiecare dimineaţă, să-i ducă poetului la spital ziarele în care ticăloşii îl atacau cu cruzime. Sunt convins că şi viaţa lui Păunescu a fost scurtată de astfel de „prieteni" care mişunau în umbra lui.
...Păunescu a plecat, plătind toate datoriile. Cu scurgerea timpului, vom realiza că România îi datorează cu mult mai mult lui Păunescu, decât îi datorează Păunescu României. La fel de mult îi datorează lui Păunescu şi Basarabia. Mişcarea de eliberare naţională din anii '90 ai secolului trecut este opera lui Păunescu, el a pregătit-o: cât timp a funcţionat cenaclul „Flacăra", moldovenii, în fiecare joi, luau lecţii de patriotism şi libertate de la el, de la Păunescu.
Prin eforturile personale ale lui Adrian Păunescu, la Chişinău au pătruns cântecele de libertate ale lui Vasile Şeicaru şi colindele româneşti ale lui Ştefan Hruşcă. Nimeni nu a făcut mai mult ca să ne simţim acelaşi neam, după decenii lungi de despărţire, decât galbena gutuie de la geam a lui Păunescu. Atunci, galbena gutuie a lui Păunescu s-a dovedit a fi mai importantă şi mai puternică decât Armata a 14-a a lui Lebedi.
Odată cu dispariţia lui Păunescu a dispărut o epocă, dar o epocă născătoare de altă epocă. În toiul discuţiilor despre dezgroparea ceauşeştilor, Păunescu a formulat un îndemn cu valoare testamentară: „Încetaţi să vă mai ocupaţi cu dezgroparea trecutului, haideţi să ne dezgropăm viitorul". Anume în acest sens am spus mai sus că Păunescu este o epocă ce a dispărut, dar a dispărut născând altă epocă.
Ca un adevărat lampagiu, care arde, luminându-le altora calea, Păunescu, pe patul de spital, în ultima sa poezie, s-a gândit la România: „Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani/ Şi ţării mele minimă dreptate!". Aflat în „pragul iernii absolute", Păunescu nu a îndrăznit să ceară pentru ţara sa „maximă dreptate", ci măcar „minimă...". Sunt sigur că Dumnezeu l-a auzit, iată de ce noi, cei care am rămas, l-am petrecut cu certitudinea că mâine se va înălţa o nouă Românie, o Românie în care există „minimă dreptate" şi în care poetul Adrian Păunescu va avea o viaţă postumă lungă - mai lungă şi mai liniştită decât cea antumă.
Aşa se va întâmpla în România reală de mâine, în pofida chiţcăirilor jalnice ale batalioanelor de şobolani anonimi de pe frontul on-line, care n-au ezitat să-l atace pe Păunescu şi în catafalc.
Constantin Tanase, Timpul.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Ofertă PSD pentru cei dornici de specializare
Bancul zilei: Ardelenească dar faină
Un alt ziarist rus, bătut în apropiere de Moscova
Carburanţii din România sunt aproape la fel de scumpi ca cei din alte state din UE
chiar daca taxele si dependenta de importuri sunt mult reduse
Amintesc opoziţiei că am fost aleasă cu votul majorităţii deputaţilor
demisia este un act unilateral
Vicepremierul sârb i-a propus lui Emil Boc construirea unei autostrăzi între România şi Serbia
Standardul aur: de la Banca Mondială la Roşia Montana
Hugo Chavez a ordonat confiscarea unor ansambluri rezidenţiale din Venezuela
după ce a acuzat companiile imobiliare de fraudă
Un hacker român a spart site-ul Marinei Regale Britanice
România vrea linie de tren rapid Budapesta-Bucureşti-Constanţa
Traian Băsescu vrea sa să adreseze Parlamentului pe teme de politică internă
Valea Timocului: „Suntem români şi punct!”
Medalii de aur si argint pentru elevii rom\ni la Olimpiada Balcanic[ de Informatic[
O tânără din Sighişoara, traficantă la Botoşani
Se lucrează intens la plombarea gropilor periculoase din asfalt
Primarul Flutur înnobilează Botoşanii pentru Sărbătorile de iarnă
Primăria a luat la purecat cererile botoşănenilor pentru subvenţii la căldură
Laşitate?
Trei zile de vis la Bucureşti pentru 10 elevi săraci, dar buni la învăţătură
Serialul TV „Lumea lui Rotundu” va analiza situaţia „Clanului Gavril” din Boscoteni
Laboratorul de analize a Spitalului judeţean în conflicz cu directorul Mimor
Pârvu este nevoit să bea din cupa cu lichidul amar al înfrângerii
La Protecţia Copilului două directoare se încaieră pe un singur post
nici una nu vrea să renunţe în favoarea celeilalte
Profesorii au speranţe preţ de 100 de euro
Cină de taină la vila Ţâbuleac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog