Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24514
De la 07 Ianuarie 2003
122910163
Constantin Tanase:

„Zaraza” şi „Smaranda” din Kîzîl Orda, capitala României Mari

  • 16 February 2010, 23:00
Nici astăzi nu voi scrie despre politică, ci voi încerca să mă apropii de o problemă sensibilă pentru moldoveni - cea a memoriei noastre istorice. Prilej (dar şi imbold) pentru aceasta mi-a servit lansarea, joi, la Biblioteca „Onisifor Ghibu" a cărţii „Calvarul", semnată de fostul deţinut al gulagurilor comuniste Dumitru Ciobanu, în vârstă de 88 de ani, din Lozova, Străşeni.
De regulă, gulagurile comuniste sunt asociate cu „siberiile de gheaţă". Dar trebuie să se ştie că mulţi moldoveni au fost deportaţi şi în Kazahstan, regiunea Kîzîl Orda. Fiind student, două „vacanţe de vară" le-am „investit" în dezvoltarea acestei regiuni, în componenţa unui „detaşament studenţesc de construcţii". Probabil, cititorii mai tineri habar n-au ce au fost acele faimoase „detaşamente studenţeşti"... Dar asta e altă temă...
... Detaşamentul nostru a fost dislocat la vreo 40 kilometri de Kîzîl Orda. Lucram la fabricarea betonului, pentru alte construcţii din zonă. Într-o zi, cu autobasculanta care a venit după beton, în afară de şofer, un kazah, mai era un om în vârstă, care, stând la o parte ne urmărea şi ne asculta cu foarte multă atenţie şi curiozitate. La un moment dat, a rupt tăcerea şi a început a vorbi cu noi într-o frumoasă limbă moldovenească, cu un uşor accent „românesc". Vă daţi seama cât de mare a fost uimirea noastră...
... Era din Moldova, dintre cei deportaţi. Parcă îl văd şi acum: bine legat, cu o faţă mare, deschisă, cu ochii albaştri. Auzise de la şofer că în cătun sunt studenţi din Moldova şi nu a rezistat - a venit să ne vadă... Era de pe undeva de prin părţile Rezinei, spunea că în copilărie fusese prieten cu poetul Andrei Lupan. Evoca diferite scene din copilăria şi tinereţea sa şi plângea. Ne-a vizitat de vreo câteva ori în vara ceea. Într-o zi ne-a cântat nişte cântecele pe care eu le auzisem în copilărie - „Zaraza" şi „Smaranda" - dar nu le ştiam cuvintele.
...Vă imaginaţi scena? Stepă arsă, nemărginită, unde „plutesc" iurtele ca nişte corăbii. Căldură arzătoare, 45 de grade. Sub un acoperiş improvizat din foi de ardezie, murdari de beton, slabi, nebărbieriţi, vreo şase studenţi moldoveni ascultă... romanţa „Zaraza". Din când în când răzbate câte un răget de măgar: I-ha! I-ha! „Când în parc pe-nserate, apari, seniorito...". I-ha! I-ha! „Gura ta e-un poem, de nebune dorinţi, sânii tăi un tezaur sublim...". I-ha! I-ha! „Ieşti un demon din vis, care tulbură minţi...". I-ha! I-ha!
Bătrânul cântă şi plânge, noi murmurăm după el, stepa arde, totul e mort - ai senzaţia că toată Planeta e moartă, şi numai aici există viaţă - în cătunul din Kîzîl Orda, unde, sub un acoperiş de ardezie, un bătrân deportat le-a adus-o acestor studenţi moldoveni pe această misterioasă seniorită, care tulbură minţi...Pentru un moment, Kîzîl Orda devenise „micul Paris" interbelic, capitala României Mari.
... Spre sfârşitul lui august am revenit la Chişinău. Câştigul meu a fost 265 de ruble ruseşti şi două romanţe româneşti - „Zaraza" şi „Smaranda". Rublele le-am cheltuit într-o săptămână. Am rămas cu cele două romanţe şi cu imaginea bătrânului deportat. Iată de ce, citind cartea domnului Dumitru Ciobanu, am vrut să scriu despre memoria colectivă a unui neam. Dar deoarece nu mai am spaţiu, la acest subiect promit că voi reveni în unul din numerele viitoare...
Timpul (www.timpul.md)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Dosarele beneficiarilor de rente viagere din Flămânzi vor fi finalizate acasă
şi nu la Botoşani
Neavând propria capră, vor s-o omoare pe cea a primarului Rădeanu
Fetele din “State de România” agăţate de iugoslavi la Paris
Incendiu provocat de o pompă de recirculare a apei
Bucătărie incendiată de un jar căzut din sobă
Îi caută pe Brad Pitt şi Angelina Jolie de Romania
Bancul zilei: Când şeful nu mai are haz
Bucătăria areactivă: Prăjitură cu morcovi şi glazură de brânză
Horoscop
Basarabia intră sub scutul antirachetă american
Transnistria ca centru de spionaj rusesc
Orice prezenţă militară pe teritoriul R.Moldova este exclusă
Din mormânt, Adrian Marino dă cu barda în cultura română
Din zicerile Părintelui Arsenie Boca: Din păcătoşi, sfinţi
România îşi poate corecta deficitul bugetar până în 2012
Comitetul Nobel ar trebui să-i retragă Premiul pentru Pace lui Al Gore
Caricatură politică: Iliescu s-a răzgândit...
Comentariul comentariilor (XXXI)
Ioan Rotundu
Senatorii nu mai primesc ziare, ci doar o revistă a presei
TVA-ul este primul impozit care va suferi modificări
Dorohoianul Domonco este scuipat de oamenii lui Geoană şi pupat de Iliescu
Primarul care a tăiat ajutoarele sociale
şi i-a disciplinat pe recalcitranţi cu jandarmii
Substanţele etnobotanice interzise au dispărut din Botoşani
Persoane urmărite naţional, prinse şi încarcerate de poliţiştii din Botoşani
De la examene caricaturale se va ajunge la examene ridicole
Tot cei mici sunt vinovaţi că leafa bugetarilor a fost micşorată
„Fabrica” de vaccinuri s-a închis, campania de vaccinare continuă
Grabă mare pentru înscrierea copiilor în clasa I-a
A apărut şi piaza rea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog